Ameriks pārsūdzējis spriedumu par viņam anulēto mednieka apliecību
Pastāv aizdomas, ka Andris Ameriks apliecību ieguvis prettiesiski - par to ziņoja raidījums "DeFacto".
Sabiedrība
2015. gada 25. decembris, 15:40

Ameriks pārsūdzējis spriedumu par viņam anulēto mednieka apliecību

Jauns.lv

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) pārsūdzējis sev nelabvēlīgo spriedumu lietā pret Valsts meža dienestu (VMD) saistībā ar lēmumu anulēt viņam izsniegto mednieka apliecību kā prettiesiski iegūtu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tomēr patlaban kasācijas sūdzība vēl nav pieņemta, jo 4.decembrī tika pieņemts lēmums par tās atstāšanu bez virzības trūkumu novēršanai, liecina ieraksts Tiesu portālā.

Administratīvā apgabaltiesa oktobrī noraidīja Rīgas vicemēra pieteikumu pret VMD. Tāpat tiesa noraidīja Amerika pieteikumu daļā par morālā kaitējuma atlīdzinājuma noteikšanu rakstveida atvainošanās veidā.

Raidījums "De facto" iepriekš ziņoja, ka Ameriks tiesā saskāries ar grūtībām pierādīt, kā viņš it kā 1987.gadā ieguvis mednieka apliecību - politiķis tiesājas ar VMD, kas pirms pieciem gadiem anulēja Amerikam izsniegto mednieka apliecību kā prettiesiski iegūtu. Toreiz VMD iekšējā izmeklēšanā atklāja, ka simtiem mednieku apliecību izsniegtas, apmainot tās pret vecām, it kā sabojātām vai pazaudētām apliecībām. Daudzi mednieki bija atjaunojuši apliecības, kas, pēc žurnāliem spriežot, bija izsniegtas pavisam citiem cilvēkiem. Gandrīz 400 mednieku apliecības anulēja, daži no tiem nolēma tiesāties, un starp viņiem bija arī Rīgas vicemērs Ameriks.

Pēc Amerika versijas, viņš ieguvis mednieka apliecību 1987.gadā pēc eksāmena un šaušanas pārbaudījuma nokārtošanas Ziepniekkalnā. Formalitātes viņš kārtojis Vecrīgā, Kungu ielā 8, kur apliecības varēja saņemt. "Mums nav nekādu pierādījumu. Nekādi pierādījumi arī nevar pastāvēt. Mēģinājām ar iestādes starpniecību iegūt ziņas no arhīva, bet viņiem tādu nav," tiesā sacījis Amerika jurists Ilgvars Kvants. Padomju gados apliecības izsniedza mednieku un makšķernieku biedrības. 1992.gadā tās meža dienestā vienkārši bija jāsamaina pret jaunām. Ameriks apgalvo, ka to arī izdarījis.

"Šis fakts parādās tikai Amerika paskaidrojumā. Pēc dokumentāliem materiāliem šādi fakti neapstiprinās," Amerika versiju apšauba VMD pārstāvis Andis Bušmanis. Vienīgajā žurnāla ierakstā par Amerikam izsniegtu apliecību 2005.gadā, kas, pēc meža dienesta ieskatiem, viņam nemaz nepienācās, norādīts, ka pirmā apliecība saņemta 1992.gadā, nevis 1987.gadā.

Amerika gadījumu Administratīvajā apgabaltiesā izskata jau otro reizi. Pirmajā piegājienā tiesa viņa prasību apmierināja, uzskatot, ka šaubas par pienācīgu žurnālu noformēšanu tulkojamas par labu privātpersonai. Augstākā tiesa lika jautājumu izskatīt vēlreiz, jo nebija izvērtēti lietas apstākļi kopumā.

Mednieku apliecību lietu izmeklēja arī policija, bet neko kriminālsodāmu nesaskatīja.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA