Eksprezidente Vīķe-Freiberga izsaka viedokli par musulmaņu galvassegām un bēgļiem Eiropā
Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka Latvija ir pārāk nenozīmīga pasaules mērogā, tāpēc terorisma draudi mums neesot pārāk lieli.
Viedokļi
2016. gada 4. janvāris, 09:42

Eksprezidente Vīķe-Freiberga izsaka viedokli par musulmaņu galvassegām un bēgļiem Eiropā

Jauns.lv

Drošības apsvērumu dēļ seju aizsedzošās galvassegas publiskās vietās būtu jāaizliedz, šādu viedokli intervijā LNT raidījuma "900" sekundes pauda bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Par sejas aizsegšanu, es domāju, pilnīgi obligāti. Saprotiet, tas rada draudus sabiedrībai, jo jebkādi milzīgi talāri ar plīvuru priekšā - tur varētu būt mašīnpistole apakšā un vīrietis apģērbies sievietes drēbēs,” sprieda Vīķe-Freiberga.

Viņa gan uzsvēra, ka debates attiecībā uz lakatiem un galvassegām vēl turpinās.

Runājot par bēgļu krīzi Eiropā un Latvijas spēju integrēt patvēruma meklētājus, viņa pauda viedokli, ka mums ir izdevība pievērsties šim jautājumam, sākot no baltas lapas. "Mēs visu laiku par integrāciju domājām vienā zināmā vēsturiskā kontekstā un vienos zināmos vēsturiskos apstākļos. Un tā bija viena situācija, šī būs citāda. Tai integrācijai šajā gadījumā būtu jānotiek ar tādu priekšnoteikumu, ka tā ir integrācija latviešu sabiedrībā,” vērtēja Vīķe-Freiberga.

Atsaucoties uz savu pieredzi bēgļu gaitās, viņa norādīja, ka pazaudēt visu, kas tev bijis, ir ļoti smags pārdzīvojums.

Runājot par bailēm no terorisma un ticību, kultūru sadursmes, Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka ticība un terorisms ir divi dažādi jautājumi. Viņa vērtēja, ka dažādiem teroristiskajiem grupējumiem Latvija nebūs primārs mērķis, jo, "paldies Dievam, mēs neesam pietiekami svarīgi pasaules mērogā, lai izraisītu milzīgas emocijas un milzīgu reakciju".

“Un tas ir mūsu drošības garants. Tas, ka mēs neesam tik svarīgi,” teica eksprezidente.

Savukārt attiecībā uz ticību, viņasprāt, jau šobrīd ir ļoti būtiski saprast, ka baznīca ir šķirta no valsts. Pēc viņas domām, visām baznīcām vajadzētu saprast, ka valsts ir neitrāla reliģijas un ticības jautājumos, ka tas ir katra pilsoņa un katra iedzīvotāja sirdsapziņas un personīgās brīvās izvēles jautājums.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA