112
2015. gada 18. decembris, 23:07

Pēdējās nedēļas laikā vēl 18 meža cūkām konstatē Āfrikas cūku mēri

Jauns.lv

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 11.decembra līdz 18.decembrim ir apstiprināts 18 meža cūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Minētajā laikā vīruss ir konstatēts pa divām meža cūkām Gulbenes novada Līgo pagastā, Apes novada Trapenes pagastā, Ogres novada Madlienas pagastā un Pļaviņu novada Aiviekstes pagastā.

Savukārt Kocēnu novada Vaidavas pagastā, Pārgaujas novada Stalbes pagastā, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā, Alūksnes novada Zeltiņu pagastā, Gulbenes novada Tirzas pagastā, Madonas novada Aronas pagastā, Alojas novada Alojas pagastā, Kārsavas novada Goliševas pagastā, Rūjienas novada Vilpulkas pagastā un Burtnieku novada Matīšu ĀCM konstatēts vienai meža cūkai.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 984 meža cūkām 50 novadu 179 pagastos, kā arī vienā pilsētā, minēts PVD mājaslapā. Savukārt kopumā kopš 2014.gada jūnija ĀCM Latvijā ir konstatēts 1201 meža cūkai.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts šogad 9.septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

BNS