Vairāki "Vienotības" biedri e-pastā paziņo, ka neatbalsta Āboltiņu kā premjeri
Partijas līderes oponentu vidū ir arī bijusī premjere. "Es neatbalstu Solvitas Āboltiņas izvirzīšanu par Ministru prezidenta amata kandidāti. Neticu, ka "Vienotība" kā partija var iziet no krīzes Solvitas vadībā. Cieņā, vēlot visiem jaukus Ziemassvētkus, Laimdota." Tā rakstījusi Straujuma.
Politika
2015. gada 24. decembris, 18:36

Vairāki "Vienotības" biedri e-pastā paziņo, ka neatbalsta Āboltiņu kā premjeri

Jauns.lv

Partijas "Vienotība" iekšējā aptaujā vairāki partijas Saeimas frakcijas un valdes locekļi, ieskaitot demisionējušo Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu, nobalsojuši "pret" politiskā spēka līderes Solvitas Āboltiņas izvirzīšanu valdības vadītājas amatam, ceturtdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Par to liecina raidījuma rīcībā nonākušie e-pasti, ko "Vienotības" biedri vakar, 23.decembra vakarā, nosūtījuši partijas valdei.

Straujuma paudusi neticību, ka Āboltiņas vadībā "Vienotība" kā partija varēs pārvarēt savas problēmas.

"Es neatbalstu Solvitas Āboltiņas izvirzīšanu par Ministru prezidenta amata kandidāti. Neticu, ka "Vienotība" kā partija var iziet no krīzes Solvitas vadībā. Cieņā, vēlot visiem jaukus Ziemassvētkus, Laimdota." Tā rakstījusi Straujuma.

Sešu "Vienotības" frakcijas deputātu - Inta Dāldera, Lolitas Čigānes, Andreja Judina, Alekseja Loskutova, Veiko Spolīša un Ilzes Viņķeles - vārdā Āboltiņas kandidatūra noraidīta arī Judina e-pastā partijas valdei. Seši deputāti aicinājuši partijas vadību izvērtēt draudus, ko partijas nākotnei rada neapdomīga rīcība valdības vadītāja virzīšanā.

"Seši "Vienotības" frakcijas deputāti aicina "Vienotības" frakciju un valdi izvērtēt (...) ievērojamo sabiedrības uzticības zudumu "Vienotībai" kopš 12.Saeimas vēlēšanām, atklātībā nonākot informācijai par bezprecedenta balsu pirkšanu, iespējamo valsts finansējuma zaudēšanu, neskaidru Saeimas deputātu mandātu iegūšanu, spiediena izdarīšanu uz savas partijas virzītu premjeru, par ko tieša atbildība jāuzņemas partijas vadībai," teikts viņu vēstījumā. Deputāti arī aicina izvērtēt esošo koalīcijas partneru nepārprotamus signālus par neiespējamību izveidot stabilu, rīcībspējīgu labēji centrisku valdību Āboltiņas vadībā.

Ņemot to vērā, šie seši deputāti norādījuši, ka konsultatīvajā valdes un frakcijas aptaujā balso "pret" Āboltiņas izvirzīšanu valdības vadītājas amatam.

Kā ziņots, "Vienotība" līdz 28.decembrim rīko frakcijas un valdes iekšējo balsojumu par vienīgo šī politiskā spēka izvirzīto Ministru prezidenta amata kandidāti - partijas līderi Āboltiņu. Balsojums notiek ar īsziņām un e-pastu.

Savukārt pirmdien ZZS plāno apspriest partijas vismaz divas iespējamās Ministru prezidenta amata kandidatūras – zemkopības ministru Jāni Dūklavu un Saeimas deputātu Māri Kučinski. Teorētiski netiekot izslēgta vēl kādas citas kandidatūras apspriešana.

Politiķi gan prognozē, ka šogad skaidrības par nākamo valdības sastāvu, visticamāk, vēl nebūs. Tāpat arī koalīcijas vienošanās par kādu konkrētu premjera amata kandidātu tuvākajās nedēļās vēl netiek prognozēta. Vienlaikus tiek norādīts, ka notiek politiķu neformālās konsultācijas, kas var mainīt situāciju.

Ja partijas līdz šī gada beigām nepiedāvās savus Ministru prezidenta amata kandidātus un konkrētus piedāvājumus iespējamam jaunās valdības koalīcijas modelim, Valsts prezidents Vējonis tikšanās organizēs nākamā gada sākumā.

LETA/ Foto: AFP/LETA, Ieva ČĪka/ LETA