Aicina informēt cilvēkus bez pajumtes par iespēju uzturēties septiņās Rīgas naktspatversmēs
Janvārī vidēji dienā naktspatversmes izmantoja 742 cilvēki.
Runā Rīga
2016. gada 15. janvāris, 18:54

Aicina informēt cilvēkus bez pajumtes par iespēju uzturēties septiņās Rīgas naktspatversmēs

Jauns.lv

Brīvdienās, tuvojoties aukstuma vilnim, aicinām informēt cilvēkus bez pajumtes vai, kuri nonākuši krīzes situācijā un palikuši bez mājokļa, par iespēju uzturēties Rīgas naktspatversmēs, kuras, ja nakts gaisa tº ir zemāka par -10 ºC darbojas visu diennakti.

Rīgas pašvaldība līdzfinansē septiņas naktspatversmes galvaspilsētā, kurās tiek uzņemti visi cilvēki, kas vēršas pēc siltas pajumtes, arī vieglā alkohola reibumā, izņemot biedrības “Zilais krusts” naktspatversmi Mazjumpravas ielā 8.

Janvārī vidēji dienā naktspatversmes izmantoja 742 cilvēki, kas salīdzinot ar 2015. gada attiecīgo laika periodu ir par 0,5% mazāk, kad patversmēs uzturējās 738 cilvēki. 8.janvāra naktī, kad āra gaisa temperatūra bija zemāka par -20ºC, naktspatversmes pakalpojumus izmantoja 771 cilvēks, bet 14.janvārī naktspatversmēs uzturējās 747 cilvēki. Nepieciešamības gadījumā vietu skaitu Rīgas pašvaldības naktspatversmēs var palielināt līdz 957.

Rīgas domes Labklājības departaments aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un informēt pašvaldību, ja viņu redzeslokā nonāk cilvēki, kuri uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos, t.i., uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās, kāpņu telpās vai citās vietās. Darba dienās darba laikā lūgums informēt Rīgas patversmes Mobilo brigādi ielu sociālajam darbam ar bezpajumtniekiem pa tālruni 27023550. Brīvdienās un ārpus darba laika policiju pa tālruni 110 vai pa ārkārtas situāciju tālruni 112.

Rīgas patversmes Mobilā brigāde piecpadsmit pirmajās janvāra dienās saņēmusi 52 zvanus no iedzīvotājiem. Liels paldies atsaucīgajiem rīdziniekiem, jo palīdzība cilvēkiem bez pajumtes ir viena zvana attālumā. Mobilās brigādes speciālisti 40 cilvēkus ir pārveduši uz patversmēm, un 60 cilvēkus ir konsultējuši.

Rīgas patversmes Dienas centru bezpajumtniekiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem Katoļu ielā 57 janvārī vidēji dienā apmeklēja 129 cilvēki. 172 cilvēki uzturējās dienās centrā 5. janvārī, kad āra gaisa temperatūra bija zemāka par -15ºC, bet vakar Dienas centra pakalpojumus izmantoja 134 cilvēki. Atgādinām, ka Dienas centra darba laiks katru dienu (arī brīvdienās un svētku dienās) ir no plkst. 9.00-17.00.

Aicinām līdzcilvēkus aukstajā laikā nelietot alkoholu un apreibinošas vielas, kā arī novērtēt zemās gaisa temperatūras ietekmi uz cilvēka fizisko stāvokli, un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Cilvēkus, kas palikuši bez pajumtes, lūdzam izmantot zupas virtuves pakalpojumus siltā ēdiena saņemšanai, un iespēju uzturēties bezmaksas naktsmītnēs.

Rīdzinieki aicināti ziedot siltos apģērbus, cimdus, apavus, siltas zeķes, segas, kas būtu labā stāvoklī, kuras var nodot Rīgas patversmē - Maskavas ielā 208, Eiženijas ielā 1 un Katoļu ielā 57 to darba laikā, vai jebkurā no patversmēm. Iedzīvotāji var uzzināt par lietotu apģērbu/apavu pieņemšanas, nodošanas vietām Rīgā RD Labklājības departamenta mājas lapā sadaļā Par departamentu/ Lietotu apģērbu/apavu pieņemšanas un nodošanas vietas Rīgā.

Papildus informāciju par Rīgas pašvaldības sniegtajiem sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību var saņemt, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80005055, pirmdienās, otrdienās, trešdienās, ceturtdienās no 9:00 līdz 17:00, piektdienās no 9:00 līdz 16:00, ārpus darba laika darbojas balss pastkastīte.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Diāna Lozko/LETA

Tēmas