Āboltiņa neatklāj, vai atbalstīs Kučinska valdību, ja "Vienotība" nedabūs tieslietu ministra amatu
"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa neslēpj, ka partijai ļoti nozīmīga ir Tieslietu ministrija.
Politika
2016. gada 14. janvāris, 21:34

Āboltiņa neatklāj, vai atbalstīs Kučinska valdību, ja "Vienotība" nedabūs tieslietu ministra amatu

Jauns.lv

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa neatklāj, vai Saeimas balsojumā atbalstīs Valsts prezidenta nominētā premjera kandidāta Māra Kučinska (ZZS) veidoto valdību, ja tajā netiks pie tieslietu ministra portfeļa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Partiju "Vienotība" neapmierina valstī notiekošais tieslietu jomā, tādēļ Tieslietu ministrijas (TM) iegūšana partijas pārraudzībā ir ļoti nopietns jautājums, par kuru partija stingri iestāsies sarunās ar Kučinski, vēlreiz apliecināja Āboltiņa.

Viņa gan nevēlējās komentēt, vai tieslietu ministra portfeļa neiegūšana nozīmētu, ka "Vienotības" deputāti Saeimas balsojumā neatbalstītu Kučinska valdību.

Viņa sacīja, ka viedoklim par nepieciešamību vadīt TM šodien notikušās tikšanās laikā piekritusi lielākā daļa partijas Saeimas frakcijas deputātu.

Komentējot partijas biedres Lolitas Čigānes izbrīnu par apgalvojumu, ka TM pārraudzība ir "Vienotības" "sarkanā līnija", Āboltiņa norādīja, ka diskusijā šis jautājums, iespējams, netika definēts kā "sarkanā līnija". Partijas līdere uzsvēra, ka Čigāne nepalika līdz diskusijas beigām. "Diskusijā piedalījās gandrīz visa frakcija, varbūt 90%, un izkristalizējās viedoklis, ka TM mums ir svarīga," skaidroja Āboltiņa.

Viņa nevēlējās komentēt, vai gadījumā, ja TM netiks nodota "Vienotības" pārraudzībā, partijas pārstāvji neatbalstīs Kučinska valdību. "Esmu nogurusi no visām "sarkanajām līnijām", kategorizēšanas. Pirmdien paredzētas sarunas ar Kučinski, mēs stingri paudīsim savu viedokli par TM, kas mums ir ļoti svarīgs jautājums," sacīja Āboltiņa.

Kā ziņots, Āboltiņa šovakar "Vienotības" Rīgas nodaļas kopsapulcē, uzrunājot klātesošos, sacīja, ka "Vienotības" pašmērķis nav ne iet valdības opozīcijā, ne izgāzt valdību, ne tirgoties ar balsīm, bet strādāt, pierādīt pašiem sev, ka esam komanda.

Komentējot turpmāko valdības veidošanas procesu, Āboltiņa norādīja, ka, pirmkārt, partijai ir būtiski, sēžot pie viena galda ar premjera amatam nominēto Kučinski, just, ka "tā tur sēž kā līdzvērtīga, liela partija, nevis organizācija, kas vajadzīga papildu balsīm".

Pēc Āboltiņas teiktā, partija jaunajā valdībā gribētu atbildēt par iekšlietām un ārlietām, kur ministri ir spējīgi un ar labiem reitingiem, savukārt pārējām atbildības sfērām partija deleģētu ministrus, kas "ir mazliet terminatori, grib iet un cīnīties, nevis kaut ko sadalīt pēc pārpalikuma principa". "Mūsu šī brīža pozīcija ir pārliecināties, vai šie ministri spēs pārstāvēt arī "Vienotības" skatījumu," arī akcentēja partijas līdere.

Vienlaikus Āboltiņa atzina, ka bez "Vienotības" deputātu atbalsta jauno valdību apstiprināt nevarēs. "Mēs prasīsim, ko Kučinska veidotā valdība darīs, kāda būs orientācija, kādi īstermiņa un ilgtermiņa plāni. Bet, vai mēs ejam, kādā sastāvā ejam, to apstiprina "Vienotības" dome," sacīja Āboltiņa.

Kā ziņots, Zaļo un zemnieku savienība savā pārziņā vēlētos Finanšu ministriju, Zemkopības ministriju, Aizsardzības ministriju, Satiksmes ministriju un Veselības ministriju.

Savukārt nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK solīts saglabāt tās pārziņā esošās ministrijas - Tieslietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, kā arī Kultūras ministriju.

Tas nozīmē, ka "Vienotības" pārziņā paliktu Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Labklājības ministrija un Ekonomikas ministrija.

Tomēr Āboltiņa šodien pauda, ka "Vienotība" savā pārraudzībā vēlētos iegūt arī TM, un to varot pieskaitīt pie "Vienotības" "sarkanajām līnijām".

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA