Straujuma uzskata, ka "Vienotībai" jāvirza jauns premjera kandidāts, kurš varētu pārņemt arī partijas vadīšanu
Straujuma intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" atgādināja, ka NA ir kategoriski pret Solvitu Āboltiņu, tāpēc nepieciešams meklēt citus premjera amata kandidātus.
Politika
2015. gada 29. decembris, 09:41

Straujuma uzskata, ka "Vienotībai" jāvirza jauns premjera kandidāts, kurš varētu pārņemt arī partijas vadīšanu

Jauns.lv

"Vienotībai" būtu jāizvirza cits Ministru prezidenta amata kandidāts, nevis līdz šim piedāvātā partijas līdere Solvita Āboltiņa, un jaunajam kandidātam nākamajā kongresā būtu jāpārņem arī partijas vadīšana, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" izteicās demisionējusī Ministru prezidente, "Vienotības" valdes locekle Laimdota Straujuma (V).

Viņa apstiprināja, ka partijas valdes un frakcijas iekšējā balsojumā nobalsojusi pret Āboltiņas virzīšanu uz Ministru prezidenta amatu, taču neatklāja, kāpēc tieši šādi rīkojusies. Straujuma vien norādīja, ka šādas viņas rīcības iemesls nebija potenciālo koalīcijas partneru nepietiekamais atbalsts Āboltiņas vadītai valdībai.

Straujuma pauda viedokli, ka "Vienotībai" vajag iespējami drīzāk sasaukt valdes sēdi un tajā lemt par cita premjera amata kandidāta izvirzīšanu. Demisionējušajai premjerministrei pašai esot padomā divi cilvēki, kurus valdes sēdē varētu ieteikt virzīt kā "Vienotības" premjera amata kandidātus, taču šo cilvēku vārdus viņa publiski neatklāja. Tie esot partijas biedri, viens arī savulaik bijis ministrs. Vēl Straujuma atzina, ka viens no abiem viņas favorītiem nevēlas kandidēt uz augsto amatu. Otrs savukārt esot vīrietis.

Straujuma pēc būtības neatbildēja uz jautājumu, vai viens no viņas favorītiem ir bijušais eirokomisārs, "Vienotības" valdes loceklis Andris Piebalgs, taču demisionējusī valdības vadītāja pauda viedokli, ka Piebalgs būtu ļoti labs Ministru prezidents, ja vien pats būtu gatavs ieņemt šo amatu.

Straujuma uzskata, ka "Vienotība" nedrīkst "ieciklēties" tikai uz vienu iespējamo premjera amata kandidātu. Viņa norādīja, ka tam, kurš kļūs par "Vienotības" nākamo premjeru, tuvākajā partijas kongresā arī būtu jāpārņem no Āboltiņas politiskā spēka vadīšana.

"Vienotība" apņēmusies līdz gadumijai darīt zināmu savu viedokli par partijas premjera amata kandidātu, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja politiskā spēka ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Vaicāts par paša iepriekš pieminētajiem trumpjiem, kas "Vienotībai" vēl esot azotē, lai panāktu potenciālās koalīcijas atbalstu savam virzītajam premjera amata kandidātam, Kampars izteicās noslēpumaini, taču atzīmēja, ka "partijai ir pietiekami garš rezervistu soliņš".

"Protams, ka partijā ir diskutēti dažādi scenāriji. [..] Mums ir gan pietiekami garš "rezervistu soliņš" Eiropas Parlamentā Briselē, gan ļoti pieredzējuši cilvēki, kas varbūt kādu laiku politikā nav atradušies. Tāpat mums ir vesela virkne jaunu talantīgu politiķu, kuri, manuprāt, būtu piemēroti visaugstākajiem amatiem. Plus vēl ir vairāki citi argumenti, kas, mūsuprāt, būtu izvirzāmi situācijā, ja kaut kas mainās," vaicāts par "Vienotības" rīcībā esošajiem trumpjiem, izteicās Kampars. Viņš uzsvēra, ka tad, ja viņš precīzi atklātu partijas trumpjus, "tad tie vairs nebūtu nekādi trumpji".

LETA/Foto: AFP/LETA