Novērojumi dabā liecina, ka šī ziema vēl ilgi neatkāpsies
Vairāk sniega gaidāms pēc Sveču dienas, kas ir 2.februāris, bet sala periodi būs gari.
Sabiedrība
2016. gada 8. janvāris, 22:21

Novērojumi dabā liecina, ka šī ziema vēl ilgi neatkāpsies

Jauns.lv

Novērojumi dabā liecina, ka ziema būs gara, līdz Lieldienām, pastāstīja laika un dabas vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas.

Viņš prognozē, ka vairāk sniega gaidāms pēc Sveču dienas, kas ir 2.februāris, bet sala periodi būs gari.

Par garu ziemu liecina mežacūku sparīga darbošanās decembra beigās, pirms sāka salt. Līdzīgi mežacūkas rīkojušās arī pirms garās 2010.gada ziemas.

Tālāko ziemu prognozē arī laikā no Zvaigznes dienas līdz vecajam Jaunajam gadam pēc cūkas liesas un aknām. Ticējums vēsta, ja lopiem liesais gals tievāks, otrs biezāks, tad puse ziemas būs lēna, otra - barga. Ja liesa viscaur vienāda biezuma, tad ziema būs viscaur vienāda barguma, savukārt, ja cūkām liesa gara, tad būs gara ziema, bet ja īsa - tad īsa. Ja cūkai aknas biezas, taukainas, tad būs barga ziema.

Kāds Bukša satiktais zemnieks esot atklājis, ka pareizticīgo Ziemassvētku priekšvakarā nokautu trīs cūku liesa bijusi vienāda biezuma un vienlīdz gara. Arī pirms sešiem gadiem laika vērotājs janvāra sākumā ticies ar vietējo zemnieku un togad kautās cūkas liesa vēstījusi to pašu. Bukšs skaidroja, ka tajā ziemā sals sākās 2009.gada decembra vidū un neatlaida, ja neskaita īsus atlaideņus februāra beigās un marta sākumā līdz pavasara Mārai jeb 25.martam.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA