Zaļās vārnas izpētes un aizsardzības pasākumiem šogad nepieciešami 12 000 eiro
Zaļās vārnas izpēte Latvijā sākās 1998.gadā, kad tā tika nosaukta kā gada putns.
Sabiedrība
2016. gada 10. janvāris, 17:47

Zaļās vārnas izpētes un aizsardzības pasākumiem šogad nepieciešami 12 000 eiro

Jauns.lv

Zaļās vārnas izpētes, sugas aizsardzības un publicitātes pasākumiem šogad būs nepieciešami 12 000 eiro, informē Latvijas Ornitoloģijas biedrība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Projekta īstenošanai dažādiem sezonas darbiem ir nepieciešami 2000 eiro, sugas aizsardzības pasākumiem 8000 eiro, bet projekta publicitātes pasākumiem vajadzīgi 2000 eiro. No vajadzīgās summas līdz šim ir saziedoti vien 1260 eiro.

Zaļo vārnu programma ir viena no zināmākajām Latvijas Ornitoloģijas biedrības darbības jomām, kur jau kopš 1998.gada tiek pētīta šīs putnu sugas populācija un īstenoti aizsardzības pasākumi. Lai šogad varētu sekmīgi īstenot programmu, biedrība aicina ziedot finansējumu. Par šiem līdzekļiem tiks segti transporta un materiālu izdevumi zaļo vārnu uzskaitēs, būru pārbaudēs, apdzīvoto ligzdu monitoringā, mazuļu gredzenošanā, kā arī pieaugušu putnu gredzenu nolasīšanā un ligzdu aizsardzībā pret postījumiem.

Ja ziedojumu apmērs atļaus, šogad varētu sākties darbs arī pie jauna sugas aizsardzības plāna izstrādes. Kā norāda biedrība, tas ir nepieciešams, lai kritiski izvērtētu pēdējo 18 gadu laikā uzkrāto pieredzi un zināšanas, kā arī lai turpmāk varētu nodrošināt vajadzīgās darbības zaļās vārnas saglabāšanai Latvijā.

Zaļās vārnas izpēte Latvijā sākās 1998.gadā, kad tā tika nosaukta kā gada putns. Akcijas rezultāti bija sekmīgi, tāpēc šai izzūdošajai sugai veltītie darbi pārauga pastāvīgā programmā. Jau nākamajā gadā Garkalnes mežos tika izvietoti zaļajām vārnām domāti būri un to skaits turpmākajos gados dažādās vietās palielinājās. Savukārt 2000.gadā izstrādāts zaļās vārnas aizsardzības pasākumu plāns, kas gan netika apstiprināts, tomēr ļāva izvērtēt, kādi faktori apdraud šīs sugas pastāvēšanu. Papildus šiem darbiem ik gadu notiek arī lauka darbi zaļo vārnu izpētei.

LETA / Foto: wikipedia