Sievietes uzņēmušas tikai 9% no aizvadītā gada populārākajām filmām
Aina no filmas "Greja piecdesmit nokrāsas".
Kultūra
2016. gada 12. janvāris, 19:08

Sievietes uzņēmušas tikai 9% no aizvadītā gada populārākajām filmām

Jauns.lv

Sandjego Štata universitātes pētījums liecina, ka tikai 9% no aizvadītajā gadā ASV un Kanādā pelnošākajām filmām veidojušas sieviešu dzimuma režisores, vēsta kino industrijas žurnāls "Variety".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

500 ienesīgāko filmu sarakstā 12% režisoru ir sievietes. Tas ir tikai par 2% vairāk nekā pagājušogad, kaut arī šogad labus panākumus baudījušas tādas sieviešu uzņemtas kinolentes kā "Fifty Shades of Grey" ("Greja piecdesmit nokrāsas") un "Pitch Perfect 2" ("Pirmklasīgās 2").

Tikpat lielā mērā sievietes Holivudā bija pārstāvētas 1998.gadā.

"Vajadzēs daudz laika, kamēr industrijas mainīsies," norāda Sandjego Štata universitātes Sieviešu televīzijā un kino centra pētniece Marta Lozena. "Nebūtu reālistiski gaidīt, lai attieksme pret režisorēm sievietēm mainītos vienas dienas laikā, taču nekas arī neliecina, ka gaidāmas pārmaiņas."

Centrs sāka veidot šādus pētījumus pirms 17 gadiem. Visaugstākais sieviešu dzimuma režisoru īpatsvars bija 2000.gadā - viņas bija veidojušas 11% no 250 pelnošākajām filmām.

Arī citās kino industrijas "aizkadra" profesijās sievietes nav plaši pārstāvētas. 11% no veiksmīgāko filmu scenāristiem ir sievietes, 20% no galvenajiem producentiem, 26% no producentiem, 22% no filmu montāžas veidotājiem un 6% no operatoriem. Taču kopš 2014.gada šajās profesijās strādājošo sieviešu īpatsvars pieaudzis par vidēji vienu līdz četriem procentiem.

Sievietes biežāk iesaistītas dokumentālo filmu un komēdiju veidošanā. Pētījumā arī atklāts, ka vairāk sieviešu tiek nolīgts tajās filmās, kuru režisores arī ir sievietes.

LETA / Foto: ekrānuzņēmums no video