Avārijas Krievijas un Beļģijas AES Latviju neapdraud, mierina Valsts vides dienests
Ļeņingradas AES ir viena no lielākajām spēkstacijām Krievijas ziemeļrietumos.
Sabiedrība
2015. gada 19. decembris, 17:20

Avārijas Krievijas un Beļģijas AES Latviju neapdraud, mierina Valsts vides dienests

Jauns.lv

Incidenti Krievijas un Beļģijas atomelektrostacijās (AES) nerada radiācijas risku videi un iedzīvotājiem Latvijā, reaģējot uz jaunākajiem notikumiem, paziņojis Valsts vides dienests (VVD).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

18.decembrī, Krievijā, Ļeņingradas atomelektrostacijā (AES) notika incidents, kura laikā no energobloka Nr.2 noplūda tvaiks, bet Beļģijā ugunsgrēka dēļ piektdienas vakarā automātiski apturēts Tianžas AES pirmais reaktors.

VVD pārstāve Jūlija Ņikitina informē, ka Tianžas AES operatora "Electrabel sniegtā informācija liecina, ka ugunsgrēks izcēlies AES daļā, kas nav saistīta ar kodolreaktoriem. Incidenta dēļ nav cietuši strādnieki, sabiedrība vai vide.

VVD Radiācijas drošības centrs (RDC) uztur kontaktus ar Krievijas Nacionālo brīdināšanas grupu Maskavā, kas apliecinājusi, ka Ļeņingradas AES energobloka Nr. 2 darbības apstāšanās iemesli ir noskaidroti un tehniskā avārija lokalizēta.

Latvijas, Igaunijas un Somijas un citu valstu agrīnās brīdināšanas radiācijas monitoringa stacijas, kopš abu incidentu brīža, nav konstatējušas paaugstinātas jonizējošā starojuma vērtības. Tas nozīmē, ka radiācijas risks videi un iedzīvotājiem Latvijā nepastāv.

Jau ziņots, ka radiostacija "Eho Moskvi" vēstīja, ka Ļeņingradas atomelektrostacijā, kas atrodas 80 kilometru attālumā no Krievijas pilsētas Sanktpēterburgas, ir plīsusi caurule, kā rezultātā ir apturēta viena reaktora darbība.

Avārija AES otrajā reaktorā notika piektdien 13.50, kad turbīnu telpā pārplīsa caurule. AES joprojām darbojas trīs reaktori.

AES direktors Vladimirs Periguda ir norādījis, ka situācija spēkstacijas teritorija ir mierīga, bet Sosnovijboras administrācijas vadītājs Vladimirs Sadovskis ir aicinājis pilsētas iedzīvotājus nekrist panikā.

AES vadība ir paziņojusi, ka neviens cilvēks avārijas laikā nav cietis, un arī nekāda kaitējuma stacijas darbiniekiem nebūs, jo noplūdušais tvaiks neesot bijis radioaktīvs, ziņoja aģentūra "Interfax". Savukārt "Eho Moskvi" vēstīja, ka noplūdis ir tieši radioaktīvais tvaiks.

Ļeņingradas AES atrodas Sosnovijboras pilsētā pie Somu līča. Ļeņingradas AES ir viena no lielākajām spēkstacijām Krievijas ziemeļrietumos.

Savukārt

,

Beļģijas enerģētikas kompānija "Electrabel" sestdien paziņoja, ka ugunsgrēka rezultātā automātiski darbību ir pārtraucis atomreaktors Tianžas atomelektrostacijā (AES).

Kompānija informēja, ka Tianžas AES pirmais reaktors automātiski pārtrauca darboties naktī uz sestdienu pēc tam, kad izcēlās ugunsgrēks AES teritorijā, kas nav saistīta ar atomenerģiju.

"Electrabel" norādīja, ka reaktora darbības pārtraukšana šādos gadījumos ir "normāla procedūra", un šobrīd tiek izmeklēti notikušā apstākļi.

Reaktors darbību atsāks otrdien.

Tianža 1 ir vecākais no AES trīs reaktoriem. Tas darbojas kopš 1975.gada un to šogad bija paredzēts slēgt, tomēr Beļģijas valdība 2012.gadā nolēma turpināt tā darbību līdz 2025.gadam.

"Electrabel" pagājušajā nedēļā pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma atsāka Tianža 2 darbību.

Beļģijā pēdējo gadu laikā ir notikuši vairāki incidenti saistībā ar atomreaktoriem. Uz vienu brīdi darbību bija apturējuši trīs no septiņiem Beļģijas atomreaktoriem.

BNS / Foto: Lita Krone/LETA