Enerģijas dzēriens – kaitīgs apreibinošs produkts. Grib aizliegt to tirdzniecību jauniešiem
Saeima nākamnedēļ plāno pieņemt likumu, kas turpmāk ierobežos enerģijas dzērienu reklāmu un tirdzniecību. Tos grib aizliegt pārdot nepilngadīgajiem un veikalos izvietot atsevišķos plauktos ar brīdinošiem uzrakstiem par to kaitīgumu.
Sabiedrība
2016. gada 15. janvāris, 06:15

Enerģijas dzēriens – kaitīgs apreibinošs produkts. Grib aizliegt to tirdzniecību jauniešiem

Jauns.lv

Nākamnedēļ Saeimā paredzēts galīgajā lasījumā pieņemt Enerģijas dzērienu aprites likumu, kas paredz tos pielīdzināt alkoholam un cigaretēm. Tas nozīmē, ka enerģijas dzēriens tiks atzīts par kaitīgu apreibinošu produktu un to vairs nedrīkstēs pārdot jauniešiem līdz 18 gadu vecumam, kā arī tiks ierobežota tā reklāma.

Iecerēts, ka likums stāsies spēkā šī gada jūnijā. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (Nacionālā apvienība) Kasjauns.lv teica: „Par šo likumprojektu jau spriež gadiem ilgi, vēl kopš pagājušās Saeimas laika. Tagad tas beidzot ir aizgājis tik tālu, kā vēl nekad – līdz Saeimas balsojumam. Likumprojekts vairākus gadus ir marinēts, jo sadūrās dažādas intereses – veselīga dzīvesveida piekritēji bija pret šiem dzērieniem, bet biznesa pārstāvji atkal aizstāvēja savas intereses. Š likumu līdz šim pieņemt, iespējams, traucēja lobiju intereses”.

Deputātu vairākums ir pret enerģijas dzērieniem. Vismaz vārdos…

„Nākamnedēļ par to balsos parlamentā. Absolūtais deputātu vairākums, protams, saka, ka ir par šo likumu. Bet, kā būs, ir grūti pateikt, jo mūsu politikā jau visādi brīnumi notiek.

Mans personiskais viedoklis – bērniem un jauniešiem enerģijas dzērieni nav jālieto. Viņiem jāskaidro par to kaitīgumu. Mūsu valstij, diemžēl, nav līdzekļu, lai veiktu šādas plašas izskaidrošanas kampaņas. Tāpēc mēs šo dzērienu aizliegumu jauniešiem vēlamies nostiprināt ar likumu,” saka Naudiņš.

Pats Naudiņš teic, ka jau vairākus gadus nav lietojis enerģijas dzērienus, viņš tagad ievēro veselīgu dzīvesveidu. Bet savulaik tāds grēks gan ir bijis: „Kurš gan tos savulaik nav nobaudījis? Arī man bija tāds periods, kad tos lietoju - 2005. gadā Vācijā pēc studijām”.

Ražotāji iebilst pret jauno likumu

Tikmēr enerģijas dzērienu ražotāji un tirgotāji uzskata, ka enerģijas dzērienu lietošanas ierobežojumi nav pieļaujami.

Latvijas Pārtikas uzņēmu federācijas pārstāvis Pēteris Liniņš uzsvēris: „Mēs esam par sabiedrības veselības uzlabošanu, it īpaši jauniešu vidū, kur lielākā problēma ir mazkustīgs dzīvesveids. Tomēr, ierobežojot enerģijas dzērienu tirdzniecību un reklāmu, šī problēma netiek risināta, bet gan tikai vilkta garumā vai pat apgrūtināta, jo tieši dzērienu ražotāji ir tie, kas finansiāli atbalsta un realizē dažādas sportiskas aktivitātes, ko nedara valsts institūcijas”.

Savukārt Latvijas Reklāmas asociācija uzskata, ka Enerģijas dzērienu aprites likumprojekta tālāka virzība nav atbalstāma, jo tajā ietvertie enerģijas dzērienu reklāmas ierobežojumi ir absurdi un ir pretrunā ar Eiropas Savienības pamatprincipiem un normatīvajiem aktiem, kā arī nostādīs nevienlīdzīgas konkurences pozīcijās Latvijā reģistrētus medijus.

Enerģijas dzērieni var izraisīt pat nāvi

Toties veselīga dzīvesveida piekritēji un mediķi atbalsta enerģijas dzērienu iekļaušanu „bīstamajā kategorija”. Enerģijas dzērienu pārdozēšana var radīt tādas problēmas kā aknu bojājumus, elpošanas traucējumus, nieru mazspēju, krampjus, nelabumus, vēdersāpes, sirds aritmiju, sirds mazspēju. To var izraisīt pat sirdstrieku un nāvi, viņi uzskata. Tieši kofeīns, kas šajos dzērienos pievienots ļoti lielā daudzumā, ir arī tas, kas traucē cilvēka kaulu attīstībai.

Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis Kasjauns.lv teica: „Enerģijas dzēriens ir produkts ar lielu kofeīna saturu. Nelielos daudzumos tas stimulē, novērš bezmiegu, bet to pārdozējot rodas sirdsklauves un citas problēmas. Tāpat tajā ir ļoti daudz cukura. Lai arī sākumā tas dod enerģiju, ilgtermiņa tas veicina organisma izsīkumu. Esmu pret to, ka enerģijas dzērienus lieto, it sevišķi grūtnieces un jaunieši. Jauniešiem līdz tīņu vecumam tos neiesaku lietot. Nenobriedušam organismam ir labi jāpaēd, jākustas, jāizguļas, jo šie dzērieni neveicina. Enerģijas dzērieni, piemēram, traucē miegu”.

„Ja enerģijas dzērienu lieto saprātīgos daudzumos, tas īslaicīgi uzlabo atmiņu un reaģēšanas spējas, samazina nogurumu. Šis gan ir vienīgais enerģijas dzērienu pluss. Ja izdzer vairāk nekā divas bundžiņas enerģijas dzēriena dienā, ir iespējamas tādas blakusparādības kā, piemēram, galvas reiboņi un galvassāpes, nervozitāte, alerģiskas ādas reakcijas, caureja, pastiprināta urinēšana, paātrināta elpošana un sirdsdarbība, paaugstināts asinsspiediens, miega traucējumi,” rakstīja žurnāls „Sīrups”.

Tāpat ārsti uzsver, ka enerģijas dzērienus aizliegts kategoriski lietot kopā ar alkoholu un medikamentiem.

Lietuvā jauniešiem jau aizliegts pārdot enerģijas dzērienus

Speciālisti uzsver:

* dažos enerģijas dzērienos uz 250 ml ir pat piecas tējkarotes cukura;

* enerģijas dzērieni satur divas reizes vairāk kofeīna nekā „Coca-Cola”;

* enerģijas dzēriena efekts ilgst tikai trīs četras stundas;

* dažās pasaules valstīs tiek stingri kontrolēta enerģijas dzērienu tirdzniecība, piemēram, pārdodot tos tikai aptiekās.

2014. gada beigās Lietuvā kā vienā no pasaules pirmajām valstīm stājās spēkā aizliegums pārdot dēvētos enerģijas dzērienus personām, kas nav sasniegušas 18 gadu vecumu. Lietuvas Veselības ministrijas pārstāvis Almants Kranausks pēc šī likuma pieņemšanas paziņoja: „Tas ir revolucionārs notikums visā pasaulē. Mēs neesam atraduši nevienu citu valsti, kurā būtu šāds aizliegums. Vairumā valstu ir tikai rekomendācijas. Mēs esam pirmie”.

Tagad šo valstu vidū varētu būt arī Latvija, kurā ne tikai aizliegs jauniešiem pārdot enerģijas dzērienus, bet arī ierobežos to reklāmu un tos veikalos būs jānovieto speciālos plauktos ar brīdinošu uzrakstu: „Augsts kofeīna saturs. Nav ieteicams grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti”.

Jāteic, ka enerģijas dzērienu lietošana ierobežota arī citās valstīs. Piemēram, Saūda Arābijā nesen ieviests pilnīgs enerģijas dzērienu reklāmas aizliegums, kā arī aizliedza to tirgošanu izglītības iestādēs sporta objektos un valdības ēkās.

Enerģijas dzērieni rada atkarību

Kasjauns.lv lasītājs Kaspars pastāstīja: „Mans darbs saistās ar sēdēšanu pie datora – no rīta līdz vakaram. Bieži vien kaut kas ir jāmaketē pat nakts stundās. Darbs jāpaveic, vai tur kas – lūst vai plīst. Tad, kad acis krīt gluži vai ciet, es dzeru vienu enerģijas dzēriena bundžiņu pēc otras. Kad darbu pabeidzu, tad īsti nevaru aizmigt – vārtos pa gultu, skatos televīziju, spēlēju datorspēles. Iemiegu jau teju vai no paša rīta. No rīta atkal jāceļas un kaut kas jādara. Celties negribu un tāpēc atkal ķeros pie enerģijas dzēriena. Šādos „grūtos rītos”, tad pirmais darbs nav vis ieiet dušā vai pavingrot, bet gan iemalkot kādu „enerģētiķa” malku.

Nezinu, vai man tas dod mundrumu un darbaspējas, bet apziņu gan stiprina – nu tik varēšu un spēšu! Man tas jau ir smadzenēs, ka bez enerģijas dzēriena vairs neko nespēšu. Iespējams, tā vairs nav fiziska, bet mentāla problēma. Bet no šīs tonizējošā dzēriena bundžiņas nespēju atteikties. Iespējams, tā ir sava veida atkarība, bet to atzīt man gan negribas”.

Mediķi satraukti par enerģijas dzērienu ietekmi uz jauniešu veselību


Elmārs Barkāns/Foto: Vida Press/Video: LTV „Panorāma”