Vējonim joprojām nav skaidrības par premjeru; konsultācijas turpinās
Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa kancelejā pagaidām neatklāj, vai notikusi kāda virzība sarunās par nākamo premjeru.
Politika
2016. gada 8. janvāris, 18:45

Vējonim joprojām nav skaidrības par premjeru; konsultācijas turpinās

Jauns.lv

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc pirmajām sarunām ar potenciālajiem premjera amata kandidātiem šodien vēl nenominēja valdības vadītāju.

Vējonis šonedēļ tikās ar iespējamajiem kandidātiem, un šodien informēja par sarunu gaitu. Vējonis turpina iespējamo Ministru prezidenta amata kandidātu apzināšanu un uzrunāšanu, lai varētu izraudzīties atbilstošāko kandidātu, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Jaunās valdības un tās vadītāja dienas kārtībā būs daudz neatliekamu un Latvijas turpmākai attīstībai svarīgu jautājumu, uzsver Vējonis. Jāveic reformas izglītībā, jārūpējas par tautsaimniecības izaugsmi un demogrāfiskās situācijas uzlabošanu, valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšanu, kā arī jāveic citi svarīgi darbi. Sarunās ar iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem Valsts prezidents uzklausa viņu redzējumu par šiem jautājumiem.

Valsts prezidents piedāvāja finanšu ministram Jānim Reiram (V) izvērtēt iespēju kandidēt uz Ministru prezidenta amatu, tomēr Reirs no šī izaicinājuma argumentēti atteicās. Valsts prezidents respektē viņa izvēli.

Konfidenciālas uzrunāšanas mērķis ir identificēt iespējamos Ministru prezidenta amata kandidātus, lai varētu notikt tālākas publiskas sarunas ar Saeimā pārstāvētajām partijām par iespējām izveidot rīcībspējīgu valdību, akcentēts prezidenta paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem. Tiklīdz šis darbs būs veikts, Valsts prezidents par to nekavējoties informēs sabiedrību.

Ministru prezidenta amata kandidāta izraudzīšanās process un sarunas par valdības izveidošanas iespējām notiek un turpināsies darba vizītes laikā Zviedrijā, kā arī turpmākajās dienās vienlaikus ar citiem prezidenta dienas kārtības jautājumiem.

Kā ziņots, prezidents pērn gada nogalē paziņoja, ka nolēmis uzņemties iniciatīvu premjera amata kandidāta izvirzīšanā. Vējonis šādi nolēma rīkoties, jo valdošās koalīcijas partijas nav izmantojušas iespējas vienoties par jauno valdību.

Vējonis iepriekš arī paudis, ka varas sadalījumā Latvijā būtu labi ievērot nerakstīto vienošanos par līdzsvaru augstāko amatu sadalē, līdz ar to premjera amatu vajadzētu saglabāt "Vienotībai". Politiķis atzīmēja, ka viņš Valsts prezidenta amatā nonācis kā Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir Saeimas vadībā, līdz ar to būtu loģiski, ja valdības vadība būtu "Vienotības" rokās. Prezidents gan atzina, ka šāds amatu sadalījums nav nemaināms un viņa izvēle premjera amata kandidāta nominēšanā būs atkarīga no piedāvātajiem kandidātiem.

Vējonis šonedēļ ticies ar Reirs, kuram piedāvājis uzņemties premjera pienākumus. Tomēr Reirs informēja prezidentu, ka vēlas turpināt darbu kā finanšu ministrs arī jaunajā valdībā, ja viņu aicinās to darīt prezidenta nominētais premjers.

Līdz ar to izskanējis, ka premjera pienākumus varētu uzticēt politiķim Kārlim Šadurskim (V), kurš tos arī varētu uzņemties. Koalīcijas partneri pagaidām nav pauduši vienprātīgu atbalstu šai kandidatūrai. Savukārt Šadurskis ceturtdien vēl apgalvoja, ka nav uzrunāts kandidēt uz premjera amatu.

Atsevišķi politiķi neizslēdza arī citus scenārijus un to, ka par premjeru varētu kļūt kāds cits kandidāts.

Pašreizējā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) par savu demisiju paziņoja pirms mēneša - 7.decembrī. Sākotnēji par iespējamo valdības vadītāju tika uzskatīta "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa, tomēr pret viņas kandidatūru iebilda nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA