Bijušais policists Aleksejs, kurš uz gājēju pārejas notrieca otrklasnieku, savu vainu neatzīst
„Trakulīgais braucējs” Aleksejs Roščins uz gājēju pārejas Saulkrastos notrieca mazo Raimondu. Bērnam nu ir atpalicība un traumas, un māte vēlas iztiesāt prāvu sāpju naudu.
112
2015. gada 19. decembris, 06:15

Bijušais policists Aleksejs, kurš uz gājēju pārejas notrieca otrklasnieku, savu vainu neatzīst

Jauns.lv

Tiesas priekšā stājies bijušais Rīgas reģiona Kārtības policijas biroja priekšnieks Aleksejs Roščins. Viņa auto ceļā trāpījās puisēns, kurš nu ir invalīds. Roščins vainu neatzīst, bērna māte no vainīgā vēlas piedzīt 130 000 eiro. Viņas dēls ir sakropļots uz mūžu. Piemēram, zēns vairs nespēj smieties – tikai gārdz.

Nelaime notika 2013. gada 3. decembrī Saulkrastos, kad uz gājēju pārejas pašā pilsētas centrā iepretim vidusskolai ap pieciem pēcpusdienā toreiz astoņgadīgajam 2. klases skolniekam Raimondam (vārds mainīts) uzbrauca Roščins ar savu „Lincoln” auto.

Draud 10 gadi cietumā

Roščins apgalvo, ka zēns viņam priekšā lielā ātrumā izskrējis no krūmiem un no negadījuma nevarēja izvairīties. Apsūdzībā gan teikts, ka autovadītājs, pārsniedzot atļauto ātrumu, neievērojot to, ka brauc garām skolai, ar auto nesies pāri gājēju pārejai. Trieciens bija tik stiprs, ka puisēns no brauktuves bija pārsviests pāri nožogojumam uz gājēju ietves.

Rīgas rajona tiesā sniegtās liecības ir pretrunīgas. Piemēram, uzreiz pēc negadījuma Roščins, nesagaidot policiju, savu „Lincoln” pabraucis apmēram piecus metrus atpakaļ, kas varētu liecināt par to, ka viņš vēlējies noslēpt garo bremzēšanas ceļu, lai varētu apgalvot, ka nav pārsniedzis ātrumu.

Klasesbiedru mātes sāka vākt naudu

Tagad, kad tas atklājies, izvirzītas dažādas versijas, kādēļ Roščins pēc negadījuma pārvietojis auto. Viņš pats teic, ka šādi gribējis pasargāt uz ielas nokritušo Raimonda mugursomu, kurai varētu uzbraukt citi auto.

Uzreiz pēc avārijas Saulkrastos pat izskanēja runas, ka puisēns ir miris. Viņa klasesbiedru mammas pat sāka vākt naudu bēru vainagam. Vēlāk gan noskaidrojās, ka mediķiem izdevies bērnu atdzīvināt. Pašlaik viņš asistenta pavadībā atkal sācis apmeklēt skolu.

Raimonds vairs nespēj smieties

Roščins apsūdzēts pēc Krimināllikuma 260. panta otrās daļas, par ko draud līdz desmit gadiem cietumā. Raimonda māte Inga, kura dēlu invalīdu audzina viena, no viņa pieprasa vairāk nekā 65 000 eiro par ārstēšanās un rehabilitācijas izdevumiem un gandrīz 75 000 eiro kā morālo kompensāciju.

Inga žurnālam saka: “Raimondam ir smadzeņu stumbra plīsums un garīgā atpalicība, kas ir uz visu mūžu. Veselībai nodarīts būtisks kaitējums. Piemēram, viņam nav smieklu, ir tikai tādi kā gārdzieni. Tāpēc viņam nav arī draugu. Tomēr viņš visu atceras un spēj darboties, viņam vajadzīga rehabilitācija, kuru var veikt Slovākijā.”

Māte negrib, lai šoferis sēž cietumā, taču vēlas, lai būtu iespēja nodrošināt dēlam rehabilitāciju, tāpēc arī pieprasa kompensāciju. Viņa pagaidām no Roščina nav saņēmusi lielu atbalstu, viņš izvairās no kontaktiem.

Uzstājies ar lekcijām

Saulkrastu iedzīvotāji apgalvo, ka Roščins ir izslavēts ar savu neprātīgo braukšanu. Viņš ir bijušais Rīgas rajona policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks, Rīgas reģiona Kārtības policijas biroja priekšnieks. Pēc aiziešanas no policijas viņš nodibinājis apsardzes firmu „Amber Secure Foundation”.

Vēl būdams policists, Roščins uzstājies ar izglītojošām lekcijām, kurās mudināja ievērot satiksmes noteikumus, lietot drošības jostas un nelietot narkotikas. 2007. gadā viņam toreizējais aizsardzības ministrs Atis Slakteris pasniedza Goda rakstu par ieguldījumu sekmīgas NATO valstu un vadību vadītāju sanāksmes organizēšanā.

Tiesas sēdē novembra beigās tika nolemts lietu turpināt skatīt nākama gada 13.janvārī.

Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens/LETA/Shutterstock