Arvien vairāk par agresīviem bērniem ziņo bērnudārzi
Ir situācijas, kad mazie vienaudži reāli kaujas.
Sabiedrība
2015. gada 26. decembris, 20:58

Arvien vairāk par agresīviem bērniem ziņo bērnudārzi

Jauns.lv

Arvien vairāk par agresīviem bērniem ziņo pirmsskolas izglītības iestādes, bērniem ar šādām problēmām kļūstot arvien jaunākiem, atzina Valsts bērnu tiesību aizsardzības centra (VBTAC) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere.

"Pēdējos gadus strauji pieaug gadījumu skaits, kad ir vērojama bērnu agresīva uzvedība, un šo bērnu vecums diezgan strauji kļūst jaunāks. Tagad pirmsskolas arvien vairāk ziņo par šādiem gadījumiem. Pirms gadiem septiņiem astoņiem šīs problēmas bija skolā, visproblemātiskākais bija pamatskolas vecums, un tad mēs vērojām, kā šis vecums kļūst jaunāks," viņa stāstīja ziņu aģentūrai BNS.

Lielākajā daļā gadījumu ir runa par emocionālu vardarbību kā apsaukāšanās, spļaudīšanās, bet ir arī salīdzinoši liels skaits fiziskas vardarbības gadījumu kā grūšana, spārdīšana, ir situācijas, kad vienaudži reāli kaujas.

"Viena lieta, kad tas ir atsevišķs konflikts, bet kad runājam par agresīvajiem bērniem, mēs runājam par situācijām, kad bērnam prevalē agresīva uzvedība, nespēja tikt galā ar dusmu lēkmēm, un šī uzvedība rada reālu apdraudējumu citiem un arī pašam bērnam," skaidro speciāliste.

Jaunajā gadā plānots izveidojot inspekcijā jaunu nodaļu, kurai nebūs analoga Latvijā. Tā pulcēs deviņus speciālistus darbam ar bērniem, kuriem ir saskarsmes grūtības un uzvedības traucējumi. Tādu speciālistu Latvijā neesot daudz.

"Šobrīd Latvijā darbojas pedagoģiski medicīniskās komisijas, bet viņu mērķis ir pilnīgi cits – diagnosticēt bērnu un noteikt atbilstošu mācības programmu. Mūsu mērķis ir konstatēt problēmas bērna uzvedībā un izstrādāt praktiskas rekomendācijas," stāsta Millere.

Projekts ilgs piecu gadu garumā un kopumā plānots, ka tiks izstrādātas atbalsta programmas tūkstotim bērnu.

"Plānojam, ka vecāki paši varēs pieteikt bērnu, bet otrs ceļš, ka izglītības iestāde informē sociālo dienestu par problēmām, bet jāņem vērā, ka sākotnēji mums būs svarīgi saprast, kādus atbalsta pasākumus uz vietas nodrošinājusi pašvaldība, konkrētā izglītības iestāde. Atlase būs, bet pēc kādiem kritērijiem, vēl ir pāragri runāt," viņa stāsta. Šīs nodaļas speciālisti varētu nodarboties individuāli ar smagākajiem gadījumiem.

Millere norāda, ka projekts neietver tikai konsultatīvās nodaļas darbu, bet arī pašvaldību speciālistu apmācību un jautājumus par vardarbības mazināšanu ģimenēs. Projekta laikā plānoti komandējumi, lai apgūtu ārvalstu pieredzi.

Projekts "Atbalsts speciālistiem darbam ar bērniem ar saskarsmes grūtībām un uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē", kas paredz jaunās nodaļas izveidi, šobrīd ir iesniegts apstiprināšanai. To plānots finansēt no Eiropas Sociālā fonda.

BNS / Foto: Shutterstock