Par Latvijas šā gada putnu izraudzīts dižraibais dzenis
Dižraibais dzenis ir viens no meža "lietussarga" sugām, jo tā izkaltie dobumi noder ne tikai paša ligzdai, bet pēc tam arī citām putnu sugām, piemēram, zīlītēm un citiem dzīvniekiem.
Sabiedrība
2016. gada 5. janvāris, 10:19

Par Latvijas šā gada putnu izraudzīts dižraibais dzenis

Jauns.lv

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) par šā gada putnu ir izvēlējusies dižraibo dzeni, informēja LOB pārstāvis Agnis Bušs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dižraibais dzenis dzīvo dažādos mežos un ir biežāk sastopamā no deviņām Latvijas dzeņu sugām. "Dabas aizsardzības uzdevums ir ne tikai uzlabot reti sastopamu sugu stāvokli, bet arī nodrošināt to, lai bieži sastopamu sugu stāvoklis nepasliktinātos. Tāpēc šogad esam vēlējušies īpaši izcelt parastu un visiem pazīstamu meža putnu sugu - dižraibo dzeni," izvēli skaidrojis LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Kā uzsver ornitologi, dižraibais dzenis ir viens no meža "lietussarga" sugām, jo tā izkaltie dobumi noder ne tikai paša ligzdai, bet pēc tam arī citām putnu sugām, piemēram, zīlītēm un citiem dzīvniekiem. Šogad plānots noskaidrot dižraibā dzeņa izplatību, tāpēc LOB aicina ikvienu iedzīvotāju ziņot par šī putna novērojumiem portālā "dabasdati.lv".

Pēdējos desmit gados dižraibā dzeņa populācija Latvijā ir bijusi stabila, bet, piemēram, mazo dzeņu skaits saskaņā ar LOB uzskaiti ir samazinājies.

Pavisam Latvijā sastopamas deviņas dzeņveidīgo putnu sugas - tītiņš, pelēkā dzilna, zaļā dzilna, melnā dzilna, dižraibais dzenis, vidējais dzenis, baltmugurdzenis, mazais dzenis un trīspirkstu dzenis. Šogad LOB īpašu uzmanību pievērsīs biežāk sastopamajai no tām, bet palīdzēs iepazīt arī pārējās dzeņu sugas un aicinās saglabāt to dzīvesvietas.

Papildus novērojumu ievākšanai, "Gada putna" akcijas ietvaros paredzētas arī dzeņu vērošanas ekskursijas, zīmējumu konkurss bērniem un citas aktivitātes. Savukārt līdz 15. janvārim vēl var paspēt piedalīties LOB žurnāla "Putni dabā" organizētajā fotokonkursā "Latvijas bungotāji".

"Gada putna" akciju LOB rīko jau 21.reizi. Iepriekš par gada putniem izvēlēti grieze, vakarlēpis, zaļā vārna, mazais ērglis, ķīvīte, ūpis, lielais ķīris, rubenis, baltais stārķis, ziemeļu gulbis, lauka piekūns, melnā dzilna, melnais stārķis, jūraskrauklis, mednis, meža pūce, jūras ērglis, kākaulis, pupuķis, bet pērn tas bija dzeltenais tārtiņš.

LETA / Foto: EPA/LETA