Lekcija par latviešu tradicionālo dzīvesveidu 20. – 30. gadu fotogrāfijās
Caur fotonegatīvos uzņemtajām ikdienas un svētku ainām, iepazīsimies ar dažādos Latvijas reģionos dzīvojošo ļaužu ieražām un tradīcijām.
Runā Rīga
2016. gada 13. janvāris, 16:21

Lekcija par latviešu tradicionālo dzīvesveidu 20. – 30. gadu fotogrāfijās

Jauns.lv

21. janvārī plkst.17.30 Rīgas Centrālā bibliotēka Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā aicina uz lekciju „Tradicionālo prasmju un dzīvesveida dokumentēšana Pieminekļu valdes 1924.-1931. gada ekspedīciju fotonegatīvos". Lekciju lasīs Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) Vēstures departamenta galvenā krājuma glabātāja Gunita Baumane.

2013. gadā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nominācija „Tradicionālo prasmju un dzīvesveida dokumentēšana Pieminekļu valdes 1924. – 1931. gada ekspedīciju fotonegatīvos”  tika iekļauta UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā.

Nomināciju veido Pieminekļu valdes etnogrāfisko ekspedīciju laikā uzņemti 802 fotonegatīvi. Uzņēmumi atspoguļo tradicionālo dzīvesveidu vasarās Latvijas laukos, tematiski iemūžinot lauku un mājas darbus, sadzīves ainas, kā arī godus.

Lūkojoties fotogrāfijās, izzināsim lauku un mājas darbu procesus, izsekosim bērnu un pieaugušo gaitām lauku sētās, paviesosimies dažādu amatnieku mājās un darbnīcās. Caur fotonegatīvos uzņemtajām ikdienas un svētku ainām, iepazīsimies ar dažādos Latvijas reģionos dzīvojošo ļaužu ieražām un tradīcijām.

Lekcijas laikā uzzināsim arī, kas bija Pieminekļu valde un kādi bija tās darbības pamatvirzieni 20. gs. 20. – 40. gados. Ar uzņēmumu un stāstījuma palīdzību būs iespēja ielūkoties ekspedīciju sagatavošanas un norises gaitā, kā arī iepazīties ar nominācijā iekļauto fotonegatīvu tēmu loku.

Vairāk informācijas bibliotēkas mājaslapā.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto

Tēmas