Zemessargs Sandris aicina dedzināt bēgļus. Vai tādam sadistam var uzticēt ieroci?
Zemessargs Sandris Lagzdiņš, kurš mīl pozēt ar ieročiem, neskopojas ar izteikumiem par patvēruma meklētājiem, aicinot tos dedzināt. Vai tik sadistiski noskaņotam indivīdam drīkst rokās dot ieroci?
Sabiedrība
2016. gada 13. janvāris, 07:14

Zemessargs Sandris aicina dedzināt bēgļus. Vai tādam sadistam var uzticēt ieroci?

Jauns.lv

Zemessargs Sandris Lagzdiņš interneta komentāros izteicis atbalstu kādam tukumniekam, kurš aicinājis brutāli izrēķināties ar patvēruma meklētājiem, viņš piedāvā bēgļiem galvā uzmaukt riepas un tās aizdedzināt. Vai cilvēkam, kurš izcēlies ar tik sadistiskiem izteikumiem, var uzticēt ieroci?

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pagājušās nedēļas nogalē Valsts policija sākusi kriminālprocesu par naida kurināšanu pret 24 gadus vecu tukumnieku, kurš savā sociālā tīkla „Facebook” profilā aicināja uz vardarbību pret imigrantiem. Viņš bija ievietojis paziņojumu, kurā apgalvoja, ka Tukumā ieradušies imigranti, viņš it kā zinot viņu dzīvesvietu un aicināja tos brutāli „salauzt”. Policija tukumnieku, kurš internetā sevi dēvē par Maxi Birģeli, aizturēja un tagad viņam draud sods pēc Krimināllikuma 78. panta par naida kurināšanu. Viņam var piespriest pat trīs gadus ilgu cietumsodu.

Uz Maxa Birģeļa aicinājumu Tukumā „iznīcināt” patvēruma meklētājus (kuru patiesībā pilsētā nav) internetā atsaucās vairāki ksenofobiski noskaņoti cilvēki. Uz Birģeļa ierakstu atsaucās arī Lagzdiņš. Viņš piedāvājās kādam iedot vecu riepu, kuru uzmaukt kaklā patvēruma meklētājam un pēc tam to aizdedzināt.

Šis sadistiskais piedāvājums izskanējis no cilvēka, kurš sociālajos tīklos lepojas ar to, ka ir zemessargs un pozē ar ieročiem rokās. Rodas jautājums, vai viņš šo ieroci pēkšņi nevar pavērst pret nevainīgiem bēgļiem?

Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Dairis Anučins Kasjauns.lv pavēstīja, ka policija izvērtēs ne tikai naida kurinātāja Birģeļa izteikumus, bet arī viņa atbalstītājus. „Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros turpinās izmeklēšana, kuras ietvaros tiks vērtēti visi ar šo lietu saistītie apstākļi, tajā skaitā arī iespējamās naida kurināšanas pazīmes no citu (interneta) lietotāju puses,” skaidroja Anučins.

Par to, vai mūsu spēku struktūras Lagzdiņam uzticēs ieroci arī turpmāk, Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa Kasjauns.lv informēja: „Notikušo vērtē tiesībsargājošās iestādes. Aizsardzības ministrija/Nacionālie bruņoties spēki (NBS) gaidīs šo iestāžu atzinumu,” piebilstot: „Katram, arī karavīram, bet šajā gadījumā tikai kā pilsonim, Latvijā ir tiesības uz vārda brīvību, bet naida kurināšana nekādā gadījumā nav pieļaujama”.

Pats zemessargs Lagzdiņš Kasjauns.lv norādīja, ka nemaz nav nekāds briesmonis. Viņa ieraksts "Facebook" neesot vērtējams kā aicinājums uz vardarbību, bet gan kā melnais humors.

Saeimas deputāts, kādreizējais NBS štāba priekšnieks Kārlis Krēsliņš Kasjauns.lv teica, ka militārpersonai nav pieļaujams kurināt naidu. Viņš kā komandieris šādam cilvēkam ne tikai neuzticētu ieroci, bet pat roku nesniegtu:

„Šāda attieksme, naida izteikumi nav atļauta ne tikai karavīram, bet nevienam cilvēkam. Ja Aizsardzības ministrija tagad apgalvo, ka tai līdz lēmuma pieņemšanai jāsagaida policijas vērtējums, tad tas ir saprotams līdz tam brīdim, lai noskaidrotu, vai šis cilvēks tik tiešām ir rakstījis šo komentāru. Jo var jau būt visādi, arī manā vārdā kāds cits ir rakstījis komentārus. Bet tikko noskaidrojas, ka to rakstījis šis konkrētais karavīrs, jāseko komandiera rīcībai. Policijas izmeklēšana šai gadījumā lai norit paralēli. Ja karavīrs pauž šādus naida uzskatus, tad viņam nav morālu tiesību būt armijā. Tas nav pieļaujami! Es tādam cilvēkam pat roku nesniegtu”.

Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmumi no „Facebook”