Notiks Rukšānes grāmatas "Mīlasstāsti" lieldrukas versijas atvēršanas svētki
„Mīlasstāsti” ir apzināti klusināta un dziļa grāmata, kas saudzīgi uztausta un aplūko cilvēkā gruzdošās zemdegas.
Runā Rīga
2016. gada 4. janvāris, 16:15

Notiks Rukšānes grāmatas "Mīlasstāsti" lieldrukas versijas atvēršanas svētki

Jauns.lv

Ceturtdien, 7. janvārī, plkst. 16. 00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (RCB) Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā notiks Daces Rukšānes grāmatas „Mīlasstāsti” lieldrukas versijas atvēršanas svētki. Pasākumā piedalīsies rakstniece Dace Rukšāne un apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Grāmatas izdošana Latvijas grāmatniecībā ir unikāls notikums – pirmo reizi grāmatnīcās līdzās parastajām grāmatām plašai auditorijai pieejama pieaugušajiem domāta grāmata lieldrukā, ar palielinātu burtu formātu. Lieldrukas izdevumu projektu aizsāk apgāds Zvaigzne ABC, izdodot vienu no pagājušā gada pieprasītākajām latviešu autoru grāmatām – Daces Rukšānes „Mīlasstāstus”.

Izdevumi ar lielākiem burtiem jau labu laiku ir populāri visā pasaulē, jo atvieglo lasīšanu ne vien cilvēkiem ar redzes problēmām, bet arī ikvienam, kas vēlas turpināt lasīt grāmatas papīra formātā arī tad, kad saskatīt sīkus burtus kļuvis grūti. RCB direktore Dzidra Šmita: „Pasaulē lieldrukas izdevumu praksi pieaugušajiem 1964. gadā ar klasikas grāmatām aizsāka angļu grāmattirgotājs un izdevējs Frederiks Torps (Frederic Thorpe). Mūsdienās ārvalstīs lieldrukas izdevumi ir neatņemama krājuma daļa vairumā bibliotēku. Priecājos, ka apgāds „Zvaigzne ABC” ir atsaucies rosinājumam šādas grāmatas izdot arī Latvijā. Lieldrukas izdevums būs būtisks palīgs mūsu senioriem, kā arī citiem cilvēkiem ar redzes traucējumiem lasīšanas paradumu saglabāšanai”. Šeit vietā piebilst, ka „Mīlasstāsti” pieejami arī e-grāmatas formātā.

„Mīlasstāsti” ir apzināti klusināta un dziļa grāmata, kas saudzīgi uztausta un aplūko cilvēkā gruzdošās zemdegas. D. Rukšānes varones ir jaunas un ne tik jaunas sievietes, kas katra savā neatkārtojamajā veidā izspēlē savu vienīgo dzīvi tā, kā šī dzīve viņām tiek likta priekšā. Autores valoda, kā vienmēr, ir piesātināta, emocionāli spriega un bagātīga: tā efektīgi uzbur sajūtu gleznas, kas ir gandrīz fiziski tveramas. Katrs stāsts ir viena noslīpēta epizode, bet grāmata kopumā veido vienu veselumu – iejūtīgu, skaudru skatījumu uz sievietes emociju (un ne tikai emociju, bet arī ikdienas un sadzīves) pasauli mūsdienu realitātē.

Dace Rukšāne-Ščipčinska literatūrā ienāca 2002. gadā ar romānu „Romāniņš”. Popularitāti izpelnījās arī rakstnieces nākamās grāmatas – „Beatrises gultas stāsti” un „Kāpēc tu raudāji?”, kā arī stāstu krājums „Ķīpsalas putni”. Autore joprojām aktīvi publicējas presē.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Edijs Pālens/LETA / Publicitātes foto