Sirds neizturēja... Miris pasaules apceļotājs Jānis Vaišļa
Sirds neizturēja... Miris pasaules apceļotājs Jānis Vaišļa.
Sabiedrība
2016. gada 9. janvāris, 15:35

Sirds neizturēja... Miris pasaules apceļotājs Jānis Vaišļa

Jauns.lv

Naktī uz sestdienu 46 gadu vecumā miris radošā personība, pasaules apceļotājs Jānis Vaišļa, kurš otrdien devās uz Vācijas klīniku iziet ārstēšanās kursu, portālam Kasjauns.lv apstiprināja Jāņa draugs, bijušais Ministru prezidents Māris Gailis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jāņa ārstēšanai dažās dienās sabiedrība savāca vairāk nekā 120 tūkstošus eiro. „Skumji un bēdīgi... Nesanāca mums tas variants ar Jāņa ārstēšanu. Jānis aizgāja naktī uz sestdienu,” Kasjauns.lv sacīja Māris Gailis.

Viņš paskaidroja, ka Vaišļa atradies Berlīnē, lai tur viņam veiktu sirds transplantāciju.

Iepriekš Gailis pastāstīja, ka tika cerēts - ar ķīmijterapijas palīdzību izdosies apturēt slimības progresu. Savukārt, ja tas nevainagosies panākumiem, būs nepieciešama sirds pārstādīšana. Vaišļa uz Vāciju bija devies kopā ar sievu un ārstniecību uzsāka "Charité" klīnikā Berlīnē.

Ceļotājs un radošā personība Jānis Vaišļa sirga ar sirds amiloidozi. Slimība atklāta pavisam nesen un tā strauji progresēja. Tuvāko četru nedēļu laikā viņam bija jāveic sirds transplantāciju.

Steidzamības dēļ donors bija jāmeklē visā Eiropā. Lai viņu uzņemtu rindā uz transplantāciju kāda no Eiropas klīnikām un veiktu transplantāciju, bija nepieciešami 120 000 eiro. Minētā summa tika saziedota decembra nogalē.

Piecu dienu laikā viņa atbalstam ziedoja vairāk nekā trīs ar pus tūkstoši cilvēku, kopumā saziedojot 95 863, eiro. Savukārt trūkstošo naudas summu, kas nepieciešama, izdevās savākt ceļotāja tuviniekiem un draugiem.

Vaišļa vairākus gadus strādājis Rīgas Tehniskās universitātes Studentu klubā, anglikāņu baznīcā, līdz ar neatkarības vēsmām palīdzējis atjaunot studentu korporāciju "Selonija". 90.gadu sākumā viņš guva atpazīstamību, darbojoties populārajā radošā apvienībā "Zvaigznīšu brīdis". Šajā laikā arī tapušas pirmās filmas ar Vaišļas dalību - "Ceļojums uz Tukumu", "Kovačs" un "Sviests".

Savukārt 2001.gadā Vaišļa piekrita piedalīties ceļojumā apkārt pasaulei ar jahtu "Milda". Viņš bijis arī "Radio Skonto" ētera personība, veidojis vairākus televīzijas raidījumus LNT. Kopā ar domubiedriem piedalījies arī "Eirovīzijas" dziesmu konkursā ar muzikālu dejas priekšnesumu "Pirates of the Sea".

Kopš 2011.gada viņš darbojas ar jauniešu biedrību "Chaula.tv", kur kopā ar entuziastiem veido savu televīzijas kanālu.

Kasjauns.lv/BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA