Latvijas vēstniecība stingri iesaka šobrīd atteikties no ceļojumiem uz konkrētām vietām Ēģiptē
Tūristiem iesaka atteikties no ceļojumiem uz atsevišķām Ēģiptes teritorijām.
Sabiedrība
2016. gada 15. janvāris, 08:17

Latvijas vēstniecība stingri iesaka šobrīd atteikties no ceļojumiem uz konkrētām vietām Ēģiptē

Jauns.lv

Notikušo teroraktu dēļ, ceļotājiem stingri iesaka atteikties no ceļojumiem uz atsevišķām Ēģiptes teritorijām, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Latvijas vēstniecība Ēģiptē iesaka atteikties no ceļojumiem teritorijās uz rietumiem no Nīlas ielejas, tai skaitā Rietumu, Baltajā un Melnajā tuksnešos, kā arī teritorijās, kas atrodas 50 kilometru attālumā no robežas ar Lībiju un Sudānu (izņemot tūristu kūrortus Luksorā, Kinā, Asuānā, Abū Simbelā), kā arī uz Sīnāja pussalas ziemeļu daļu saistībā ar teroristu noziedzīgām darbībām un pastāvīgiem uzbrukumiem Ēģiptes tiesībsargājošām struktūrām.

Tāpat ĀM norādīja, ka Ēģiptē saglabājas terorisma draudi. Līdz 2016.gada janvāra beigām terora aktu un uzbrukumu tūristiem risks ir paaugstināts.

"Tūristus, kuri šobrīd atpūšas vai plāno atpūsties Sarkanās jūras kūrortos Hurgadā, Šarmelšeihā, Tābā, Nuveibi, Dahabā, aicinām uzturēties apsargātajās viesnīcu teritorijās, ņemot vērā Ēģiptes varas iestāžu ieviestos papildu drošības pasākumus," uzsvēra ĀM.

Latvijas vēstniecība Ēģiptē stingri arī iesaka plānot ceļojumu, izmantojot uzticamas tūrisma aģentūras, kā arī sekot Ēģiptes vietējo varas institūciju ieteikumiem, jo ikdienā tūrisma maršrutus Ēģiptē tās saskaņo ar vietējām atbildīgajām varas institūcijām. Vēstniecība arī aicina izvairīties no individuālas ceļošanas pa sauszemi visā valsts teritorijā.

Vēstniecībā norādīja, ka politiskās un ekonomiskās situācijas stabilitāte Ēģiptē ir mainīga. "Visā Ēģiptes teritorijā var notikt demonstrācijas. Tās galvenokārt notiek piektdienās pēc lielās lūgšanas (Ēģiptē piektdiena un sestdiena ir brīvdienas). Pastāvīgi saglabājas drauds demonstrāciju pāraugšanai vardarbīgos protestos. Vēstniecība aicina Latvijas valstspiederīgos nekavējoties pamest vietas, kurās vērojama cilvēku pulcēšanās. Starptautiski notikumi nereti izsauc arī demonstrācijas pie ārvalstu vēstniecībām," sacīja vēstniecībā.

Tāpat vēstniecībā uzsvēra, ka Ēģiptes sabiedrībā, īpaši lauku apvidos, dominē konservatīvas tradīcijas, tādēļ sievietēm ir ieteicams atturēties no izaicinoša apģērba valkāšanas sabiedriskās vietās. Ir konstatēti dzimumu vardarbības fakti (tai skaitā verbāli) pret sievietēm – gan ēģiptietēm, gan ārzemniecēm.

Latvijas tūroperatori no 13. janvāra uz mēnesi pārtrauc tūrisma braucienus uz Hurgadu, bet uz Šarmelšeihu braucieni pārtraukti jau no pērnā gada novembra, un to atjaunošanas datums nav noteikts.

Ēģiptes kūrortā Hurgadā 8.janvārī divi uzbrucēji viesnīcā sadūruši trīs tūristus no Eiropas, taču uz uzbrucējiem atklājuši uguni policisti, vienu no viņiem nošaujot, bet otru smagi ievainojot.

BNS/Foto: Shutterstock