No Lielbritānijas atbēg četru bērnu ģimene, kurā esot vardarbība; bērni un bāriņtiesa to noliedz
(Attēlam tikai ilustratīva nozīme) Britu dienesti esot vecākus esot šantažējuši, un arī paši bērni noliedz jebkādus pāridarījumus.
112
2015. gada 30. decembris, 21:30

No Lielbritānijas atbēg četru bērnu ģimene, kurā esot vardarbība; bērni un bāriņtiesa to noliedz

Jauns.lv

Rīgas bāriņtiesa ir pārbaudījusi no Lielbritānijas atbēgušo četru bērnu ģimeni un riskus bērnu veselībai un drošībai nav konstatējusi, vēsta LTV.

Ģimene atgriezās Latvijā, jo Lielbritānijas sociālie dienesti draudēja atņemt bērnus, turot vecākus aizdomās par fizisku vardarbību. Pugačovu ģimenes vecākajam dēlam skolā pamanīja savainojumu uz kakla, bet otram brālim - skrambu uz vaiga. Vecāku paskaidrojumus Lielbritānijas sociālais dienests neuzskatīja par pietiekamiem un plānoja bērnus no ģimenes izņemt.

Pugačovu pāris apgalvojuši, ka sociālais dienests piespiedis parakstīt dokumentu, kurā viņi atzīst vardarbību pret bērniem. "Tā bija reāla šantāža. Mums teica, vai nu jūs parakstīsiet vai mēs vedam prom jūsu bērnus. Skaidrs, ka mēs negribējām, lai mūsu bērnus atņem, mēs parakstījām un atdevām pases ar noteikumu, ka bērnus nodos pieskatīt mūsu radiem un draugiem, nevis atdos svešai ģimenei," stāstījis bērnu tēvs Jevgeņijs Pugačovs.

Paši bērni noliedz, ka vecāki viņiem darītu pāri.

Ceļā uz Latviju īru policija ģimeni lidostā aizturējusi, taču likumsargus vecāku stāstītais pārliecinājis, un viņi ļāvuši valsti pamest. Pēc atgriešanās mājās ģimene ir Rīgas bāriņtiesas uzraudzībā. "Decembra vidū mēs esam saņēmuši informāciju no Lielbritānijas - no sociālā dienesta, tiesas lēmumus, arī citus dokumentus, kurus mēs tulkosim, skatīsimies, bet jau līdz tam mēs bijām saņēmuši no vēstniecības informāciju, ka mums ir jāpārbauda, kā šajā ģimenē tiek aprūpēti bērni. Mēs arī to esam izdarījuši un konstatējuši, ka tur šobrīd nekādus augstus riskus mēs nesaredzam, lai bērnus vajadzētu šķirt no ģimenes," stāstījis Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs.

Lai arī Lielbritānijas tiesa iepriekš lēma, ka bērni jāved atpakaļ uz Apvienoto Karalisti, lai uz izmeklēšanas laiku izņemtu no ģimenes, britu sociālais dienests šādu prasību tomēr nav izvirzījis.

Jau ziņots, ka ģimene, kuras vārdus tiesas dokumentos nemin, kopš 2011.gada dzīvoja Lielbritānijā. Šogad oktobrī viens no bērniem - zēns, kuru tiesas dokumentos apzīmē ar iniciāli N. - ieradās skolā ar fiziskās ietekmēšanās pēdām uz kakla un gurna. Pēc iztaujāšanās viņš esot atzinis, ka tās ir fiziskās ietekmēšanas sekas, un to izdarījuši viņa māte un tēvs. Citam bērnam uz vaiga atklāta nezināmas izcelsmes skramba.

Policija un vietējās varasiestādes uzskatīja, ka vecāku paskaidrojumi nav pietiekami, un līdz izmeklēšanas beigām nolēma nodot bērnus Lielbritānijā dzīvojošo vecvecāku aprūpē. Taču pēc dažām dienām bērni neieradās skolā un pārbaudē atklāts, ka vecāki pametuši vietējā apgabala robežas. Saskaņā ar tiesas rīcībā esošo informāciju visi seši Latvijas pilsoņi - vecāki ar četriem bērniem - devās uz Īriju, "lai izvairītos no lietas izskatīšanās", un no Īrijas plānoja doties uz Latviju. Kā norādīja TM Tiesiskās sadarbības departamenta Bērnu lietu sadarbības nodaļas vadītājs Agris Skudra, no Lielbritānijas sociālā dienesta saņemtajos dokumentos nav ietverta prasība šos četrus bērnus izdot.

LETA/Foto: Shutterstock