Kultūra
2016. gada 16. janvāris, 08:40

Jaņa Rozentāla 150.jubilejas gadu svinēs ar plašu programmu

Jauns.lv

Piektdien oficiāli atklāts Jaņa Rozentāla 150.jubilejas gads, kurš visā Latvijā tiks svinēts ar plašu un daudzveidīgu programmu, informē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM).

Janis Rozentāls (1866–1916) ir viens no nacionālās glezniecības skolas pamatlicējiem un Baltijas mākslas modernizētājiem, kas 19. un 20. gadsimtu mijā latviešu profesionālo mākslu pietuvināja Eiropas līmenim. Mākslinieks, kura radošais veikums ir ietverts arī Latvijas kultūras kanona sarakstā, pieder pie sava laikmeta ietekmīgākajām personībām Latvijas kultūrā, sabiedriskajā un mākslas dzīvē.

Oficiāli izsludinot 2016. gadu kā Jaņa Rozentāla jubilejas gadu, Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde sacīja: "Janis Rozentāls ir ietekmīga sava laika personība sabiedriskajā un mākslas dzīvē un nozīmīga figūra Latvijas kultūrā arī 21.gadsimtā. Tas ir sevišķi būtiski tuvojošās Latvijas valsts simtgades gaidās, kad ikviens ir aicināts apzināt un padziļināt savas zināšanas par mūsu kultūras izcilajām personībām. Jaņa Rozentāla mākslas mantojumu apzināsim ne tikai Saldū, Rīgā un citviet Latvijā, bet arī starptautiskā mērogā – mākslinieka jubileja iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā".

Šā gada otrajā pusē latviešu mākslas klasiķis tiks godināts ar plašu retrospektīvu izstādi Lielajā izstāžu zālē atjaunotajā LNMM galvenajā ēkā, starptautisku zinātnisko konferenci, kā arī sadarbībā ar izdevniecību "Neputns" un Rakstniecības un mūzikas muzeju sagatavotu izdevumu – Jaņa Rozentāla darbu reprodukciju albumu, ko papildinās fotogrāfijas un citi dokumentāli materiāli. Savukārt UNESCO galvenajā mītnē Parīzē 2016.gada otrajā pusē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju organizēs informatīvu izstādi par ievērojamo Latvijas mākslas pārstāvi. Pasākumu kalendāram un jaunumiem varēs sekot Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājas lapā www.lnmm.lv .

15.martā gleznotāja dzimšanas dienas ieskaņai Rīgas Latviešu biedrība rīkos zinātnisku konferenci "Janis Rozentāls. Rīgas pilsoniskā sabiedrība un Rīgas Latviešu biedrība", kā arī sarīkojumu "Janis Rozentāls. Dzīve kā palete". Izstādes un lekcijas par dažādiem klasiķa radošās un sabiedriskās darbības aspektiem 2016.gada gaitā piedāvās Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Latvijas Nacionālā bibliotēka un muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs".

Rudenī Helsinkos "Virka Galleria" savu lekciju ciklu un informatīvu ceļojošu izstādi somu, zviedru un angļu valodās veidos Rozentāla biedrība Somijā "Rozentāls-seura". Projekta vadītāja Jennija Kallionsivu . Ir notikušas sarunas par iespējamo Jaņa Rozentāla izstādes organizēšanu Somijā 2017.–2018. gadā, kuras norises vieta tiks precizēta.

Latvijas Banka iecerējusi šovasar izlaist sudraba kolekcijas monētu ar krāsainu Jaņa Rozentāla gleznas "Princese ar pērtiķi" (1913) atveidojumu. Monētas dizainu izstrādājusi māksliniece Sandra Krastiņa, tās ģipša modeli veidojis tēlnieks Jānis Strupulis.

Jubilejas gada mērķis ir valstiskā un starptautiskā mērogā aktualizēt un popularizēt Jaņa Rozentāla radošo mantojumu un izglītot sabiedrību, rosinot plašāku interesi par nacionālās mākslas vērtībām un paverot iespēju tās iepazīt. Daudzpusīgā, dažādām iniciatīvām bagātā jubilejas gada programma ļaus dziļāk un niansētāk atklāt latviešu klasiķa mākslu, biogrāfiju un personības šķautnes, katram atrodot ko saistošu, vēl nepamanītu viņa daiļradē vai no jauna pārliecinoties par atzītām vērtībām. Tā ir arī iespēja mobilizēt un atbalstīt akadēmiskos spēkus un piesaistīt jaunus pētniekus gleznotāja mazāk apzināto darbības jomu izpētei.

Jaņa Rozentāla gadu koordinēs Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

BNS

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.