Vēl nav zināms, cik daudz tikumu un vērtību tiks iekļauts topošajās tikumības vadlīnijās
Sabiedrība
2015. gada 22. decembris, 19:55

Vēl nav zināms, cik daudz tikumu un vērtību tiks iekļauts topošajās tikumības vadlīnijās

Jauns.lv

Pagaidām vēl nav zināms, cik daudz tikumu un vērtību tiks iekļauts topošajās Tikumiskās audzināšanas vadlīnijās, skaidroja Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks.

Pagaidām piedāvāts vadlīnijās ietvert deviņus tikumus - cieņu, godīgumu, taisnīgumu, atbildību, solidaritāti, iecietību, brīvību, centību un līdzcietību. Par katru no šiem tikumiem vadlīniju melnrakstā sniegts paskaidrojums, uzsverot, kā būtu jāizprot katrs no attiecīgajiem tikumiem.

Piemēram, brīvība tiek skaidrota kā tikumiskās izvēles nosacījums, kurš atklājas patstāvīgā lemšanā un rīcībā un otra brīvības neierobežošanā, savukārt iecietība jeb tolerance paredz otra atšķirību un citādas domāšanas atzīšanu un iejūtību saskarē ar atšķirīgo.

"Es negribētu iefokusēties uz tiem deviņiem tikumiem. Es nezinu, vai tie būs deviņi tikumi un vērtības, vai arī to skaits būs lielāks vai mazāks," sacīja Catlaks.

Viņš uzsvēra, ka patlaban izskanējušie tikumi ir darba variants, turklāt daudzie priekšlikumi un idejas vedina domāt, ka vadlīniju izstrādes procesā iesaistītie cilvēki varētu vēlēties kaut ko mainīt.

Kā norādīja resursu centra sievietēm "Marta" pārstāve Laura Gatere, šodien notikušajā sanāksmē nav bijis plašu diskusiju par to, ka tikumu saraksts būtu jāpaplašina. Tika norādīts, ka, iespējams, varētu apvienot vairākus tikumus, kā arī apsvērta doma tikumu sarakstam pievienot tādu vērtību kā vienlīdzība.

Plašākas diskusijas gan bijušas par minēto tikumu aprakstiem, kur atsevišķu viedokļu pārstāvji pauda bažas, ka tikumu definējumi ļaujot tos interpretēt dažādos virzienos, sacīja Gatere.

Pagaidām gan nav noteikts, vai darba grupa, kurā darbojas aptuveni 40 pārstāvji, sanāks vēl, tomēr, kā skaidroja Gatere, VISC turpinās darbu, visticamāk, uzlabojot pašreizējo vadlīniju melnrakstu. Tad sekošot starpministriju sanāksme, kā arī "ierastais dokumentu aprites ceļš".

Pirms tam Catlaks informēja, ka pēc Jaungada notiks tiesību aktu pilnveide un zinātniskā ekspertīze, kam plānots piesaistīt Latvijas Universitātes mācībspēkus, jo līdz 1.jūnijam dokuments tikšot iesniegts Ministru kabinetā.

LETA / Foto: Shutterstock

Tēmas