Arhibīskaps Stankevičs: "Sabiedrībā attieksmē pret laulību ir ieperinājusies infekcija"
Stankevičs: "Tā noteikti ir arī izglītības sistēmas problēma - vai un kā skolā ieaudzina attieksmi pret ģimeni, tāpat, kāda ir attieksme pret laulību bērna ģimenē."
Viedokļi
2015. gada 26. decembris, 12:17

Arhibīskaps Stankevičs: "Sabiedrībā attieksmē pret laulību ir ieperinājusies infekcija"

Jauns.lv

Sabiedrībā attieksmē pret laulību ir ieperinājusies kāda „infekcija”, pavēstīja Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, atbildot uz jautājumu, kāpēc Latvijā, salīdzinot ar pārējām Eiropas valstīm, šķirto laulību skaits ir viens no lielākajiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš pauda, ka runa ir par laika gaitā izveidojušos mentalitāti.

"Tā noteikti ir arī izglītības sistēmas problēma - vai un kā skolā ieaudzina attieksmi pret ģimeni, tāpat, kāda ir attieksme pret laulību bērna ģimenē. Ir vēl svarīgi, kā masu saziņas līdzekļi prezentē laulību. Piemēram, tie daudz stāsta par slavenību mīlas dēkām, kārtējiem romāniem un šķiršanām, atspoguļojot to kā normālu uzvedības modeli, bet tas taču destruktīvi ietekmē attieksmi pret laulību," sacīja Stankevičs.

Tāpat viņš akcentēja kultūras ietekmi uz sabiedrības attieksmi pret laulībām.

"Vai ideāls ir savienība uz mūžu, par kuru ir jācīnās ar nagiem un zobiem, un tad alga ir liela? Ja cīnies ar grūtībām un tās pārvari, ir gandarījums, bet, ja pie pirmajām grūtībām met plinti krūmos un aizbēdz, tad kas paliek? Vēl trakāk, ja pamaina dzimumus, jo, redz, pretējam dzimumam ir cita dinamika, to ir grūtāk saprast, ar savējo „sasisties” kopā ir vieglāk, bet tā jau ir traģēdija. Masu kultūrai ir ļoti liela ietekme uz sabiedrību," tā arhibīskaps.

Stankevičs uzsvēra, ka "ir svarīgi, lai katra ministrija atbildīgi darbotos tai uzticētajā jomā un censtos virzīt tajā notiekošos procesus tā, lai nostiprinātu priekšstatus par ģimeni kā vērtību". Īpaša atbildība viņa skatījumā ir Izglītības un zinātnes ministrijai, Kultūras un Labklājības ministrijām.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA