No pasaules apceļotāja Jāņa Vaišļas atvadās simtiem ļaužu; pēkšņi sāk snigt. FOTO
Atvadīties no pāragri šo sauli pametušā pasaules apceļotāja Jāņa Vaišļas Rīgas Krematorijā ieradās vairāki simti ļaužu.
Sabiedrība
2016. gada 16. janvāris, 17:16

No pasaules apceļotāja Jāņa Vaišļas atvadās simtiem ļaužu; pēkšņi sāk snigt. FOTO

Jauns.lv

Rīgas Krematorijā un pēcāk 2. Meža kapos korporācijas „Selonija” kalniņā vairāki simti ļaužu atvadījās no pāragri mūžībā aizceļojušās radošās personības un pasaules apceļotāja Jāņa Vaišļas. Brīdī, kad Jāņa mirstīgās atliekas iznesa no Krematorijas, pēkšņi, debesis, atdodot Jānim godu, teju vai pavērās, un sāka snigt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

 Jānis 46 gadu vecumā mūs pameta pagājušajā nedēļā, naktī uz sestdienu Berlīnē, kur vietējā klīnikā centās uzvarēt cīņā ar reto slimību – progresējošo sirds amiloidozi. Par Jāņa kaiti sabiedrība uzzināja pirms nepilna mēneša, kad Jāņa ģimene un draugi lūdza palīdzību ārstēšanai. Bija nepieciešami 120 tūkstoši eiro, lai Vaišļam varētu veikt sirds transplantāciju. Īsā laikā līdzekļi tika savākti un Jānis jau bija devies uz Vāciju gaidīt, kad parādītos donors. Bet slimība pasteidzās...

Atvadas no Jāņa notika sirsnīgā gaisotnē – bija atnākuši daudzi viņa draugi un tuvinieki – gan vecāki, gan brālis Harijs, gan sieva Sarma ar abu kopīgo meitu Zani. Krematorijā atvadu vārdus teica Jāņa sievastēvs, mācītājs Juris Cālītis, bet Jāņa mīļākās dziesmas izpildīja Ingus Ulmanis. Brīvu ceļu no Krematorijas uz kapavietu palīdzēja nodrošināt policija.

Jānis vairākus gadus strādājis Rīgas Tehniskās universitātes Studentu klubā un anglikāņu baznīcā. Līdz ar valstiskās neatkarības vēsmām viņš palīdzējis atjaunot studentu korporāciju Selonija. 90. gadu sākumā Jānis guva atpazīstamību, darbojoties populārajā radošā apvienībā Zvaigznīšu brīdis. Šajā laikā arī tapušas pirmās filmas ar Vaišļas dalību – Ceļojums uz Tukumu, Kovačs un Sviests.

2001. gadā Jānis piedalījās ceļojumā apkārt pasaulei ar jahtu Milda. Viņš bijis arī Radio Skonto ētera personība, veidojis vairākus televīzijas raidījumus LNT. Kopā ar domubiedriem piedalījies pat Eirovīzijas dziesmu konkursā ar muzikālu dejas priekšnesumu Pirates of the Sea. Kopš 2011. gada Jānis darbojas kopā ar jauniešu biedrību Chaula.tv, veidojot savu televīzijas kanālu.


Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders