Skandāls Rīgas 47. vidusskolā pedagogiem bijusi skarba mācība
Solīds tēvs (attēlā no labās) ieradās skolā ar siksnu, lai aizstavētu savu meitu Ievu (pa kreisi), kuru apbižojusi ar līderes dotumiem apveltīta vienaudze. Ierēdņi atraduši "vājos punktus", kādēļ Gunāram ar siksnu izdevās tikt klāt viņa meitas apbižotājai.
Sabiedrība
2016. gada 8. janvāris, 06:13

Skandāls Rīgas 47. vidusskolā pedagogiem bijusi skarba mācība

Jauns.lv

Skandāls, kurā kāds Rīgas 47. vidusskolas audzēknes tēvs iepēra savas meitas klasesbiedreni, kura bija apvainojusi viņa bērnu, esot atrisināts, un pašlaik skolā darbs norit ierastajā kārtībā. Skolas pārstāvji atzīst, ka notikušais viņiem ir bijusi skarba mācība.

Pagājušā gada oktobra sākumā Rīgas 47. vidusskolā notika skandāls – kādas 8. klases meitenes tēvs ar siksnu noslānīja savas meitas klasesbiedreni, kura bija apvainojusi viņa bērnu. Pēc notikušā bija dažādas pārbaudes, izsaukta policija, skandāls nenorimās un meiteņu savstarpēja villošanās turpinājās arī nākamajā dienā. Skandāls ieguva plašu publicitāti. Tika nostrostēti un sodīti pieaugušie – gan dusmīgais tēvs, gan pedagogi, kuri nespēja konfliktu novērst mierīgā ceļā.

Diviem skolas darbiniekiem - skolas dežurantei un fizikas skolotājam - piemēroja disciplinārsodus, bet Rīgas domes Administratīvās komisijas Bērnu lietu apakškomisija tēvam, kurš iesita meitas pāridarītājai ar siksnu, piemēroja augstāko šai situācijā iespējamo sodu - 70 eiro.

Atbildīgās amatpersonas Kasjauns.lv apliecināja, ka pašlaik skolā situācija normalizējusies un skandāls atrisināts. Tomēr pedagogi neapstiprināja Kasjauns.lv rīcībā nonākušo neoficiālo informāciju, ka kāda no meitenēm skolu būtu pametusi. Tāpat Kasjauns.lv neguva arī apstiprinājumu, ka meitenes joprojām mācītos vienā klasē. Skolas pārstāvji nevēlēšanos atbildēt saistīja ar bērnu tiesību aizsardzības likumdošanu.

47. vidusskola: „Tā bija skarba mācība”

Rīgas 47. vidusskolas lietvedības pārzine Vija Salaka Kasjauns.lv teica: „Skolā šī situācija tika risināta, tika runāts un veikts darbs ar visām konfliktā iesaistītajām pusēm, piesaistot konkrētus speciālistus, kuri strādāja katrs ar savu mērķa grupu (skolēniem, pedagogiem). Talkā nāca Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (IKSD) Krīzes intervences komanda, Izglītība departamenta speciālisti, tika iesaistīti un izmantoti visi skolā pieejamie resursi, tai skaitā personāla atbalsta komandas darbs. Situācija ir atrisināta un skolā rit ierastais ikdienas darbs. Protams, šāda situācija skolai, tās personālam ir bijusi skarba mācība. Respektējot Bērnu tiesības un arī speciālistu, tajā skaitā psihologu ieteikumus šī konflikta risināšanā, komentārus par situācijā iesaistītajiem skolēniem sīkāk nesniegsim”.

Skolā konfliktu vairs nav

IKDS Kasjauns.lv norādīja: „Speciālisti, tajā skaitā arī IKSD sadarbības Krīzes intervences komanda, iesaistījās šīs situācijas risināšanā katrs savas kompetences ietvaros. Darbs notika ar visām konfliktā iesaistītajām pusēm. Patlaban konfliktu skolā nav.  Pamatojoties uz normatīvajiem aktiem, kas nosaka, ka ir jāaizstāv nepilngadīgu bērnu intereses, tad detalizētāki komentāri publiskajā telpā netiks sniegti, lai netiktu nodarīts pāri tiem bērniem, kas bija iesaistīti šajā situācijā”.  

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktores vietniece Inga Krastiņa Kasjauns.lv sacīja: „Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija iesaistījās Rīgas 47. vidusskolas situācijas risināšanas uzraudzībā. Veicot situācijas uzraudzību, secināts, ka Rīgas 47. vidusskola sadarbībā ar Rīgas domes IKSD nodrošināja sociālpsiholoģisko darbu ar skolēniem, sadarbībā ar policiju organizēja izglītojošas nodarbības. Vienlaikus skola veikusi nepieciešamās darbības ar situācijā iesaistītajiem darbiniekiem.

Vēršam uzmanību, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija vairākkārt saskārusies ar situācijām, kad izglītības iestādē nepiederošas personas vai skolēnu vecāki bez ierobežojumiem pārvietojas izglītības iestādes telpās, veicot darbības, kas var apdraudēt bērnu drošību vai veselību. Līdz ar to, inspekcija regulāri norāda uz izglītības iestāžu pienākumu ievērot Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. panta pirmajā daļā noteikto, ka izglītības iestāžu vadītāji un darbinieki ir atbildīgi par bērna veselības un dzīvības aizsardzību un par to, lai bērns būtu drošībā”.

Tēvs ar siksnu Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Lūka/LETA, Video: LTV1 „4. studija”

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.