Klostermāsas Ļoļiņas slepkava savus upurus žņaudzis, sitis un par tiem ņirgājies
Nogalinātā klostermāsa Leonīda Magdalēna Tatarčuka (1935. - 2014), kuru ticības māsas mīļi sauca par Ļoļiņu.
112
2015. gada 22. decembris, 12:30

Klostermāsas Ļoļiņas slepkava savus upurus žņaudzis, sitis un par tiem ņirgājies

Jauns.lv

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa šodien sāka skatīt krimināllietu pret jaunieti, kurš pērn Ķīpsalā cietsirdīgi nogalināja savus upurus - viņš sievietes žņaudzis, sitis, kā arī par viņām ņirgājies.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2014.gada 6.decembrī pēc alkoholisko dzērienu lietošanas apsūdzētais devies mājās, bet pa ceļam saticis savu pirmo upuri. Nolūkā nozagt sievietei naudu jaunais vīrietis viņai piezadzies no aizmugures un ievilcis krūmos. Apsūdzētais sāka sievieti žņaugt, līdz viņa nokrita. Pēc tam viņš vairākas reizes - ne mazāk kā septiņas - iesita sievietei pa galvu un krūškurvi. Vēlāk, kad sieviete sāpēs skaļi kliegusi, apsūdzētais vēl viņai pāris reizes iesitis.

Pēc tam apsūdzētais sievietei novilka zeķubikses, apakšveļu, paņēma blakus esošu koka zaru un ņirgājies par viņas dzimumorgāniem. Pēc šo noziegumu veikšanas apsūdzētais pārmeklēja sievieti, lai atrastu kādu sev derīgu mantu, tomēr neko tādu neatrada. Saprotot, ka viņš sievieti nogalinājis, jaunietis viņai virsū sametis koka zarus.

2014.gada 18.decembrī pēc alkohola lietošanas apsūdzētais devās uz savām mājām, kur netālu no dzīvesvietas viņš pamanīja otru upuri. Apsūdzētais, būdams alkohola reibumā un ar nolūku viņu apzagt, palūdza sievietei cigareti. Kad viņa atteikusi, apsūdzētais viņai piezadzies no aizmugures, sācis žņaugt un arī otru sievieti ievilcis krūmos.

Tur viņš sācis sievieti sist, vēlāk - tāpat kā pirmajam upurim - ņirgājies par viņas dzimumorgāniem. Pēc sievietes nāves viņš viņu pārklājis ar paklāja gabaliem, pirms tam sievieti aplaupot. Pēc sievietes nāves viņš nolaupīja sievietes pasi.

Apsūdzētais šodien savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos kategoriski neatzina.

Uz tiesas sēdi ieradās arī abi cietušie - brālis vienai no nogalinātajām sievietēm - klostera māsai -, kā arī otras nogalinātās sievietes dēls.

2014.gada 6.decembrī nogalinātās brālis bija ļoti emocionāls savā uzrunā, uzsverot, kādas ciešanas radīja māsas slepkavība. Vīrietis pauda cerību, ka "tiesa dos apsūdzētā darbībām atbilstošu vērtējumu".

Otras bojāgājušās sievietes dēls izteicās, ka gadījumā, ja tiesa atzīs jaunieša vainu, pie tam apstākļos, ka viņš slepkavību pastrādājis tik agrā vecumā, tad viņš uzskata, ka tādam cilvēkam nav vietas sabiedrībā. Vīrietis tiesai stāstīja, ka mātei bija lieli plāni turpmākajai dzīvei - bija iegādāts īpašums, viņa gaidīja mazbērnus. Viņš pēdējo reizi redzēja māti 2014.gada 18.decembrī no rīta pirms darba. Nogalinātās sievietes dēls pastāstīja, ka sieviete pusdienlaikā parasti gāja pastaigāties, bet šoreiz viņa darbā neatgriezās.

Prokurors norādīja, ka ir pieteikta kaitējuma kompensācija - viens no cietušajiem pieteicis kaitējuma kompensāciju 1000 eiro apmērā, bet otrs cietušais 500 000 eiro kompensāciju par morālo kaitējumu, kā arī 260 eiro par materiālajiem zaudējumiem.

Valsts apsūdzības uzturētājs šajā lietā ir prokurors Kaspars Cakuls. Viņš ir arī viens no trim prokuroriem, kas uztur apsūdzības Zolitūdes traģēdijas vērienīgajā krimināllietā. Apsūdzētā aizstāvību nodrošina advokāte Olita Kauce.

Kā ziņots, apsūdzība jaunietim celta par to, ka viņš 2014.gada 6.decembrī un 18.decembrī Ķīpsalas mikrorajonā noslepkavoja divas sievietes, tostarp vienu klostera māsu. Saskaņā ar lēmumu par personas saukšanu pie kriminālatbildības apsūdzētais uzbruka cietušajām, pielietoja fizisku vardarbību, cietušās žņaudzot un vairākkārt sitot ar koka nūju pa dzīvībai svarīgām ķermeņa daļām, kā arī ņirgājās par saviem upuriem slepkavību izdarīšanas laikā.

Pēc vardarbības apsūdzētais pārmeklēja noslepkavotās sievietes. 6.decembrī apsūdzētajam nolaupīt mantu neizdevās, jo cietušajai tās nebija, bet 18.decembrī apsūdzētais no otras cietušās sievietes somas nolaupīja mobilo telefonu un piecus eiro, kā arī personu apliecinošu dokumentu.

1996.gadā dzimušais jaunietis joprojām atrodas apcietinājumā. Tiesu psihiatriskajā ekspertīzē viņš atzīts par pieskaitāmu.

Pagājušā gada 6.decembrī Ķīpsalā tika nogalināta 1935.gadā dzimusi sieviete, savukārt 18.decembrī turpat netālu tika atrasts arī 1958.gadā dzimušas sievietes līķis. Jau dažas stundas pēc otrās slepkavības policija aizdomās par noziegumu izdarīšanu aizturēja kādu 1996.gadā dzimušu jaunieti, pret kuru tika sākts kriminālprocess par slepkavību atbildību pastiprinošos apstākļos.

Jaunietis agrāk policijas redzeslokā nebija nonācis. Viņš atzina savu vainu abās izdarītajās slepkavībās. Jaunietim draud mūža ieslodzījums.

LETA / Foto: LRKB Informācijas centrs