Paolo Sorentīno "Dižais skaistums" īpašie seansi kinoteātrī Splendid Palace
Par filmu Dižais skaistums Sorentīno saņēmis vairākas kino godalgas, tai skaitā uz režisora plaukta stāv viegli putekļu apputējis zeltītais tēvocis Oskars un Eiropas Kinoakadēmijas statuete.
Kultūra
2016. gada 4. janvāris, 11:01

Paolo Sorentīno "Dižais skaistums" īpašie seansi kinoteātrī Splendid Palace

Jauns.lv

Kinoteātris Splendid Palace aicina jauno gadu iesākt ar mūsdienu itāļu kino dvēseles Paolo Sorentīno autorībai veltīto vakaru Dižais skaistums un kino 7. un 9.janvārī. Skatītājiem būs iespēja redzēt divas kritiķu un skatītāju mīlestību izpelnījušās Sorentīno filmas - Dižais skaistums un Jaunība.

Tieši šie kino veikumi ir Sorentīno slavenākie darbi, kuri satricināja Eiropu un apliecināja, ka kino ir lielā ekrāna māksla. Abas filmas ar dažu gadu starpību ieguvušas Eiropas gada labākās filmas statusu, saņemot  Eiropas Kinoakadēmijas zeltīto statueti. Godalgotās kinolentes apliecina mīlestību pret itāļu kino zelta laikmetu un šī perioda mūsdienu reinkarnācijas Sorentīno rokrakstu, kuram raksturīgs estētiskais un intelektuālais vēriens, kā arī cilvēcības koncentrāts. Pērkot biļetes uz abiem seansiem kinoteātra kasē, atlaide 1 EUR no katras biļetes cenas.

Par filmu Dižais skaistums Sorentīno saņēmis vairākas kino godalgas, tai skaitā uz režisora plaukta stāv viegli putekļu apputējis zeltītais tēvocis Oskars un Eiropas Kinoakadēmijas statuete. Sorentīno jaunākajā veikumā Jaunība radījis fantasmagoriju par jaunības burvību un atmiņas trauslumu. Filma saņēmusi Zelta palmas zara nomināciju Kannu kinofestivālā un triumfējusi Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijā, iegūstot 3 balvas - gada labākās filmas, labākā režisora un labākā aktiera (sers Maikls Keins) godalgas. Vairums jau atkodējuši Sorentīno izteiksmes veidu - skaistuma un neglītuma deformāciju, radot jaunus kino estētiskos vaibstus filmās Ģimenes draugs, Dievišķais un Šī varētu būt īstā vieta. Filmas Dižais skaistums un Jaunība turpina filozofiski-asociatīvo tēmu spēli un filigrāni konstruēto mizanscēnu stilu. Sorentīno nereti dēvē par jauno Federiko Fellīni, jo gluži kā savs tautietis spēj pārsteigt ne tikai ar savu vizionāra talantu, bet arī ar neizsmeļamo fantāzijas un ironijas arsenālu.

Sorentīno autorībai veltītais vakars tiks uzsākts ar filmu Dižais skaistums. Kinolentes centrā ir Džeps Gambardella (Tonijs Servillo) – apātisks un vīlies 65 gadus vecs rakstnieks un žurnālists, gandrīz vai pirms pusgadsimta izdota veiksmīga romāna autors, kurš mehāniski pieņem viņam veltītos komplimentus. Viņa greznajā dzīvoklī, no kura paveras skats tieši uz Kolizeju, pulcējas bohēmas pārstāvji un Romas elite, bet, piedaloties nebeidzamajās ballītēs un mūsdienu mākslas performancēs, Džeps izvēlas ietekmīgu un tukšu personību parādes novērotāja pozīciju. Nerimstošās kņadas ielenkumā vīrietis mēģina saprast, kādēļ jau vairākus gadu desmitus nav uzrakstījis otro grāmatu, un cenšas atrisināt mokošo personīgās dzīves dilemmu.

Savukārt turpinājumā Sorentīno jaunākais veikums Jaunība, kas vēsta par diviem māksliniekiem, Fredu un Maiku, kuri ir draugi kopš senseniem laikiem. Freds ir slavens komponists un diriģents, taču principu dēļ atsakās no Elizabetes II uzaicinājuma uzstāties prinča Filipa dzimumdienas koncertā. Tikpat populārs ir arī kinorežisors Maiks. Šveicē viņš ne vien mielo acis un prātu, bet arī cenšas notvert mūzu, jo kā gan citādi lai rada vēl vienu izcilu scenāriju. Abi ir smalki vērotāji, labsirdīgi smīkņā par nejēdzībām un apjauš, ka krietnajā vecumā mūžs vēl nav galā. Alpu pakājē draugi pieredz savu pieaugušo bērnu mīlas pārdzīvojumus un kūrorta viesu personiskās drāmas, uzzina daudz jauna viens par otru un par sevi. Jāpiebilst, ka Fredu atveido sers Maikls Keins, bet Maiku - Hārvijs Keitels - lieliski aktieri, kuri reflektē caur ekrānu par aktiera misiju tuvu karjeras saulrietam.

Seansu laiki – 7. janvāris 18:00 Dižais skaistums, 20:30 Jaunība; 9. janvāris 15:30 Dižais skaistums, 18:00 Jaunība.  Filmas tiks demonstrētas itāļu, angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodās.

Vairāk informācijas: splendidpalace.lv

Regīna Zommere / Publicitātes foto