Politika
2015. gada 25. decembris, 20:19

Parādnieka vadītās komisijas vīzija: "Mērķis ir panākt apziņu, ka ar trešo bērnu kļūs vieglāk"

Jauns.lv

Panākt apziņu, ka, ģimenē ienākot trešajam bērnam, paliks vieglāk, šādu mērķi iezīmējusi Saeimas demogrāfijas lietu apakškomisija un tās vadītājs Imants Parādnieks (NA).

Ieskicētās idejas, kā veicināt dzimstību, ir - atlaides transportā no 20 līdz 90%, ja ģimenē ir trīs bērni, pilnībā apmaksāta ēdināšana bērnudārzā, īres izmaksu samazinājums caur atlaidēm nekustamā īpašuma nodoklī, vaučers 7-10 tūkstoš eiro apmērā mājokļa iegādei vai remontam, jo daudzbērnu ģimenei ir grūti izpildīt prasības par aizdevumu bankā.

Eksperti gan diskusijās apakškomisijā atzina, ka par daudziem iepriekš izvirzītiem priekšlikumiem valdība pat nav sākusi domāt. un daudz, kas no iepriekš virzītā nav sasniegts.

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija ir atbalstījusi ideju strādāt pie visaptverošas programmas "Māras solis", kas vērsta uz dzimstības veicināšanu. Tā ir organizācijas "Nākotnes fonds" ideja, cerot pārņemt labākos piemērus no Igaunijas, kurā starpība starp jaundzimušo skaitu un mirušajiem ir izdevies izlīdzināt.

No šā gada janvāra līdz septembrim reģistrēti 16 390 jaundzimušie, rāda Centrālās statistikas pārvaldes dati. Deviņos mēnešos ir reģistrēti 21 287 mirušie. Dabiskais pieaugums Latvijā saglabājas negatīvs jau no 1991.gada.

2014.gadā dabiskais pieaugums arī Igaunijā saglabājās negatīvs, tomēr starpība starp dzimušajiem un mirušajiem bija mazāka - 1933. Mirušo skaits kaimiņvalstī pērn bija 15 484, bet dzīvi dzimušo bērnu skaits 13 551, liecina statistika.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA