Kultūras ministrija reabilitē Jāni Ogu. Pret viņu pretenziju vairs neesot
Kultūras ministrija reabilitējusi nu jau likvidējamā Latvijas Literatūras centra vadītāju Jāni Ogu un teic, ka viņš savā kabatā nav iebāzis sev izmaksāto avansu – 62 000 eiro.
Kultūra
2016. gada 12. janvāris, 07:12

Kultūras ministrija reabilitē Jāni Ogu. Pret viņu pretenziju vairs neesot

Jauns.lv

Pagājušā rudenī Latvijas kultūras aprindās izvērtās pamatīgs skandāls ap Latvijas Literatūras centru (LLC). Tas nespēja sniegt atskaites par teju 80 000 eiro izlietojumu, bet tā vadītājs Jānis Oga sev kā avansu bija izmaksājis 62 000 eiro. Tagad Kultūras ministrijai pret Ogu pretenziju vairs neesot.

Rezultātā tagad norit LLC likvidācija un nu ir apdraudēta Latvijas piedalīšanās starptautiskajās grāmatu izstādēs, nogriezts finansējums tulkojumiem, pārtraukta žurnāla „Latvju Teksti” izdošana. Bet vai arī pašam Jānim Ogam draud kādas nepatikšanas?

Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF) pagājušajā gadā konstatēja haosu LLC grāmatvedībā un atskaitēs. Vispirms tika ziņots, ka nav pieejamas atskaites par vairāk nekā 180 tūkstošu eiro izlietojumu, pēc tam „pazudusī nauda” tika samazināta līdz teju 80 000 eiro. Bet nu prasību pret LLC vadītāju vispār vairs nav – visas atskaites esot iesniegtas. Tā vismaz apgalvo Kultūras ministrija, VKKF gan to apstiprināt nevar.

Lielākās neskaidrības bija par 62 000 eiro, ko sev kā avansu no valsts piešķirtās naudas latviešu literatūras popularizēšanai pats sev bija piešķīris Oga. Oga, kurš ir arī apgāda „Mansards” vadītājs, gan noliedza, ka nauda mistiski pazudusi viņa kabatā un atskaišu trūkumu pamatoja ar „nepilnībām grāmatvedībā”.

VKKF pārstāve Jana Vērdiņa par Ogas „mistisko avansu” Kasjauns.lv teica: „Par Ogam pašam izmaksāto avansu 62 000 apmērā izteicās Kultūras ministrijas pārstāvji. VKKF nav pieejami visi LLC kontu izraksti, lai varētu secināt avansa kopējo apjomu, ko viņš ir izmaksājis sev, tāpat kā mums nav pieejamas visiem LLC finansētājiem iesniegtās LLC atskaites – iespējams, ka visi avansi ir pamatoti ar izdevumus attaisnojošiem dokumentiem”.

Savukārt Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa-Bebriša Kasjauns.lv lakoniski norādīja: „LLC vadītājs Jānis Oga ir atskaitījies par 2014. gadu un 2015. gadu, kopsummā par 62 350 eiro izlietojumu ar avansu norēķiniem. Kultūras ministrijai nav prasību pret LLC vadītāju Ogu”.

Elmārs Barkāns/ Foto: Evija Trifanova/ LETA