Vīķe-Freiberga bažīga par ZZS iespējamo varas pārņemšanu visos līmeņos
Pēc Vīķes-Freibergas domām, "varas zižļa" nodošana ZZS būtu savāds gājiens, ņemot vērā, ka "viņu patrons un krusttēvs" pārņēmis varu visos Latvijas politikas svarīgākajos līmeņos.
Viedokļi
2015. gada 28. decembris, 21:37

Vīķe-Freiberga bažīga par ZZS iespējamo varas pārņemšanu visos līmeņos

Jauns.lv

Ja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) iegūs arī premjerministra amatu, tā savā ziņā pārņems varu visos Latvijas politikā svarīgākajos līmeņos, intervijā Latvijas Televīzijai pauda bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Runājot par nākamā premjerministra un valdības izveides procesu, Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) tika knapi ievēlēta, kad jau sākušas klīst runas par to, ka "viņa tiks ņemta nost". Kā skaidroja eksprezidente, tas radījis neveselīgu politisko atmosfēru. Viņa atzina, ka apbrīno Straujumu par to, ka premjerministre uzņēmās smagu nastu, tostarp novadot Latvijas pirmo prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē bez aizķeršanās un problēmām.

Kā skaidroja Vīķe-Freiberga, viņu arī pārsteidzot premjerministra un valdības izveides process. Viņa to dēvēja par "māžošanos", jo partijas ilgstoši nespēj vienoties par premjerministru.

Tikmēr, komentējot partijas "Vienotība" līderes Solvitas Āboltiņas iespēju kļūt par premjerministri, Vīķe-Freiberga atgādināja, ka viņai divas reizes piedāvāts attiecīgais amats, taču Āboltiņa esot "cēli noraidījusi" šādu iespēju. "Varbūt viņai tolaik bija citas ambīcijas," sprieda eksprezidente.

Pēc Vīķes-Freibergas domām, "varas zižļa" nodošana ZZS būtu savāds gājiens, ņemot vērā, ka "viņu patrons un krusttēvs" pārņēmis varu visos Latvijas politikas svarīgākajos līmeņos. Vīķe-Freiberga atgādināja, ka pēdējie divi valsts prezidenti - Andris Bērziņš un pašreizējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis - nāk no ZZS politiķu rindām. "Ja būs visi spēki vienā spēles laukuma galā, nezinu, vai tas nekaitēs spēku līmenim visā valstī?" bažas pauda eksprezidente.

Kā ziņots, ZZS šodien nenosauca savu premjera amata kandidātu, nolemts ZZS Saeimas frakcijas un valdes kopsēdē.

Lai arī ir noslēdzies "Vienotības" frakcijas un valdes balsojums par partijas līderi Solvitu Āboltiņu kā iespējamo premjera amata kandidāti, arī šis politiskais spēks nesteigsies oficiāli izvirzīt savu kandidatūru premjera amatam.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Vējonis 11.decembrī, pabeidzot pirmo sarunu kārtu ar partijām par jaunas valdības veidošanu, nosauca virkni darbu, kuriem būtu jābūt jaunās valdības prioritātēm, bet nenosauca nedz premjera amata kandidātu, nedz deva mājienu, kurai partijai būtu jāuzņemas valdības veidošana. Tomēr Vējonis aicināja partijas ne vēlāk kā līdz šī gada beigām piedāvāt konkrētus premjera amata kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus.

Vējonis arī norādījis, ka gadījumā, ja partijas līdz šī gada beigām nepiedāvās savus Ministru prezidenta amata kandidātus un konkrētus piedāvājumus iespējamam jaunās valdības koalīcijas modelim, viņš nākamās tikšanās ar partijām organizēs nākamā gada sākumā.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA