Par "Eiropas cilvēku Latvijā" šogad kļuvis "Zvannieku mājas" dibinātājs Juris Cālītis
"Zvannieku mājas" dibinātājs un vadītājs Juris Cālītis.
Sabiedrība
2015. gada 29. decembris, 17:25

Par "Eiropas cilvēku Latvijā" šogad kļuvis "Zvannieku mājas" dibinātājs Juris Cālītis

Jauns.lv

Titulu "Eiropas cilvēks Latvijā" šodien svinīgā godināšanas ceremonijā Latviešu biedrības namā saņēma "Zvannieku mājas" dibinātājs un vadītājs Juris Cālītis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Runājot par Cālīti, tiek uzsvērts, ka viņa cilvēkmīlestība ir neizmērojama, tāpat tas ir ar saskaņu starp viņa vārdiem un darbiem.

Cālītis atzina, ka, klausoties nominanta volejbolista Aleksandra Samoilova uzrunu, secinājis, ka vajag ļauties citu labajiem vārdiem.

Atklājot svinīgo ceremoniju, Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš uzsvēra, ka Latvijai šis gads Eiropā bijis īpašs - veiksmīgi aizvadīta prezidentūra Eiropas Savienībā, tas bijis arī Latvijas pieaugšanas un pilngadības gads. "Tas bija apliecinājums tam, ka mēs varam," teica Gobiņš. Tomēr Latviju ar Eiropu saista arī cilvēki, kuri valsts vārdu nes ārpus tās robežām.

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica minēja, ka šis jubilejas gads šai tradīcijai ir sasniedzis savu pilngadību. Runājot par nākamo gadu Eiropas Savienībai, viņa prognozēja, ka tas būs sarežģītāks nekā aizvadītais. Šis gads gan Eiropas Savienībai un Latvijai ir bijis mīlestības gads, pasaulei apliecinot savu cieņu un mīlestību pret klimatu. Savukārt Parīzē notikušās tradīcijas ir likušas Eiropai sadoties rokās un parādīt ģimenes saites. Tāpat viņa pieminēja bēgļu krīzi, norādot, ka eiropieši nevar novērsties no šīs krīzes un aizvērt savas durvis. Nākamais gads parādīšot, vai tas būs egoisma gads vai tieši pretēji, pauda Kalniņa-Lukaševica.

Kopumā šogad tika saņemti pieteikumi par 29 personām, tostarp dziedātāja Aminata, mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, bijusī Latvijas vēstniece Eiropas Savienībā Ilze Juhansone, operdziedātāja Inese Galante, kā arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Tituls Latvijā tiek piešķirts jau 18 gadus. Titulu saņem cilvēks, kurš ar saviem darbiem devis vislielāko ieguldījumu Latvijas vārda popularizēšanā Eiropā un Eiropas kopējo vērtību integrēšanā Latvijā. Titula ieguvējs tiek noskaidrots sabiedrības balsojumā, ko tradicionāli organizē Eiropas kustība Latvijā.


LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA