Uzdarbojas krāpnieki, ar mistiskiem sludinājumiem aicinot ienesīgā darbā uz Vāciju
Internetā joprojām parādās krāpnieku sludinājumi, kuri no potenciālajiem darba meklētājiem ārzemēs izkrāpj ceļa naudu un pēc tam nozūd no lidostas ar melnu auto nezināmā virzienā.
112
2015. gada 29. decembris, 06:10

Uzdarbojas krāpnieki, ar mistiskiem sludinājumiem aicinot ienesīgā darbā uz Vāciju

Jauns.lv

Kāds liepājnieks netālu no Rīgas, izlecot no braucošas automašīnas, izsprucis no krāpnieku nagiem, kuri viņam piesolījuši labi apmaksātu darbu Vācijā. Tā vietā, lai viņam piedāvātu darbu, viņš esot vests nezināmā virzienā. Jau vairākus mēnešus internetā parādās mistiski sludinājumi, aicinot darbā uz Vāciju.

Potenciālie darba meklētāji samaksā par lidojumu uz Vāciju, bet tā arī nekur neaizlido. Labākajā gadījumā darba devējs vienkārši izgaist. Interneta komentāros pat parādās sazvērestības teorijas, ka šādā veidā kāds nodarbojas ar cilvēku tirdzniecību. Tomēr policijā kriminālprocess par viltus sludinājumiem nav ierosināts, jo apkrāptie nav vērušies pie likumsargiem vai arī baidās rakstīt oficiālu iesniegumu.

Mistiskie darba piedāvājumi

Portāls liepājniekiem.lv publicējis kādas liepājnieces Dzintras stāstu par to, kā viņas divdesmitgadīgais dēls izsprucis no krāpnieku nagiem. Pats apkrāptais gan klusē un nevēlas sadarboties ar policiju nozieguma izmeklēšanā. Pēc pārdzīvotā Dzintras dēls esot nomākts un nevēloties par notikušo  ne ar vienu vairs runāt.

Šovasar Dzintras dēls izlasījis sludinājumu, ka pie ēku demontāžas Hamburgā (Vācijā) nepieciešami fiziski izturīgi strādnieki. Tika solīta pieklājīga alga – ap 1500 eiro mēnesī un jaunais vīrietis piekritis doties peļņā uz Vāciju. Ar potenciālo darba devēju, kurš sevi dēvēja par Sandri, viņš sazinājis pa tālruni, kuram bija Vācijas numurs. Kasjauns.lv konstatēja, ka sludinājumi ar šo telefona numuru, kas piedāvā darbu Vācijā dažādās būvniecības nozarēs, internetā parādās samērā bieži. Par to, ka tie varētu būt viltus sludinājumi, liecina tas, ka katrā sludinājumā potenciālais darba devējs sevi dēvē dažādos vārdos – par Sandri, Leonu, Heinrihu, Linardu Kļaviņu vai Artjomu.

No krāpniekiem glābjas izlecot no braucošas automašīnas un iebēgot mežā

Sekojis vēstījums, ka nepieciešams iemaksāt ceļa naudu: „Ceļam prasīja 170 eiro. Dēlam šo naudu aizdevu un viņš to 2. jūlijā pārskaitīja. Tāpat aizsūtīja prasīto pases kopiju,” Dzintra pastāstīja liepajniekiem.lv.

Pēc sazvanīšanās un sarakstes tika saņemta vēsts, ka Dzintras dēlam uz Vāciju jālido 10. jūlijā.

„Dēls saņēma zvanu, ka viņam jābrauc uz Rīgu, uz lidostu. Kad viņš aizbrauca, vairakkārt sazvanījāmies un vienā no sarunām dēls pastāstīja, ka brīdī, kad viņš bijis lidostā, viņam atkal piezvanīts un likts iziet no ēkas un iekāpt tumšas krāsas vieglajā automašīnā „Volvo”, sakot, ka esot nepieciešams aizbraukt uz ofisu un sakārtot dokumentus. Bet braukuši nevis uz Rīgas, bet Jūrmalas pusi,” notikumus atstāsta Dzintra.

Viņa neslēpj, ka šāds notikumu pavērsiens bijis neizprotams. Paskatījusies internetā lidojumu sarakstu no Rīgas uz Vāciju, Dzintra secinājusi, ka norādītajā laikā reisa nav un viņa kļuvusi pavisam nemierīga: „Bija sajūta, ka kaut kas nav labi, tādēļ sūtīju dēlam SMS un brīdināju, ka nav reisa, par kādu viņam teikts. Neizslēdzu, ka mana īsziņa un desmit minūtes izglāba dēlu”.

Kā stāsta sieviete, jaunietis, sapratis, ka situācija sāk veidoties pagalam dīvaina, sācis aplēst, kā no tās izkļūt. Sapratis, ka ar diviem mašīnā esošajiem svešiniekiem viņam galā netikt, puisis aplī, kur automašīna samazināja ātrumu, izlēcis no mašīnas un iebēdzis mežā. Pase un mantas palika automašīnā.

Par notikušo jaunietis mātei pastāstījis pa tālruni. Savukārt māte sazinājusies ar policiju Rīgā, līdz ar ko jau pēc pusotras stundas jaunietis bijis nogādāts atpakaļ lidostā, kur, kopā ar likumsargiem pētot videoierakstus pie lidostas ēkas, secināts, ka vieta, kur bijusi novietota automašīna, ar kuru puisi veda Jūrmalas virzienā, videonovērošanas kamerās nav redzama.

Jaunietis policijai uzrakstījis iesniegumu par krāpšanu, kā arī par to, ka pazuduši viņa dokumenti. Pēc tam viņš laimīgi atgriezies mājās. Vēlāk puisis saņēmis arī jaunu pasi.

Brīdina par krāpniekiem, policija kriminālprocesu neierosina

Taču vēl pēc vairākiem mēnešiem Dzintra nav nomierinājusies. Ik pa laikam viņai pārdzīvoto liek atcerēties sludinājumi dažādos portālos, kuros atkal tiek piedāvāts darbs Vācijā. Pavisam nesen viens no tiem vēstīja: „Nepieciešami B kat. šoferi, krāvēji darbam Berlīne. Būvmateriālu pārvadājumi. 1650 eur mēnesī, netto. Infomācija pa tālruni +4915175990457”.

Nespēdama lasīt šos sludinājumus, Dzintras kundze arī portālos izvietojusi sludinājumu, brīdinot ļaudis neuzķerties uz krāpnieka āķa: „Neuzķeraties uz krāpnieka sludinājumiem ar telefona numuru +4915175990457 par darbu Vācijā būvniecībā. Sludinājumi tiek likti portālos reklama.lv, liepajniekiem.lv, iespējams, arī citur. No darba meklētājiem tiek izkrāpta nauda un visa informācija par solīto darbu ir pilnīgi meli. Ja ir vēl kādi cilvēki, kas tikuši apkrāpti no šīs personas, rakstiet.”

Vairāki interneta lietotāji atsaukušies uz šo ierakstu. Atsaukušies gan puiši, kuriem bijusi līdzīga pieredze kā Dzintras kundzes dēlam – viņi atsaukušies uz sludinājumu, pārskaitījuši naudu un palikuši zaudētājos, gan arī sludinājuma autori. Sieviete pat saņēmusi draudus, ka izrēķināsies gan ar viņu, gan viņas dēlu, raksta liepajniekiem.lv.

Pats apkrāptais jaunietis par notikušo izvairās runāt. Viņa māte paskaidroja, ka puisis pēc notikušā nevēlas publicitāti.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Signe Šteinberga skaidrojusi, ka par šo faktu „tika pieņemts lēmums par atteikumu uzsākt kriminālprocesu, pamatojoties uz to, ka nav konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs. Inspektors lēmumu pamatoja ar to, ka iesniedzējs - 1995. gadā dzimušais vīrietis - neatsaucās un nesadarbojās ar policiju”.


Kasjauns.lv/Foto: Vida Press