Aizdomu ēna pār glauno datorveikalu "Capital" - iespējama "shēmošana" ar nodokļiem
Aizdomās par nodokļu nemaksāšanu tur datortehnikas vairumtirgotāju "Capital". Kāda šī uzņēmuma amatpersona esot izmantojusi fiktīvu firmu darījumus, un valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 800 000 eiro apmērā.
112
2015. gada 29. decembris, 20:33

Aizdomu ēna pār glauno datorveikalu "Capital" - iespējama "shēmošana" ar nodokļiem

Jauns.lv

Negodīgu shēmu ar nodokļu nemaksāšanu varētu būt piekopis datortehnikas vairumtirgotājs "Capital", atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta TV3.

Finanšu policija šī gada decembrī prokuratūrai lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret četrām personām, kuras organizēja un veica noziedzīgas darbības uzņēmuma interesēs.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa apmēru, kāda šī uzņēmuma amatpersona esot izmantojusi fiktīvu firmu darījumus, un valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 800 000 eiro apmērā. Patlaban arestēti uzņēmuma īpašumā esošie transporta līdzekļi 130 000 eiro vērtībā.

Kā ziņots, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šī gada decembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret četrām personām saskaņā ar Krimināllikuma 177.panta 3.daļu par krāpšanu lielā apmērā.

Personas organizēja un veica noziedzīgas darbības kāda sabiedrībā pazīstama uzņēmuma interesēs, kurš nodarbojas ar datortehnikas un programmatūras tirdzniecību, servisu un ražošanu.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka minētā uzņēmuma amatpersona darbojās organizētā personu grupā un izmantoja noziedzīgā grupējuma pakalpojumus ar nolūku veikt noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā lielā apmērā.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru, uzņēmuma amatpersona izmantoja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes un radīja šķietamu priekšstatu, ka minētie darījumi izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Tā rezultātā ar viltu tika iegūtas tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu par faktiski nenotikušiem darījumiem, un tādējādi nepamatoti tika samazināts valsts budžetā maksājamā nodokļa apmērs. Noziedzīgo darbību rezultātā minētais uzņēmums nodarīja zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 800 000 eiro apmērā.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji, analizējot fiktīvi sagatavotos grāmatvedības dokumentus, konstatēja, ka uzņēmumi, kas it kā piegādāja preces minētajam datortehnikas jomā strādājošajam uzņēmumam, patiesībā pārstāvēja citas darbības jomas un to rīcībā nebija grāmatvedības dokumentos uzrādīto preču.

Darījumu ķēdēs tika iesaistīti seši gan reāli strādājoši, gan fiktīvi uzņēmumi, kas pārstāvēja dažādas darbības jomas - datoru, to perifēro iekārtu un programmatūras vairumtirdzniecību, reklāmas aģentūru darbību, elektronisko ierīču, telekomunikāciju iekārtu un to daļu vairumtirdzniecību, atkritumu un lūžņu vairumtirdzniecību, metālu un metāla rūdas vairumtirdzniecību, mazumtirdzniecību pa pastu vai interneta veikalos, būvniecības nozari u.c.

Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji sadarbojās ar Čehijas, Lietuvas un Polijas tiesībaizsardzības iestādēm. Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka ar nolūku mainīt finanšu līdzekļu un preču izcelsmi tika izmantoti Latvijā un Čehijā reģistrētu uzņēmumu konti ārvalstīs.

Lai atlīdzinātu valsts budžetam radītos zaudējumus, ir pieņemts lēmums par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskai personai un ir arestēti uzņēmuma īpašumā esošie transporta līdzekļi, kuru kopējā vērtība ir aptuveni 130 000 eiro.

Pērn AS "Capital" strādāja ar 21,22 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 100 118 eiro apmērā.

LETA/ Foto: Lita Krone/ LETA

Tēmas