Iespēja reģistrēt laulību pie notāra bez liecinieku klātbūtnes gūst atbalstu valdībā
Grozījumi paredz iespēju atteikties no liecinieku obligātas klātbūtnes laulības reģistrācijas procesā, jo mūsdienās šādai prasībai vairs neesot juridiska pienesuma, tas ir vēsturisku tradīciju jautājums.
Sabiedrība
2016. gada 4. janvāris, 13:41

Iespēja reģistrēt laulību pie notāra bez liecinieku klātbūtnes gūst atbalstu valdībā

Jauns.lv

Ministru kabineta komiteja šodien atbalstīja regulējumu reģistrēt laulību pie zvērinātiem notāriem.

Par šīm izmaiņām vēl būs jālemj valdībai un Saeimai.

Latvijas Pašvaldību savienība šodien sēdes laikā aktualizēja jautājumu par to, vai laulības noslēgšana pie notāra būs lietderīga, proti, vai tiešām palielināsies noslēgto laulību skaits vai arī vienkārši laulības vairāk tiks slēgtas pie notāriem, savukārt pašvaldību dzimtsarakstu nodaļās to skaits samazināsies. Turklāt esot jāņem vērā arī tas, ka pašvaldības ir ieguldījušas līdzekļus savu dzimtsarakstu nodaļu uzlabošanā, lai tur varētu noslēgt laulību.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) norādīja, ka daļai pāru laulības slēgšana ir arī mantisko attiecību jautājums, ko dzimtsarakstu nodaļā nevar nokārtot. "Cilvēkiem, kuriem ir pietiekami liela dzīves pieredze un mantisko attiecību bagāža, ir iespēja visu iegūt vienuviet, viņiem nav jāapmeklē divas iestādes," skaidroja ministrs.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija (TM) ir sagatavojusi grozījumus likumos, lai notāriem dotu tiesības reģistrēt laulību. Tāpat paredzēts atteikties no divu liecinieku obligātas klātbūtnes laulības reģistrācijas procesā gan pie notāra, gan dzimtsarakstu nodaļā.

Ar sagatavoto regulējumu paredzēts veicināt laulības reģistrāciju, piedāvājot alternatīvu iespēju tās reģistrēšanai, "tādējādi stiprinot ģimenes institūtu", skaidro TM. Iespēja laulāties pie zvērināta notāra saistāma ar iespēju iegūt paplašinātu juridisku konsultāciju par normatīvo regulējumu, kas attiecas uz laulāto personiskajām un mantiskajām attiecībām, proti, personām tiks izskaidrots un piedāvāts sakārtot mantiskās attiecības ar laulības līgumu par mantisko attiecību režīma noteikšanu laulāto starpā un nodrošināta attiecīgu ierakstu veikšana valsts publiskajos reģistros.

Grozījumi paredz iespēju atteikties no liecinieku obligātas klātbūtnes laulības reģistrācijas procesā, jo mūsdienās šādai prasībai vairs neesot juridiska pienesuma, tas ir vēsturisku tradīciju jautājums. Liecinieku aicināšana tiek atstāta to personu ziņā, kuras vēlas izmantot šo simbolisko iespēju un noslēgt laulību liecinieku klātbūtnē, regulējumā paredzot personām tiesības pieaicināt ne vairāk kā divus lieciniekus.

Ar grozījumiem Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā paredzēts novērst problēmsituācijas, kad personas, kuras maina uzvārdu, noslēdzot laulību, noteiktajā laika periodā nespēj nomainīt personu apliecinošo dokumentu, kas kļuvis nederīgs, jo tūlīt pēc laulību ceremonijas dodas ceļojumā uz ārvalstīm.

Sagatavotais regulējums paredz iespēju personām mainīt uzvārdu dzimtsarakstu nodaļā viena mēneša laikā pēc laulības noslēgšanas, veicot papildinājumu laulību reģistra ierakstā, pamatojoties uz personu iesniegumu, un izdodot jaunu laulības apliecību, kurā norādīts jaunais uzvārds.

Lai novērstu iespējamās problēmas ar dokumentu maiņu, piemēram, ja ārvalstnieka pilsonības valstī ir atšķirīgs normatīvais regulējums attiecībā uz laulātā uzvārda iegūšanu, vienkāršota uzvārda maiņas kārtība arī gadījumos, ja personas vēlas atgūt savu pirmslaulības uzvārdu viena mēneša laikā pēc laulības reģistrācijas.

Tāpat TM preses sekretāre Līva Rancāne iepriekš pastāstīja, ka saskaņā ar likumprojektā ietverto regulējumu maksu par laulības reģistrāciju pie notāra pilnvarots noteikt Ministru kabinets. Ņemot vērā, ka likumprojekti patlaban vēl nav izskatīti un guvuši atbalstu valdībā, darbs pie likumprojektiem, kas izriet no Ministru kabineta noteikumu projektiem, pašreiz vēl nenotiek. Tomēr vienlaikus ministrijā norāda, ka ir veikti provizoriskie aprēķini par iespējamām šīs notāra amata darbības izmaksām, un tie liecina, ka izmaksas par laulības reģistrēšanu - notāra atlīdzība un faktiskie izdevumi kopā - varētu būt līdzīgas kā izmaksas par laulības šķiršanu pie notāra, tas ir, aptuveni no 75 līdz 100 eiro.

LETA / Foto: Shutterstock