Tagad viņi vairs nebūs bezvēsts pazudušie. Ziemassvētku priekšvakarā pārved 236 latviešu karavīru pīšļus. VIDEO
Šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad no Krievijas purviem izcelti un uz dzimteni pārvesti leģionāru pīšļi.
Sabiedrība
2015. gada 24. decembris, 22:07

Tagad viņi vairs nebūs bezvēsts pazudušie. Ziemassvētku priekšvakarā pārved 236 latviešu karavīru pīšļus. VIDEO

Jauns.lv

"Vairāk nekā 70 gadus viņi gulējuši svešumā. Gribējām, lai šajos Ziemassvētkos latviešu karavīri beidzot būtu mājās." Tā saka vīri, kuri gādājuši, lai Latvijā varētu nogādāt un pārapbedīt vairāk nekā 200 karavīrus no Latviešu leģiona 19. divīzijas, kuri Otrā pasaules kara gados krita Krievijā.

22. decembra vakarā Terehovas robežkontroles punktu uz Krievijas – Latvijas robežas šķērsoja trīs mikroautobusi ar meklēšanas vienības „Leģenda” karogu. Robežsargi un muitnieki bija pretimnākoši – braucējiem dokumentus pārbauda ārpus rindas, jo viņi ved īpašu kravu – Otrā pasaules kara laikā austrumu frontē kritušos Latvijas karavīrus, kuri karoja Vācijas armijas rindās.

Kārlis, Juris, Visvaldis, Jēkabs - kad šie puiši aizgāja karot, viņiem bija tikai 25 gadi. Viņi cīnījās Veļikajas upes frontes sektorā, kur atradās Latviešu divīzija.

Lai karavīrus pēc tik daudziem gadiem atvestu mājās, uz Pleskavas apgabalu devās liela ekspedīcija no brīvprātīgo militāro arheologu vienības „Leģenda”. Viņiem palīdzēja kolēģi no Krievijas un Vācijas, savukārt identificēt karavīrus palīdzējuši precīzie Vācijas arhīvi, kuros viss pedantiski dokumentēts.

Vairāk par šo unikālo notikumu skatieties LTV „Panorāma” sižetā!

Kasjauns.lv Video: LTV Panorāma