Šadurskis: ir pazīmes, ka prezidents par premjeru izvēlēsies "Vienotības" pārstāvi
Āboltiņa pēc partijas valdes sēdes žurnālistiem norādīja, ka partijas valde pirmdien formāli apstiprinājusi iepriekšējā valdes sēdē nolemto, proti, ka partijas vienīgais kandidāts premjerministra amatam ir viņa.
Viedokļi
2016. gada 5. janvāris, 08:16

Šadurskis: ir pazīmes, ka prezidents par premjeru izvēlēsies "Vienotības" pārstāvi

Jauns.lv

Ir zināmas indikācijas, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis varētu izdarīt savu izvēli par labu kādam "Vienotības" pārstāvim premjera amatam, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja "Vienotības" valdes loceklis Kārlis Šadurskis.

Jautāts, kuru partijas pārstāvi Vējonis varētu uzrunāt premjera amatam, Šadurskis norādīja, ka nevēlas dot prezidentam padomus. "Ļausim viņam izdarīt šo gājienu. Valsts prezidentam ir pilnas iespējas nosaukt Ministru prezidenta kandidātu. Mums jāsaprot, ka kandidātam jāgūst vairākums Saeimā," sacīja Šadurskis.

Savukārt, runājot par ieilgušo valdības veidošanas procesu, "Vienotības" valdes loceklis uzsvēra, ka līdz šim neviena valdība nav nav tikusi radīta uz burvju mājiena un tas ir pietiekami ilgs process, kuru paildzinājušas Ziemassvētku brīvdienas.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" pirmdien valdes sēdē nav panākusi vienošanos par jaunu premjera amata kandidātu bez partijas līderes Solvitas Āboltiņas.

Āboltiņa pēc partijas valdes sēdes žurnālistiem norādīja, ka partijas valde pirmdien formāli apstiprinājusi iepriekšējā valdes sēdē nolemto, proti, ka partijas vienīgais kandidāts premjerministra amatam ir viņa.

"Ņemot vērā, ka prezidents ir uzņēmies iniciatīvu premjera izvēlē, "Vienotības" valdei nevajag nominēt jaunu kandidātu," teica Āboltiņa. Tāpat Āboltiņa pauda, ka viņas atbalstam no "Vienotības" Saeimas frakcijas ir 17 balsis.

"Vienotības" vadītāja informēja, ka partijas Saeimas frakcijas un valdes balsojumā par viņas kandidatūru no 32 balsotājiem viņu atbalstījuši 23, septiņi bija pret, bet atturējās divi - pati Āboltiņa un parlamentārietis Krišjānis Kariņš. Vienlaikus Āboltiņa atklāja, ka prezidentam ir bijušas sarunas ar dažiem "Vienotības" pārstāvjiem par iespēju uzņemties premjera amatu, nenosaucot to vārdus.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc atgriešanās no atvaļinājuma, kurā atradīsies līdz trešdienai, šonedēļ sāks neformālas sarunas ar potenciālajiem premjera amata kandidātiem. Plānots, ka prezidents neformāli tiksies ar personām, kuras, pēc Vējoņa domām, varētu ieņemt Ministru prezidenta amatu. Prezidents vēlēsies noskaidrot iespējamo kandidātu redzējumu par darbiem premjera amatā, kā arī gatavību uzņemties Ministru prezidenta pienākumus.

Vēstīts, ka Vējonis 30.decembrī paziņoja, ka, izmantojot visas Satversmē piešķirtās tiesības, uzņemas iniciatīvu Ministru prezidenta amata kandidāta izraudzīšanā. "Es devu iespēju partijām rast jaunas rīcībspējīgas koalīcijas modeli, bet partijas šo iespēju nav izmantojušas," sacīja Vējonis. Prezidents atkārtoti uzsvēra, ka jauno valdību jāveido pašreizējās koalīcijas partijām.

BNS / Foto: Edijs Pālens/LETA