Arī pirms bēgļu ierašanās izvarošanu statistika Latvijā ir dramatiski augsta
Pētījumā tika aptaujātas 28 ES dalībvalstu sievietes vecumā no 18 līdz 74 gadu vecumam.
Sabiedrība
2016. gada 7. janvāris, 06:06

Arī pirms bēgļu ierašanās izvarošanu statistika Latvijā ir dramatiski augsta

Jauns.lv

Īpaši lielu rezonansi nesen izsaukušas medijos publicētās ziņas par vīriešu kārtas bēgļu seksuālajiem uzbrukumiem sievietēm Vācijā. Arī Latvijā, bēgļu ieceļošanu gaidot, ir novērojamas lielas bažas par to, kas nu būs, taču pētījumu dati liecina, ka Latvijas sievietes jau līdz šim bieži un sistemātiski cieš no vardarbības.

Viens no karstākajiem šī brīža tematiem nepārprotami ir bēgļi – Eiropas Savienības (ES) jaunākās dalībvalstis, kurām uzdots drīzumā pieņemt šos cilvēkus, krīt panikā, lasot ziņas par to, ko iebraucēji sastrādājuši citviet Eiropā. Plašsaziņas līdzekļos aprakstītie gados jaunu un augumos raženu svešzemju vīriešu uzbrukumi Eiropas valstu sievietēm arī ir viens no biežākajiem argumentiem robežu tūlītējai slēgšanai. Latvijai līdz pirmo bēgļu ieceļošanai vēl nedaudz jāpaciešas, taču bažas par gaidāmajām izvarošanām un seksuālajiem uzbrukumiem ir ievērojami lielas.

Latvijas statistika drūmāka kā Vācijā un Beļģijā

Tiesa gan, šāda rakstura noziegumu statistika Latvijā, arī bez dažādu nacionalitāšu bēgļu masām, apsteidz daudzas ES valstis, kurās bēgļi tiek uzņemti jau daudzus gadus. Saskaņā ar Eiropas Savienības Pamattiesību aģentūras (FRA) jaunākā, 2012.gadā veiktā pētījuma datiem, Latvijas rādītāji saistībā ar gadījumiem, kuros fizisku vai seksuālu uzbrukumu no 15 gadu vecuma pret sievieti ir vērsis jebkurš no partneriem vai nesaistīta persona, apsteidz tādas valstis kā Vācija un Beļģija. Kopumā 39% no aptaujātajām Latvijas sievietēm apstiprinājušas šādu pieredzi savā dzīvē, kamēr Vācijā tie ir 35% un Beļģijā – 36%.

Latvijā ar vardarbību pret sievieti izceļas dzīvesbiedri, vīrieši

FRA apkopotie dati arī liecina, ka Latvija, kopā ar Dāniju un Somiju ierindojas augšgalā saistībā ar gadījumiem, kuros fiziskus vai seksuālus uzbrukumus pret sievieti pastrādājuši tagadējie vai bijušie dzīvesbiedri. Latvijā, tāpat kā Dānijā 32% no aptaujātajām sievietēm stāstījušas par šādu uzbrukumu piedzīvošanu dzīves laikā, savukārt, Somijā – 22%.

Tikmēr Vācija, Nīderlande, Beļģija un Francija pēc  attiecīgajiem mērījumiem ierindojas 20 – 29% grupā. Austrijā un Itālijā un Spānijā, savukārt, par šādiem uzbrukumiem ziņots vismazāk – 10 – 19% aptaujāto sieviešu.

Ļoti izplatīta psiholoģiskā vardarbība

Pavisam neglaimojoša Latvijai ir Eiropas līmeņa pētījuma statistika attiecībā pret dalībvalstīs pastrādāto psiholoģisko vardarbību pret sievietēm – šajā kategorijā Latvija vien kopā ar Dāniju ierindojas valstu grupā, kurās 60 – 69% procentu respondentu, sieviešu ir apstiprinājušas šādu pieredzi.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock