Pedagogs ar sodāmību. 58 notiesātām personām atļauj strādāt izglītības iestādēs
Šogad par pedagogiem ļauts strādāt 58 iepriekš sodītām personām
Sabiedrība
2015. gada 27. decembris, 11:18

Pedagogs ar sodāmību. 58 notiesātām personām atļauj strādāt izglītības iestādēs

Jauns.lv

Šogad par pedagogiem ļauts strādāt 58 iepriekš sodītām personām, informēja Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Kvalitātes dienests 2015.gadā arī sācis pildīt jaunu funkciju - iepriekš sodīto personu izvērtēšanu. Kvalitātes dienesta izveidota komisija vērtē, vai atļaut strādāt par pedagogu cilvēkiem, kuri sodīti par tīšu noziedzīgu nodarījumu un nekaitēs izglītojamo interesēm.

2015.gadā saņemti iesniegumi no 108 personām. Septiņu personu dokumentu izskatīšana ir atlikta līdz sodāmības dzēšanai vai dokumentu saņemšanai.

Kopš funkcijas pildīšanas sākuma izskatīti dokumenti un izsniegtas 58 atļaujas strādāt par pedagogu iepriekš sodītām personām. Divām personām atļauja atteikta, jo pedagogu ētiskā nostāja neatbilda prasībām pret pedagogu.

Pārējo personu iesniegumus komisija nav vērtējusi, jo šīs personas izdarījušas smagus vai sevišķi smagus noziedzīgus nodarījumus, bet Izglītības likums nosaka, ka kvalitātes dienesta izveidotā komisija drīkst vērtēt un lemt par atļauju izsniegšanu tikai tām personām, kuras izdarījušas kriminālpārkāpumus vai mazāk smagus noziegumus.

Šis process palīdz veicināt izglītības jomas tiesiskumu un veidot pārliecību, ka Latvijas izglītības iestādēs strādā tikai Izglītības likumam un Bērnu tiesību aizsardzības likumam atbilstoši pedagogi.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA