Politika
2016. gada 15. janvāris, 18:11

Rinkēvičs aicina stiprināt NATO klātbūtni Baltijas valstīs

Jauns.lv

Piedaloties Lietuvas pilsētā Traķos notiekošajā ārlietu un drošības politikas ekspertu seminārā „Sniega tikšanās" (Snow Meeting) 14. un 15. janvārī, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicina stiprināt NATO klātbūtni Baltijas valstīs, aģentūra BNS uzzināja Ārlietu ministrijā.

Rinkēvičs norādījis uz sarežģīto situāciju, kas valda NATO dalībvalstu robežu tuvumā un liek aliansei būt aktīvai, un stāties pretī globāliem izaicinājumiem. Notikumu attīstība pasaulē liek NATO atgriezties pie sava pamatuzdevuma – alianses locekļu drošības garantēšanas.

"Mums nav palicis nepamanīts, ka pagājušā gada nogalē apstiprinātajā jaunajā Krievijas nacionālās drošības stratēģijā NATO un ASV tiek definēti kā nacionālās drošības apdraudējumi. Minētais vēlreiz apliecina nepieciešamību stiprināt alianses aizsardzības spējas, tostarp Baltijas valstīs," pauda ministrs. "Šajā kontekstā NATO Varšavas samitā pieņemtajiem lēmumiem būs īpaša nozīme. Mēs ceram uz ilgstošu un skaitliski nozīmīgu sabiedroto spēku un militāro resursu klātbūtni, kas nodrošinās ticamu un efektīvu atturēšanas politiku," uzsvēris Rinkēvičs.

Ministrs kā svarīgus raksturoja alianses centienus nodrošināties pret tā dēvētā hibrīdkara scenārijiem. Rinkēvičs aicinājis uz ciešāku NATO un partnervalstu Somijas un Zviedrijas sadarbību, kas stiprinātu drošību Ziemeļeiropā, kā arī akcentēja Eiropas Savienības un NATO sadarbības būtisko nozīmi kopējo lielo izaicinājumu priekšā.

"Sniega tikšanās" ietvaros ārlietu ministrs ticies ar Lietuvas kolēģi – ārlietu ministru Linu Linkeviču (Linas Linkevičius). Abu valstu diplomātisko dienestu vadītāji pārrunāja Varšavas samita dienaskārtību, sadarbību ar ES Austrumu kaimiņu iniciatīvas valstīm, attiecības ar Krieviju, migrācijas problemātiku, sadarbību Baltijas un Ziemeļvalstu formātā (NB 8), kā arī citus jautājumus.

Ārlietu un drošības politikas ekspertu seminārs „Sniega tikšanās" ir ikgadējs pasākums, kas neformālā gaisotnē pulcē augstas ārvalstu amatpersonas, akadēmisko aprindu un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, žurnālistus un citus ārpolitikas pārzinātājus Šī gada diskusija bija veltīta drošības izaicinājumiem Eiropai un NATO atbildei uz tiem.

Seminārā piedalījās Latvijas, Lietuvas, Rumānijas un Slovākijas ārlietu ministri – Edgars Rinkēvičs, Lins Linkevičs, Lazers Komenesku ( Lazăr Comănescu), Miroslavs Lajčāks ( Miroslav Lajčák), Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministrs Deivids Lidingtons ( David Lidington), ASV valsts sekretāra palīdze Eiropas un Eirāzijas lietās Viktorija Ņūlande ( Victoria Nuland), NATO ģenerālsekretāra vietnieks Aleksandrs Veršbovs ( Alexander Vershbow), NATOApvienoto spēku pavēlniecības Neapolē komandieris admirālis Marks Fērgusons (Mark Ferguson) un citas amatpersonas .

BNS / Foto: Ieva Lūka/LETA