Runā Rīga
2016. gada 14. janvāris, 15:06

Apstiprina konkursu komisijas kultūras un festivālu projektu izvērtēšanai

Jauns.lv

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja šodien apstiprināja Rīgas domes Kultūras projektu finansēšanas konkursa komisijas un Rīgas festivālu mērķprogrammas finansēšanas konkursa komisijas sastāvus.

Rīgas domes Kultūras projektu finansēšanas konkursa komisijas priekšsēdētāja būs Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, vietniece – Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Baiba Šmite. Šajā komisijā darbosies vairāki deputāti, Izglītības, kultūras un sporta komitejas locekļi: Ausma Cimdiņa, Sarmīte Ēlerte, Jānis Ločmelis un Nauris Puntulis. Vēl komisijā iekļauti Valsts Kultūrkapitāla fonda direktors, mākslinieks Edgars Vērpe, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, režisors Jānis Siliņš, Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes locekle, muzikoloģe Daina Markova, Nacionālā Kino centra vadītāja, kino teorētiķe Dita Rietuma un Rīgas Tūrisma attīstības biroja Eiropas koru olimpiādes projektu vadītāja, muzikoloģe Diāna Čivle.

Rīgas domes Kultūras projektu finansēšanas konkursā tiek atbalstīta Rīgai nozīmīgu kultūras projektu īstenošana vizuālajā, mūzikas, dejas, audiovizuālajā un teātra mākslā, kā arī grāmatniecībā, muzeju darbībā, pilsētas kultūrvides un starpdisciplinārā jomā. Šā gada konkursā kā prioritāte noteikts atbalsts inovatīviem un izglītojošiem projektiem visās kultūras un mākslas nozarēs. Prioritāri tiks atbalstīti arī projekti, kas iezīmē gatavošanos Latvijas simtgadei, atspoguļo ar valsts dzimšanu saistītus vēsturiskus procesus, notikumus un godina ar tiem saistītas personības, akcentējot to nozīmību Latvijas un īpaši Rīgas kultūrvēsturiskajā aspektā. Kā prioritārs būs atbalsts projektiem, kas sekmē pilsētas kultūrvides attīstību, iezīmē apkaimju identitāti, veicina lokālo kopienu aktivitāti pilsētas kultūras dzīvē, un ir nozīmīgi saliedētas sabiedrības veidošanā. Rīgas domes Kultūras projektu finansēšanas konkursi notiek kopš 1999. gada. Pērn šajā konkursā tika iesniegts 271 projekts, bet atbalstu guva 132 projekti.

Rīgas festivālu mērķprogrammas finansēšanas konkursa komisijas priekšsēdētāja būs Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, vietniece – Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Baiba Šmite. Šajā komisijā darbosies vairāki deputāti, Izglītības, kultūras un sporta komitejas locekļi: Ainars Baštiks, Sarmīte Ēlerte, Jānis Atis Krūmiņš un Igors Kuzmuks. Vēl komisijā iekļauti Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Nozaru politikas nodaļas vadītāja, mūzikas pedagoģe Iluta Treija, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas Dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja, mākslas zinātniece Inese Baranovska, Latvijas Kultūras akadēmijas docente, režisore Zane Kreicberga, Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītāja, muzikoloģe Inta Pīrāga un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors, kordiriģents Romāns Vanags.

Rīgas festivālu mērķprogrammas finansēšanas konkursā tiks finansiāli atbalstīti Rīgai nozīmīgu, mākslinieciski kvalitatīvu un publiski pieejamu kultūras un mākslas festivālu īstenošana Rīgā laikā no 2016. līdz 2018. gadam. Rīgas festivālu mērķprogramma tika izveidota 2007. gadā, lai sekmētu pilsētas un festivālu rīkotāju sadarbību un sniegtu regulāru atbalstu kvalitatīvu un starptautiski atpazīstamu festivālu organizēšanai. Konkurss tiek organizēts ik pēc trim gadiem. Iepriekšējā periodā no 2013. līdz 2015. gadam Rīgas festivālu mērķprogrammas ietvaros tika atbalstīti 48 projekti.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Ieva Čīka/LETA