Holmsa dzimšanas dienas, latvju strēlnieku ugunskuri un baroka laika dzīve: ko darīt 9. un 10. janvārī?
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 8. janvāris, 09:09

Holmsa dzimšanas dienas, latvju strēlnieku ugunskuri un baroka laika dzīve: ko darīt 9. un 10. janvārī?

Jauns.lv

Vecrīgā sestdien, kā jau ierasts, janvāra pirmajā pusē savu dzimšanas dienu svinēs slavenais angļu detektīvs Šerloks Holmss. Ložmetējkalnā, atminoties leģendārās Ziemassvētku kaujas, notiks seno cīņu rekonstrukcijas un sildīšanās pie Atmiņu ugunskuriem ar strēlnieku tēju.

Mūzikas cienītāji sestdienās Rīgas svētā Pāvila baznīcā var baudīt Baha un Mendelsona mūzikas festivālu, doties uz koncertzāli „Lielais Dzintars” klausīties barokāli muzikāli teiksmainu stāstu par 18. gadsimta Venēciju vai Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” klausīties latviešu džeza mūziku „Mirage Jazz Orchestra” un Ievas Kerēvicas izpildījumā. Teātrmīļi sagaidījuši arī šī gada pirmās lielās ārzemju trupas viesizrādes – Rīgā viesojas Igaunijas Krievu teātris.

Interesantu laika pavadīšanu sola arī vairākas izstādes: izstāžu zālē savu personālizstādi „Tveramā kustība” prezentē mākslinieks – eksperimentators Pēteris Sidars; Miera ielas studijā „Laimes lāde” tuvāk domām, Dievam un cilvēkam aicina būt Māris Subačs; galerijā „Daugava” trīs jauni mākslinieki aicina pabūt „kaut kur” kaut kādā nenoteiktā teritorijā; Aizputē ar savām kofermājiņām sabraukušas lelles, bet Liepājā tekstilmāksliniece Lilita Bauģe piedāvā savu „Parasto dzīvi”.

1. Šerloka Holmsa dzimšanas diena

Kā katru, arī šogad janvāra sākumā Latvijas galvaspilsētā tiks svinēta leģendārā detektīva Šerloka Holmsa dzimšanas diena. Jau piekto gadu pēc kārtas Rīgā notiks šis jautrais pasākums, kurš iemantojis popularitāti gan starp dažādu valstu tūristiem, gan vietējiem iedzīvotājiem. Šī ir lieliska iespēja reizi gadā iejusties aktiera ādā, kļūt par slavenību. Tiem, kuri vēl nav gatavi pārvērtībām, pasākuma rīkotāji sagatavojuši virkni aktivitāšu – sākot ar Mazo Holmsu akadēmiju visai ģimenei līdz izklaidējošiem uzdevumiem un ekskursijām.

2016. gadā ciemos pie pasaulslavenā detektīva ieradīsies viņa kolēģi – izmeklētāji no dažādām valstīm. Savu dalību pasākumā jau apstiprinājis Krievijas izmeklētājs Erasts Petrovičs Fandorins, angļu detektīve mis Mārpla, Parīzes kriminālpolicijas komisārs Megrē, katoļu mācītājs - detektīvs tēvs Brauns un beļģu detektīvs Erkils Puaro.

Pasākums sestdien sāksies pulksten 12.00 pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (Krišjāņa Valdemāra iela 10a). Pulksten 13.00 kostīmos tērptie dalībnieki dosies gājienā cauri pilsētas centram līdz Kaļķu ielai 15 Vecrīgā (blakus viesnīcai „Hotel Roma”). Svinības turpināsies Lielās ģildes ēkā, Amatu ielā 6, kur pulksten 14.30 notiks labāko tēlo apbalvošana sešās nominācijās - Labākais Holmss, Labākais personāžs, Labākais četrkājainā drauga tēls, Labākais bērnu tēls, Labākās ūsas un bārda, Elegantākais džentelmenis.

Apbalvošanai sekos muzikāli teatrāla programma, kur ar fragmentiem no izrādes „Bāskervilu leģenda” viesosies Latvijas Nacionālais teātris, uzstāsies bērnu ansambļi, pūšamo un stīgu instrumentu orķestri un daudzi citi mākslinieki. Notiks arī dažādu angļu suņu sugu parāde. Bērni un viņu vecāki varēs iziet ātro jauno detektīvu kursu Mazo Holmsu akadēmijā. Būs iespēja apmeklēt nodarbības ķīmijā, daktiloskopijā, profesionālajā grima mākslā, fiziognomikā un pat mūzikā. Tās būs bez maksas un notiks gan latviešu, gan krievu valodās. Visi angļu vēlo brokastu cienītāji gaidīti Berimora kafejnīcā, Lielās ģildes otrajā stāvā, kur varēs nobaudīt auzu biezputru. Būs arī citi detektīvu cienīgi priekšnesumi un pārsteigumi.

Sīkāk internetā: www.holmes.lv.

2. Ziemassvētku kauju atceres pasākumi Antiņu kapos un Ložmetējkalnā

Atzīmējot leģendāro Ziemassvētku kauju gadadienu, arī šogad Antiņu kapos Babītes pagastā un kauju norises vietā – Ložmetējkalnā, Valgundes pagastā, sestdien, 9. janvārī notiks atceres pasākumi. Šī gada janvārī aprit 99 gadi kopš leģendārajām I pasaules kara Ziemassvētku kaujām. Atceroties tās un pieminot latviešu strēlnieku varonību, 9.janvārī:

* no pulksten 14.00 līdz 14.40 notiks Kritušo strēlnieku piemiņas brīdis Babītes novada Antiņu kapsētā;

* pulksten 15.30 interesenti varēs vērot aizraujošu I pasaules kara kaujas rekonstrukciju Ziemassvētku kauju muzejā Jelgavas novada Valgundes pagasta „Mangaļos”. Tur vēstures rekonstrukcijas kluba „Latviešu karavīrs” dalībnieki demonstrēs latviešu strēlnieku un vācu karavīru sadursmi. Būs arī iespēja nobaudīt pēc latviešu strēlnieku receptes gatavotu tēju;

* pulksten 17.00 Ložmetējkalnā norisināsies atceres pasākums, kura laikā tiks iekurti Atmiņu ugunskuri.

Lai visi interesenti varētu tikt uz norises vietām, no Jelgavas kultūras nama pulksten 12.45 aties autobuss maršrutā: Jelgava - Kalnciema DUS - Babītes novada Antiņu brāļu kapi. Pēc piemiņas brīža autobuss dosies uz muzeju „Mangaļi”, bet pēc kauju rekonstrukcijas - uz Ložmetējkalnu. Pēc Atmiņu ugunskuriem ap astoņiem vakarā autobuss visus no Ložmetējkalna vedīs atpakaļ uz Jelgavu.

Sīkāk internetā: www.karamuzejs.lv.

Leģendārās Ziemassvētku kaujas

3. Muzikāla novele par 18. gadsimta Venēciju „Lielajā Dzintarā”

Liepājas koncertzāles „Lielais Dzintars” kamerzālē svētdien, 10. janvārī, pulksten 19.30 notiks koncerts „Orlando teiksmainā dzīve”, kurā piedalīsies Sergejs Jēgers (kontrtenors), Jolanta Strikaite - Lapiņa (soprāns), baroka kameransamblis (Agnese Kanniņa - Liepiņa - baroka vijole, Jānis Stafeckis - kontrabass, Vladimirs Kudrins - ģitāra) un Karina Bērziņa (stāstniece). Programmā izskanēs skaistākā Antonio Vivaldi, Klaudio Monteverdi, Georga Frīdriha Hendeļa, Džulio Ramolo Kačīni un Antonio Lotti mūzika.

Koncerts būs aizraujoša muzikāla novele par Venēciju 18. gadsimtā bezgala skaistas mūzikas skanējumā. Ar lepnumu par itāļu operas kārto šūpuli Venēcijā, ar Svētā Marka katedrāli un Dodžu pili fonā, karnevāla spožumu un neizbēgamajām intrigām un mīlas pārdzīvojumiem, slēpjoties masku aizsegā, tajā stāstīs par dzīvi Venēcijā, kurā liela loma bijusi mūzikai. Stāsta centrā būs neparasti augstās balss īpašnieks Orlando, kam dzīve sagādājusi daudz ciešanu un laimes.

Biļešu cena: 7 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.greatamber.lv.

4. Džeza mūzikas vakars Siguldā

Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” sestdien, 9. janvārī, pulksten 18.00 džeza mūzikas vakaru sniegs bigbends „Mirage Jazz Orchestra” un Ieva Kerēvica. Koncertā skanēs Gunāra Rozenberga, Egila Straumes, Ulda Stabulnieka, Alvila Altmaņa, Madara Kalniņa un Viļņa Kundrāta skaņdarbi un to aranžijas bigbendam ar jaunām džeza kompozīcijām.

„Mirage Jazz Orchestra” dibināts 2004. gadā un ir sniedzis neskaitāmus koncertus patiesiem džeza faniem un bigbenda mūzikas cienītājiem gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Kolektīvs uzstājies kopā ar daudziem slaveniem Latvijas un ārzemju mūziķiem un piedalījies vairākos Radio un TV šovos. Savukārt Ieva Kerēvica ir sevi pierādījusi dažādos mūzikas stilos, sākot ar kora mūzikas dziedāšanu un beidzot ar džeza, blūza un populārās mūzikas interpretējumiem.

Šis nebūs vienīgais „Mirage Jazz Orchestra” un dziedātājas Ievas Kerēvicas koncerts. 23. janvārī viņi uzstāsies Dikļu pilī.

Biļešu cenas: 8 – 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.sigulda.lv.

5. Baha un Mendelsona festivāls Rīgas svētā Pāvila baznīcā

Ieskandinot jauno gadu, janvāra sestdienās pulksten 15.00 Rīgas Svētā Pāvila luteriskajā baznīcā (Augusta Deglava ielā 1, Grīziņkalnā) norisinās Johana Sebastiana Baha (1685 - 1750) un Fēliksa Mendelsona (1809 - 1847) mūzikas festivāls. Visi uz šiem koncertiem tiek aicināti sestdienās – 9., 16., 23. un 30. janvārī – trijos pēcpusdienā.

Visos festivāla koncertos uzstāsies Pētera Čaikovska Maskavas Valsts konservatorijas maģistrantūras un aspirantūras absolvente, ērģelniece Jeļena Privalova - Epšteina, kura pēdējos gados par savu dzīves vietu ir izvēlējusies Rīgu. Trijos festivāla koncertos piedalīsies arī čelliste Irina Viļegžaņina, kura arī ir absolvējusi Pētera Čaikovska Maskavas Valsts konservatoriju, kā arī vieglas, liriskas koloratūras soprāns Ērika Jonīte.

Koncertos klausītājiem būs iespēja iepazīties ar praktiski visu Fēliksa Mendelzsona ērģeļmūzikas daiļradi, jo tajos Jeļena Privalova - Epšteina izpildīs piecas no pavisam sešām komponista sarakstītajām sonātēm. Festivāla programmā tiks atskaņoti arī apjomīgākie un slavenākie Johana Sebastiāna.Baha ērģeļmūzikas skaņdarbi - prelūdijas, fantāzijas, tokātas un fūgas.

Katra koncerta iesākumā Jeļena Privalova - Epšteina krievu valodā iepazīstinās ar koncerta programmā esošajiem skaņdarbiem, to vēsturi, kā arī ar interesantākajiem abu izcilo komponistu dzīves un daiļrades faktiem.

Ieeja festivāla koncertos ir par ziedojumiem. Sīkāk internetā: www.pavilabaznica.lv.

6. Igaunijas Krievu teātra viesizrādes Rīgā

Šajā nedēļas nogalē Rīgas Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī ar vairākām izrādēm viesojas Igaunijas Krievu teātris. Savu izrādi varēs atrast jebkuras vecuma skatītājs. Teātra mākslinieciskais vadītājs Igors Lisovs norāda, ka visas izrādes ir klasiski darbi, kas iestudēti ar laikmetīgu enerģiju.

* Piektdien, 8. janvārī, pulksten 19.00 varēs redzēt izrādi „Kronēšana”, kas tapusi pēc Mareka Modzeļevska lugas motīviem, viņš pats spēlēs vienu no galvenajām - Karaļa lomu. Izrāde vēsta par saikni starp tēvu un dēlu, tā visplašākajā nozīmē risina tēmu „bērns bez tēva”. Izrāde būs skatāma 8.janvārī plkst.19.

* Sestdien, 9. janvārī, pulksten 19.00 būs skatāma melodramatiska komēdija „Pēdējais upuris”, kas veidota pēc dramaturga Aleksandra Ostrovska darba motīviem.

* Svētdien, 10. janvārī, pulksten 12.00 un 15.00 būs iespējams novērtēt bērnu izrādi „Karalis Brusubārda”. Tās veidotāji iestudējumā iesaistīs arī mazos skatītājus, padarot brāļu Grimmu pasaku vēl interesantāku.

* Viesizrādes svētdien, 10. janvārī, pulksten 19.00 noslēgsies ar Nikolaja Gogoļa komēdiju „Spēlmaņi”. „Izrāde būs drosmīga, svaiga un ekstravaganta,” sola Igaunijas Krievu teātris.

Biļešu cenas: 7 – 20 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.trd.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: Tveramā kustība „Arsenālā”, Māra Subača domas Miera ielā un koferlelles Aizputē

* Līdz 13. martam izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) skatāma Pētera Sidara personālizstāde „Tveramā kustība”. Mākslinieks, eksperimentējot ar šķietami prozaiskiem notikumiem un ikdienas lietām, dabas formām un struktūrām, priekšmetiem un telpas fragmentiem, glezno, veido objektus un instalācijas. Ieraudzīts negaidītā kontekstā un pārtulkots citādā vizuālā valodā fakts, detaļa vai priekšmets iegūst jaunas nozīmes. Šajā ekspozīcijā atklājas kaut kas no filozofiskām dīvainas bezgalības dziļumos un reālā eksistencē tvertām sajūtām. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

 

* Galerijā „Daugava” (Ausekļa ielā 1, Rīgā), no piektdienas, 8. janvāra, līdz 5. februārim skatāma Madaras Neikenas, Edgara Soprāna un Dagnes Ventiņas izstāde „Kaut kur". Tajā aplūkojami trīs jauno mākslinieku, Latvijas Mākslas akadēmijas absolventu, pēdējo pāris gadu laikā tapušie darbi. Izstādes nosaukumā ietvertais jēdziens „kaut kur” ir daudznozīmīgs. Mākslinieki savos darbos atspoguļo personisko pasaules izjūtu – kādu nenoteiktu „vietu”, cenšoties notvert apkārtējo vidi un tālāk transformējot to savā uztveres prizmā. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Līdz 20. janvārim Rīgas radošajā Miera ielā - dizaina studijā „Laimes lāde” (Miera ielā 12) skatāma Māra Subača jaunāko darbu izstāde „Domas”. Izstādi papildina dizaina studijas „Laimes lāde” atklātnes un krūzes, kā arī Jura Rubeņa un Māra Subača kalendārs 2016. gadam. Jau daudzu gadu garumā daudzus fascinē mākslinieka Māris Subačs un mācītāja Jura Rubeņa sadarbība, kura rezultējas ar dzīvesgudrām aforismu grāmatām par Dieva un cilvēka attiecībām. Māris Subačs prezentējot savu jaunāko izstādi raksta: „Reiz divi eņģeļi runāja savā starpā. „Dievs ir absolūta vara”, teica viens, „Dievs ir teātris”, teica otrs. „Domas dzīvo savu dzīvi”, teica Dievs, "un es tās vēroju”. Sīkāk internetā: www.facebook.com/laimeslade.

* Liepājas muzejā no 8. līdz 31.janvārim ir skatāma tekstilmākslinieces Lilitas Bauģes personālizstāde „Parastā dzīve”. Māksliniece atklāj dažādus cilvēka dzīves posmus no tā dzimšanas brīža līdz aiziešanai mūžībā, parādot gan autores personisko pieredzi, gan ikvienam atpazīstamus tēlus, lietas un tradīcijas. Izstāde piedāvā tās skatītājam paraudzīties uz cilvēka ikdienas dzīvi kā interesantu un aizraujošu spēli, kas, mainot noteikumus un līmeņus, ieliek tās dalībnieku dažādās situācijās un lomās. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

 

* Aizputes novada Tūrisma informācijas un mūžizglītības centrā (Atmodas ielā 16) līdz 27. februārim ir apskatāma Leļļu mākslas muzeja ceļojošā kofermājiņu izstāde „Ieskaties brīnumā”. Tajā izgaismotos seno laiku koferos sēž pagājušā gadsimta bērnības laiku lelles, lāči, sadzīves priekšmeti un Ziemassvētku atribūtika, kas atgriež mūs tālā pagātnē un dod iespēju katram pašam ieraudzīt un sacerēt savu stāstu par Ziemassvētku brīnumu. Sīkāk internetā: www.aizputesnovads.lv.

Leļļu kofermājiņu izstāde Aizputē Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Ieva Lūka/LETA