Pērn Zemessardzē iestājušies 1210 cilvēki
Iedzīvotāju interese par iestāšanos Zemessardzē pieauga kopš 2014.gada, kad saasinājās Ukrainas krīze.
Sabiedrība
2016. gada 10. janvāris, 15:15

Pērn Zemessardzē iestājušies 1210 cilvēki

Jauns.lv

Pagājušā gadā Zemessardzē iestājušies 1210 zemessargi, no kuriem lielākā daļa ir gados jauni cilvēki - 991 zemessargs ir vecumā līdz 35 gadiem, liecina informācija Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "Sargs.lv".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savukārt no Zemessardzes pērn izstājās vai tika izslēgti 1197 zemessargi. Galvenie iemesli Zemessardzes pamešanai ir ilgstoši neapmeklētas mācības, pašu zemessargu vēlēšanās vai arī maksimālā vecuma sasniegšana.

Pērn Zemessardze sāka paaugstinātas gatavības rotu sagatavošanu, kuras tika veidotas jau 2014.gadā, kad Zemessardzes komandiera uzstādījums bija izveidot katrā Zemessardzes novadā vienu sagatavotu paaugstinātas gatavības rotu.

Pērn arī tika sākts četru gadu apmācību cikls ar mērķi 2018.gadā katrā Zemessardzes bataljonā nokomplektēt paaugstinātas gatavības rotu. Pērn tika sākts pirmais cikls, kas ilga 30 dienas.

Apmācību jomā Zemessardze esot spērusi lielu soli uz priekšu. Pērn pirmo reizi četri Kiberaizsardzības vienības zemessargi pēc vienotas programmas trīs mēnešu garumā kopā ar karavīriem apguva virsnieka speciālista kursu, absolvēja to un saņēma virsnieka speciālista pakāpes.

2015.gadā Zemessardze sadarbībā ar Mācību vadības pavēlniecību un Nacionālo aizsardzības akadēmiju īstenoja arī 2014.gadā sākto projektu - Zemessardzes vada komandiera pienākumu izpildītāja kursu, kur apmācāmie kopā ar Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem apguva nepieciešamās zināšanas un izkopa prasmes, kas nepieciešamas, lai vadītu Zemessardzes kājnieku vada personālu rotas sastāvā.

Jau ziņots, ka iedzīvotāju interese par iestāšanos Zemessardzē pieauga kopš 2014.gada, kad saasinājās Ukrainas krīze. Nākotnē plānots palielināt ne tikai karavīru skaitu, bet arī zemessargu un jaunsargu skaitu. Pašlaik zemessargu ir nedaudz vairāk kā 8000, bet atbilstoši valsts aizsardzības plāniem līdz 2020.gadam zemessargu skaitu plānots palielināt no 12 000 līdz 13 000.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA