Sabiedrība
2016. gada 12. janvāris, 08:36

Belēvičs: "Daudzi bērni skolā cieš badu, jo neēd brokastis"

Jauns.lv

Daudzi bērni skolās cieš badu, jo mājās kārtīgi nepaēd brokastis un mācību iestādē pārtiek no saldiem pārtikas produktiem, intervijā LTV raidījumam "900 sekundes" sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Ministrs norādīja, ka problēma sākas mājās ļoti daudzi bērni skolās cieš badu, jo kārtīgi nepaēd brokastis. "Skolās [pēc tam] apēd saldas lietas. Sēdot mācību stundā, cukurs ātri pāriet asinīs un izdalās insulīns, kas aizvāc dabīgo cukuru no asinīm un rodas bada sajūta. Nākamajā starpbrīdī bērnam gribas skriet uz kafejnīcu," sacīja Belēvičs, aicinot vecākus vairāk domāt pie savu bērnu uztura un veselības.

Gada sākumā spēkā stājās jaunie ierobežojumi attiecībā uz kafejnīcām skolu telpās un pārtikas produktiem, kuri tajās tiek pārdoti. "Ir būtiski uzlabojumi. Bērni ir drošākā vidē un būs pasargātāki. Ja agrāk mēs gājām pa to ceļu, kas bija neefektīvs - mums bija aizliegto produktu saraksts, tagad ir atļauto produktu saraksts. Esmu pārliecināts, ka drīzumā parādīsies daudz jaunu veselīgu produktu," skaidroja Belēvičs.

Veselības ministrs arī informēja, ka šā gada pavasarī tiks sāktas informatīvās kampaņas, kuras turpināsies septiņus gadus pēc kārtas, lai mainītu skolēnu ēšanas ieradumus.

No šā gada 1.janvāra izglītības iestāžu izglītojamajiem, sociālās aprūpes klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem ēdināšana būs jānodrošina ar pasniegšanas dienā svaigi pagatavotu ēdienu no dabīgiem pārtikas produktiem. Papildus ēdienkartē var tikt iekļauti apstrādāti un pārstrādāti pārtikas produkti, kas nesatur aromatizētājus un pārtikas piedevas - krāsvielas, garšas pastiprinātājus, konservantus un saldinātājus.

Noteikumos definēts pārtikas produktu saraksts, kurus neiekļauj ēdienkartē, piemēram, apstrādāti zvejniecības produkti, bezalkoholiskie dzērieni, kas satur pievienoto kofeīnu, aminoskābes, aromatizētājus un noteiktas pārtikas piedevas, kā arī papildus ir noteikti kvalitātes kritēriji gaļas produktiem, cukura un miltu konditorejas izstrādājumiem un ēdiena pagatavošanā izmatojamai majonēzei, kečupam un tomātu mērcei, nosakot to lietošanas biežuma ierobežojumu.  

Noteikumi nosaka pieļaujamo pievienotā cukura daudzumu dienas ēdienkartē tām pirmsskolas izglītības iestādēm, kas īsteno izglītības programmu 24 stundas dienā.

Noteikumos nosaukti arī atļautie pārtikas produkti, ko drīkst izplatīt izglītības iestādēs un to teritorijā, tajā skaitā skolu kafejnīcās, uzkodu un dzērienu automātos. To vidū ir svaigi augļi, ogas un dārzeņi, žāvēti augļi, ogas, dārzeņi un sukādes bez pārtikas piedevām, negrauzdēti rieksti un sēklas bez pievienotā cukura, sāls un pārtikas piedevām, piens un raudzēti piena produkti, biezpiens, kura tauku daudzums nepārsniedz 5%.

Produktiem pievienotā sāls daudzums nepārsniedz vienu gramu uz 100 gramiem produkta un pievienotā cukura daudzums nepārsniedz 5 gramus uz 100 gramiem produkta.

Starp produktiem ir dzeramais ūdens, avota ūdens un dabīgie minerālūdeņi, augļu sulas, kā arī dārzeņu sulas bez pārtikas piedevām, pievienotā cukura un sāls, sausmaizītes sausiņi un barankas, kuros nav daļēji hidrogenētu augu tauku un pārtikas piedevu un kuros ir ne vairāk kā 5 grami cukura uz 100 gramiem produkta.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA