Kultūra
2015. gada 28. decembris, 11:15

Pie "Origo" tiks atklāta brīvdabas lielformāta foto izstāde "#Džemma90"

Jauns.lv

Noslēdzot izcilās latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes jubilejas gadu, š.g. 29. decembrī pie tirdzniecības centra “Origo” tiks atklāta plaša brīvdabas lielformāta foto izstāde “#Džemma90”. Izstāde tapusi sadarbībā ar fondu “Mākslai vajag telpu” un tajā foto formātā kā dokumentālas liecības apkopoti visi fonda šogad realizētie pasākumi, tapušie mākslas darbi un to autori.

Foto izstāde notiks “Linstow Center Management” izveidotā 450 m2 plašā brīvdabas lielformāta fotogalerijā. Izstāde “#Džemma90” rīdziniekus un pilsētas viesus pie t/c “Origo” priecēs līdz pat 2016. gada 25. janvārim un tā atspoguļos nozīmīgākos fonda “Mākslai vajag telpu” rīkotā projekta “MVT Vasaras māja” notikumus, iepazīstinot ar izcilo mūsdienu latviešu mākslinieku veikumiem.

Gada laikā “MVT Vasaras mājā” tika rīkotas septiņu latviešu jaunās un vidējās paaudzes mākslinieku personālizstādes un tajās ir izskanējušu tādi vārdi, kā Paula Zariņa, Kristians Brekte, Indriķis Ģelzis, Arnis Balčus, Raitis Hrolovičs, Krista Dzudzilo un Darja Meļņikova. Atzīmējot mākslinieces Džemmas Skulmes 90 gadu jubileju, katrs no autoriem projekta “#Džemma90” ietvaros ir būvējis savu personisku dialogu un meklējis veidus, kādos interpretē kanoniskā Skulmes mantojumā ietvertās idejas vai formālos risinājumus, skatītus mūsdienu kontekstā un attiecībā pret savu līdzšinējo radošo darbību. “MVT Vasaras mājas” noslēgumā un apkopojot septiņu personālizstāžu sēriju tika atklāta vērienīga izstāde "#Džemma90 – MVT Vasaras mājas noslēgums" jaunajā "Mākslas stacijā Dubulti". Tāpat ikviens “MVT Vasaras mājas” apmeklētājs tika aicināts iepazīt spilgtākos latviešu laikmetīgās mākslas pārstāvju un piedalīties mākslinieku autorvakaros, performancēs un radošās darbnīcās visai ģimenei. Savukārt par projekta “#Džemma90” kulmināciju ir kļuvusi Džemmas Skulmes personālizstādes “Viela un forma”. Patoss un rezignācija atklāšana Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 2015. gada novembrī. Izstādi ir veidojusi mākslas vēsturniece un kuratore Inga Šteimane un tajā ir apskatāmi mākslinieces no 1950. gada līdz mūsdienām veidotie darbi.

“Linstow Center Management” komercdirektore Evija Majevska: ““Linstow Center Management” sadarbībā ar tirdzniecības centru “Origo” atbalsta fondu “Mākslai vajag telpu”, nodrošinot mākslai nepieciešamo publisko telpu plašā brīvdabas lielformāta fotogalerijā, lai tā satiktu savus cienītājus un būtu pieejama ikvienam interesentam. Jau vairākus gadus “Linstow Center Management” un t/c “Origo” realizē vērienīgus projektus, tiešā nozīmē paplašinot mākslas un kultūras telpu un nodrošinot publikas pieejamību mākslas un kultūras objektiem un pasākumiem, tādejādi arī palīdz Stacijas laukumam kļūt par kvalitatīva brīvā laika pavadīšanas vietu.  Viens no projektiem  ir deviņus metrus platais interaktīvais un izglītojošais dizaina objekts “Saules pulkstenis – Origo Universi” un tas ir „Linstow Center Management” dāvana Rīgai, kas 2014. gadā bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. Arī šī pie tirdzniecības centra “Origo” izveidotā 450 m2 plašā brīvdabas lielformāta fotogalerija ir “Linstow Center Management”  ieguldījums, mākslai nepieciešamās publiskās telpas un pieejamības  nodrošināšanai.”

T/c “Origo” menedžeris Aleksandrs Ņemirovskis: “Tieši tirdzniecības centra “Origo” atrašanās vietas dēļ vēl plašākai sabiedrības daļai būs iespēja iepazīt Latvija mākslas un kultūras stāstu caur izcilo mūsdienu latviešu mākslinieku veikumiem. Ikviens ir aicināts apmeklēt uzstādi, lai iepazīt spilgtākos latviešu laikmetīgās mākslas pārstāvjus un to darbus, kas ir veltīti leģendārajai Džemmai Skulmei. Priecājamies, ka noslēdzot gadu, tieši  šī  -  Džemmas Skulmes 90 gadu jubilejai veltītā foto izstāde būs vēl viens solis, lai, iespējams, atrast mūsdienu mākslai pelnīto telpu.”

Turpinot domāt pār mākslas procesu iespējamiem attīstības virzieniem, kā arī popularizējot Latviskās vērtības, fonds “Mākslai vajag telpu” aicina kopīgi svinēt 2015. gadu mākslā un atcerēties dažus no spilgtākiem mūsdienu latviešu mākslinieku veikumiem plašā brīvdabas lielformāta foto izstādē “#Džemma90”, kas tiks atklāta š.g. 29. decembrī, pie tirdzniecības centra “Origo.” Izstādē tiks apkopota attēlu izlase no “MVT Vasaras māja” norisēm, iepazīstinās ar latviešu mākslinieku jaunajiem darbiem, kā arī sniegs plašāku ieskatu viņu profesionālos veikumos.

Izstādi rīko fonds “Mākslai vajag telpu” sadarbībā ar “Linstow Center Management” un t/c “Origo”

Izstāde būs apskatāma no 2015. gada 29. decembra līdz 2016. gada 25. janvārim.


Regīna Zommere / Publicitātes foto