Bukaina draudus par "Donbasa pacaniem" izvērtēs iepriekš sāktajā kriminālprocesā
Bukaina draudus krievu skolu aizstāvībai izvērtēs iepriekš sāktajā kriminālprocesā.
Sabiedrība
2016. gada 15. janvāris, 16:51

Bukaina draudus par "Donbasa pacaniem" izvērtēs iepriekš sāktajā kriminālprocesā

Jauns.lv

Drošības policija (DP) prokrieviskās organizācijas "GVD Baltija" vadītāja Staņislava Bukaina izteikumus par "Donbasa karotāju palīdzību" krievu skolu aizstāvībai izvērtēs iepriekš sāktajā kriminālprocesā, skaidroja DP.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

DP sāka kriminālprocesu pēc tam, kad internetā parādījās video, kurā trīs ludzānieši publiski izteikuši aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem. Šajā lietā procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, - piemērots krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. Tāpat saistībā ar šo kriminālprocesu tika veikta kratīšana "GVD Baltija" dibinātāja Bukaina un divu citu šīs biedrības biedru dzīvesvietās. Šai trijotnei lietā piemērots tāds pats statuss kā Lindermanam.

Bukains nesen sociālajā tīklā "Facebook" aicinājis premjera amatam nominēto Māri Kučinski "atteikties no ieceres likvidēt krievu skolas Latvijā", draudot, ka pretējā gadījumā "ar Donbasa karotāju palīdzību" tas netiks pieļauts.

Bukains "Facebook" raksta, ka jau gadu tiek vainots "par terorismu Latvijā, tādēļ var atļauties teikt visu, ko domā". Viņš norāda, ka "Latvijā ir jauns premjerministrs, kura vārdu viņš pat iepriekš nav dzirdējis, bet viņš jau paspējis paziņot, ka likvidēs krievu skolas Latvijā".

"Man pārmet, ka es sūtīju puišus no Latvijas karot Donbasā, to saucot par terorismu, bet gada laikā neko tā arī nav pierādījuši. Izejot no savām eksperta zināšanām par Donbasa un Luhanskas neatkarīgo republiku pārstāvjiem, es varu atļauties uzdot jautājumu - ja puiši no Latvijas varēja aizbraukt līdz Donbasam, kādēļ lai biedri no Donbasa nepalīdzētu Latvijai? Viņi taču visi ir "teroristi" un nesaprot, ka aizliegums krievvalodīgajiem mācīties dzimtajā valodā Latvijā nozīmē demokrātiju, nevis fašismu," raksta Bukains.

Klāt ierakstam Bukains pievienojis foto, kurā redzams viņš kopā ar prokrieviski noskaņoto Benesu Aijo. Foto rotā uzraksts "Ja aiztiksiet krievu skolas - puiši atgriezīsies ar cīņas biedriem no Donbasa un pārmācīs!" Viņš aicinājis "Facebook" lietotājus dalīties ar šo ziņu.

Referenduma par krievu valodu kā otru valsts valodu iniciators Lindermans turpat skaidrojis, ka Kučinskis ir izglītības krievu valodā likvidācijas atbalstītājs. Ja viņš kļūs par Ministru prezidentu, šis punkts garantēti tiks iekļauts koalīcijas līgumā.

"Ja nepretosimies, tad krievu skolai Latvijā ir beigas," brīdināja Lindermans. "Tuvākajās dienās" viņš solījis izklāstīt savu piedāvājumu turpmākajai rīcībai.

Kā ziņots, Kučinskis sarunās ar nacionālo apvienību paudis gatavību atbalstīt mērķi par pāreju uz valsts valodu skolās. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars gan atzina, ka VL-TB/LNNK un Kučinska redzējums atšķiras jautājumā par termiņiem un metodēm, bet tas varot būt nākamo sarunu jautājums.

Komentējot pārrunāto valodas politikas jomā, pats Kučinskis norādīja, ka jārunā par krievvalodīgo labāku integrāciju Latvijas vidē. Taču konkrētu termiņu par pāreju uz mācībām latviešu valodā valdības deklarācijā nevajag ierakstīt, jo "neesam tam gatavi", norādīja premjera kandidāts. Viņš gan pieļāva, ka nacionālā apvienība savā retorikā varētu turpināt norādīt uz konkrēta termiņa noteikšanu attiecībā uz mācībām latviešu valodā.

Biedrība "GVD Baltija" izcēlusies ar to, ka pērn Rīgas mikrorajonos sarīkojusi pasākumus, kuru laikā tika vākti ziedojumi "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Ровно год я под статьей за терроризм в Латвии, поэтому позволю себе говорить всё, что думаю! В Латвии новый премьер, име...

Posted by

Stanislavs Bukains

on 

Wednesday, 13 January 2016

   

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA