Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās Normunda Naumaņa grāmatplauktu
Teātra un kino kritiķis Normunds Naumanis (1962–2014).
Kultūra
2016. gada 5. janvāris, 14:50

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās Normunda Naumaņa grāmatplauktu

Jauns.lv

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Audiovizuālajā lasītavā 7.janvārī tiks atklāts teātra un kino kritiķa Normunda Naumaņa (1962–2014) personīgās bibliotēkas grāmatplaukts, informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Naumaņa grāmatplaukts atspoguļo viņa personības tapšanu un plašās intereses. 20.gadsimta 80.gados Naumanis Maskavas Teātra institūtā (GITIS) ieguva teātra zinātnieka, teorētiķa un kritiķa specialitāti. Studiju laikā Maskavā tika iegādātas un viņa grāmatplauktā nonāca teātra zinātnes grāmatas, režisoru un aktieru apceres un biogrāfijas. Grāmatplaukts liecina arī par Naumaņa aizrautību ar kino. Nopietna interese par šo mākslas jomu viņam radās jau studiju gados, un laika gaitā kino kritika kļuva par tikpat nozīmīgu viņa radošā darba daļu kā teātra procesu vērtēšana. Grāmatas par vizuālo mākslu, arhitektūru, mūziku raksturo Naumaņa interešu daudzpusību.

Vienlaikus grāmatplauktā ir atrodamas Latvijas un ārzemju teātra izrāžu programmas, mākslu un stila žurnāli, sarakste, kartiņas, kuru aizrautīgs kolekcionārs viņš bija, personīgie priekšmeti. Grāmatu plauktā būs iespējams aplūkot un lasīt Naumaņa diplomdarbu, kā arī viņa tulkotās lugas "Arkādija" un "Nīkie Rietumi".

Naumaņa grāmatplauktā ir arī viņa paša sarakstītās grāmatas - laikrakstā "Diena" vairāk nekā desmit gadu garumā publicēto eseju apkopojums 2009.gadā izdotajā krājumā "Kultūrnieze", kopā ar kinokritiķi un teorētiķi Ditu Rietumu sarakstītā "Personības.Parādības.Personīgi" par nozīmīgām kinokultūras parādībām, kas izdota 2009.gadā. Lasītājiem būs pieejama arī 2005.gadā izdotā grāmata "365 Dienas filmas" un tās papildinātā un atjaunotā versija "500 visu laiku filmas", kas izdota pērn, kā arī Naumaņa 2006.gadā sastādītā "Hermanis Naumanis. Latviešu stāsti", kurā apkopoti Jaunā Rīgas teātra aktieru stāsti no izrādes " Latviešu stāsti" un latviešu rakstnieku sacerējumi.

Zilberts norādīja, ka Naumaņa grāmatplaukts turpmāk kalpos LNB lasītāju ierosmei, jēgpilnai un kritiskai domāšanai.

Grāmatplaukta atklāšana 7.janvārī notiks plkst.16. Pēc tam notiks diskusija "Cik dzīva ir Naumaņa "kultūrnieze"? Kritikas loma un ietekme." Tajā piedalīsies Naumaņa vārdā nosauktās "Gada balvas kritikā" nominanti - literatūras kritiķe Anda Baklāne, laikraksta "Diena" kultūras žurnālists Jegors Jerohomovičs, muzikoloģe Inese Lūsiņa, kultūras žurnāliste Santa Remere, teātra kritiķe Edīte Tišheizere un mākslas kritiķis Vilnis Vējš. Sarunas vadītājibūs Zigfrīds Muktupāvels un Ingvilda Strautmane.

Pirmoreiz Normunda Naumaņa vārdā nosauktā "Gada balva kritikā" tiks pasniegta 11.janvārī Jaunajā Rīgas teātrī.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA