Mirušais strauss pieliek punktu Engures atpūtas kompleksa dabas taku biznesam
Pēc izbēgušā strausa zaudēšanas Engures novadā, saimniecība pārtraukusi zvēru un putnu dabas taku biznesu.
Novadu ziņas
2015. gada 20. decembris, 18:17

Mirušais strauss pieliek punktu Engures atpūtas kompleksa dabas taku biznesam

Jauns.lv

Pēc novembrī izbēgušā strausa nāves Engures novada Smārdes pagasta atpūtas kompleksā "Ozolpils" nolemts pārtraukt ar zvēru un putnu dabas takām saistīto biznesu, informēja saimniecības vadītāja Aija Krieviņa.

Viņa pastāstīja, ka pēc notveršanas izbēgušais strauss nomira. Pēc vairāku dienu nesekmīgiem mēģinājumiem bēguļojošo putnu notvert 12.novembrī viņam tika injicētas miega zāles, taču no trankvilizatoriem viņš vairs nepamodās. Saimniece pieļauj, ka putns bija novārdzis no ilgstošās skraidīšanas un stresa.

Strauss bija viens no pēdējiem eksotiskajiem dzīvniekiem saimniecībā, un tagad nolemts pārtraukt zvēru un putnu dabas taku biznesu Ozolpils muižā, un arī neesot domāts to atsākt, jo izrādījies, ka eksotisko zvēru un putnu uzturēšana un barošana esot specifiska un dārga, šāda darbība neatmaksājas un nes zaudējumus.

Agrāk atpūtas kompleksā "Ozolpils" apmeklētājiem bija pieejamas zvēru un putnu dabas takas, kuras izstaigājot, bija apskatāmi Hailanderu un Šarolē savvaļas liellopu ganāmpulki, aitas un āzīši, mežacūkas, nūtrijas, truši, strausi, fazāni, pāvi, zosis, pīles, vistas un citi iemītnieki. Svinībām un saietiem pieejams viesu nams.

Kā ziņots, svētdienas, 8.novembra, vakarā Engures novada Smārdes pagastā no atpūtas kompleksa "Ozolpils" zvēru un putnu dabas taku aploka bija izbēdzis strauss, kurš nākamajā dienā manīts klejojam gar šoseju. Pēcpusdienā "Ozolpils" darbinieki bija devušies putnu sagūstīt.

Šis strauss saimniecībā mitinājies jau sešus vai septiņus gadus un nekad nebija šādi uzvedies, tāpēc saimniecei bija aizdomas, ka putnu kāds varbūt izbiedējis, iespējams, meža zvērs. Tāpēc putns svētdienas vakarā izkārpījis nožogojumā caurumu, pa kuru aizbēdzis.

Bēgošu strausu esot ļoti grūti noķert. Strauss esot diezgan dumjš putns un pats nemākot atrast ceļu uz mājvietu, skaidroja saimniece.

Nākamajā dienā ziņots, ka putns manīts klejojam gar šosejas malu, bet vēlāk saņemtas ziņas, ka Smārdē viņš manīts sēžam, tātad, iespējams, putns paguris un bija cerības viņu sagūstīt un atvest uz mājvietu, tāpēc strausam devās pakaļ "Ozolpils" darbinieki, taču arī tad strausu tomēr nebija izdevies sagūstīt, un tas bija atsācis skrējienu, bet kompleksa darbinieki centās izsekot putna pārvietošanās gaitām.

Mēģinājumi notvert putnu turpinājušies līdz 12.novembrim.


LETA/Foto: Ozolpils.lv