Bergmanis: "Terorisma izplatīšanās pie Eiropas robežām tieši ietekmē arī Latvijas drošību"
Bergmanis: "Pēc traģiskajiem teroraktiem Francijā un tepat – Eiropas pierobežā, Tunisijā, Ēģiptē, Mali, Libānā un citviet, mēs nevaram atļauties stāvēt malā vai nogaidīt. Mūsu sabiedrotie prasa atbalstu, lai nosargātu Eiropas integritāti un valstu drošību."
Viedokļi
2016. gada 14. janvāris, 12:52

Bergmanis: "Terorisma izplatīšanās pie Eiropas robežām tieši ietekmē arī Latvijas drošību"

Jauns.lv

Pēc traģiskajiem teroraktiem Francijā un Eiropas pierobežā, Latvija nevar atļauties stāvēt malā vai nogaidīt, ceturtdien, pamatojot nepieciešamību piedalīties starptautiskajās operācijās Mali un Irākā, Saeimas deputātiem sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Saeima ceturtdien pieņēma lēmumu atbalstīt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību divās starptautiskajās operācijās - ANO vadītajā visaptverošajā stabilizācijas misijā Mali un pretterorisma operācijā Irākā.

Bergmanis uzsvēra, ka Latvijas karavīru dalība šajās operācijās neparedz viņu iesaistīšanās kaujas darbībās. Abos gadījumos tās būs apmācības – misijas.

"Pēc traģiskajiem teroraktiem Francijā un tepat – Eiropas pierobežā, Tunisijā, Ēģiptē, Mali, Libānā un citviet, mēs nevaram atļauties stāvēt malā vai nogaidīt. Mūsu sabiedrotie prasa atbalstu, lai nosargātu Eiropas integritāti un valstu drošību. Tuvo austrumu un Āfrikas valstu iekšējie konflikti, terorisma izplatīšanās pie Eiropas robežām tieši ietekmē arī Latvijas drošības situāciju," pauda aizsardzības ministrs.

Viņš vērsa uzmanību uz to, ka pēdējā laikā ir kļuvis redzams, cik reāls ir kļuvis ekstrēmisma un terorisma radītais apdraudējums, kas jau ir prasījis vairākus simtus nevainīgu cilvēku dzīvības Eiropā.

"Diemžēl terorakti nebeidzas. To apliecina arī pirms pāris dienām notikusī traģēdija Stambulā. Un šorīt jūs arī lasījāt, ka ir jau turpinājums – notiek terorakti arī Džakartā – Indonēzijā un ir vēl viens terorakts noticis arī Turcijas teritorijā," atklāja politiķis.

Pēc Bergmaņa domām, šis ir brīdis, kad mūsu valsts var sniegt savu ieguldījumu kopējos sabiedroto un ANO centienos stabilizēt situāciju pie Eiropas robežām, Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu reģionos. Turklāt NBS iesaiste ANO misijā (MINUSMA) jāvērtē kā tieša atbilde Francijas palīdzības pieprasījumam, reaģējot uz 13.novembra notikumiem Parīzē un Francijas Eiropas Savienības savstarpējās palīdzības klauzulas iedarbināšanu, viņš atzīmēja.

"NBS dalība MINUSMĀ būtu vērtējama arī kā Latvijas ieguldījums Francijas sloga atvieglošanā operācijās Āfrikā. Būtiski atzīmēt, ka NBS karavīru dalība misijā MINUSMA būs pirmā Latvijas iesaiste ANO misijā, sniedzot tiešu atbalstu ANO miera uzturēšanas un nodrošināšanas centieniem. Turklāt mēs misijā piedalīsimies ar kritiski svarīgo izlūkošanas spēju, kas nodrošina misijas efektivitāti," teica aizsardzības ministrs.

Jau vēstīts, ka Irākas valdība 2014.gadā izplatījusi aicinājumu visām ANO dalībvalstīm sniegt atbalstu "Islāma valsts" apkarošanai. Reaģējot uz Irākas aicinājumu ASV uzsāka starptautiskās koalīcijas izveidi, kas iesaistījusies gaisa triecienu veikšanā pret "Islāma valsts" infrastruktūru Irākā , kā arī atbalsta sniegšanā vietējām drošības spēku un kurdu regulārām vienībām Irākā. Politiski Latvija ir pievienojusies šai koalīcijai un paudusi atbalstu koalīcijas darbībām.

Viena no operācijā iesaistītajām dalībvalstīm - Dānija - piedāvājusi Latvijai kopīgi iesaistīties operācijā Irākā , piedaloties vietējo drošības spēku apmācībā. Piedāvājums paredz iekļauties Dānijas kontingenta sastāvā ar apmācību grupu, uzsākot dalību 2016.gada februārī. Dānijas kontingents ir izvietots Irākas un ASV kopīgi pārvaldītājā militārajā bāzē, kas atrodas 160 km uz rietumiem no Bagdādes. Apmācībās iesaistītais personāls nekādā veidā netiks iesaistīts kara darbībā. Tiek plānots NBS dalību operācijā noteikt uz laiku līdz 2018.gada 1.februārim.

AM Politikas direktors valsts sekretāra vietnieks Jānis Karlsbergs iepriekš informēja, ka, lai arī operācijas mandāts paredz dalību ar ne vairāk kā desmit karavīriem, iesaiste misijā Irākā gaidāma sešu karavīru apjomā.

Savukārt ANO vadītā visaptverošā stabilizācijas misija Mali (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali - MINUSMA) tika uzsākta, pamatojoties uz 2013.gada 25.aprīļa ANO Drošības Padomes rezolūciju, lai atbalstītu politiskos procesus šajā valstī, kā arī pildītu stabilizācijas un drošības nodrošināšanas uzdevumus.

Pēc politiski militārajām konsultācijām ar Nīderlandi, kas ir viena no vadošajām MINUSMA misijas dalībvalstīm, Latvija ir saņēmusi uzaicinājumu kopīgi iesaistīties šajā operācijā. Saņemtais uzaicinājums paredz iesaisti misijā Nīderlandes vadītā informācijas apstrādes štāba vienības (ASIFU) sastāvā Bamako. NBS plāno sākot ar 2016.gada februāri iekļauties ASIFU sastāvā 1 - 3 karavīru līmenī.

Patlaban Mali jau ir septiņi Latvijas karavīri, kas darbojas Eiropas Savienības apmācības operācijas ietvaros.

LETA/Foto: EPA/LETA